Nöje

Går du ofta på konsert? Då har du bättre hälsa – enligt forskning

Älskar du musik? Går du på konsert runt tre gånger per år? Då har du bättre hälsa än andra, visar två danska studier.

Foto: Unsplash

Två danska universitet, Aalborg universitet och Syddanska universitet, har forskat på samband mellan musik och psykisk och fysisk hälsa. Resultatet visar att musik får oss att må bra. Det här är inte en direkt nyhet för oss, för visst känner du också ett lyckorus när du hör din favoritlåt och visst får du också gåshud när du hör en riktigt bra låt? Något nytt som studien däremot visar är att de som ofta går på konserter hade bättre hälsa än de undersökningsdeltagare som inte gjorde det.

Tänker du att det räcker att bara lyssna på musik högt hemma får du tänka om. Enligt Lars Ole Bonde, professor i musikterapi vid Aalborg universitet. ger det en annan effekt att gå på konserter än att bara lyssna på musik, något han berättade för danska tidningen DR. Konserter är intensivare och utöver det så delar man upplevelsen med andra – båda dessa faktorer ansågs positiva för vår hälsa, enligt Bonde.

För att få effekt är det cirka tre konserter per år som gäller, tio konserter behöver inte ge bättre effekt men två sägs vara för lite, enligt professorn. Studien visade också att de som sjunger, spelar instrument och håller på med musik verkar ha bättre hälsa än andra och att de överlag rökte mindre, åt mer frukt samt konsumerade mindre alkohol.

Enligt professorn Bonde visar många utländska studier att det främjar vår hälsa att aktivt delta i händelser kopplade till kultur och musik. Så vad säger ni – dags att kolla upp vilka konserter vi ska gå på i sommar?

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!