Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Glöm hög IQ – här är egenskapen som utmärker ett geni

Tvärtemot vad många tror så är det inte hög IQ som avgör huruvida en person är ett geni eller ej. Här är den egenskap som genier har gemensamt, enligt Yale-professorn Craig Wright.

Foto: Shutterstock

Många av oss förknippar säkert genialitet med hög IQ men enligt Craig Wright – författare till boken The Hidden Habits of Genius – är detta inte hela sanningen.

“IQ är överskattat”

Wright, som även är professor i musik vid Yale, menar att sann genialitet handlar om mer än hög intelligens.

“IQ är väldigt överskattat, för det är ett standardiserat test och en liten del av den mänskliga upplevelsen som inte är särskilt relevant”, säger han. “Jag brukar tänka på det i förhållande till det som [den amerikanske psykologen] Howard Gardner kallade för multipel intelligens. Vad i hela friden betyder det att vara smart? Det finns många olika typer av intelligens här i världen. Jag har ingen aning om vad personer som Martin Luther King eller Gandhi skulle ha fått på IQ-testet, men de hade verkligen speciella färdigheter som aldrig kunde ha mätts med hjälp av de standardiserade IQ-testerna.”

Det definierar ett geni

Enligt Wright finns det “många dolda beteenden” hos genier:

“Det finns många olika komponenter i den här blandningen”, säger han och nämner saker som nyfikenhet, passion och risktålighet.

Men även om dessa egenskaper ofta återfinns hos genier så är de ingen garanti för genialitet. Däremot finns det en annan egenskap som genier ofta delar:

“Personer som går mot strömmen är bra”, säger Wright. “Vi behöver folk som går mot strömmen. Om du är en person som tänker annorlunda… då är du på väg mot genialitet.”

Denna egenskap leder i sin tur till att genier ofta lämnar en bestående prägel på samhället, menar professorn:

“På ett udda sätt kan det reduceras till en enkel matematisk ekvation”, säger han. “Geni är lika med betydelse gånger antalet påverkade personer gånger varaktighet. Geniers inverkan på samhället – det är inte kändisskap, det är inte en flyktig händelse som varar under en mycket kort tid, varpå kulturen sedan går vidare. Det är något som påverkar livet och förändrar många människors liv under en lång tidsperiod.”

Källa: Well and Good

The Hidden Habits of Genius - Craig Wright KÖP

The Hidden Habits of Genius - Craig Wright

Pris: 213 kronor.

Finns även hos Adlibris!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!