Nöje

Glöm “Hygge” nu är det “Lykke” som gäller – 5 steg till lycka

En tid pratades det bara om Hygge, det danska ordet för mys. Amerikanerna var som besatta av att leva efter det danska ordet. Men nu har det riktat all sin uppmärksamhet till ett nytt begrepp – nämligen Lykke. 

lykke-lycka-Foto: Unsplash

Lykke är den danska motsvarigheten till lycka och nu vill hela USA leva sina liv efter den “danska lyckan”. Det har även kommit en bok på ämnet, “The Little Book of Lykke”, från Meik Wiking som även har skrivit en bok om Hygge. Boken handlar om hur man ska göra för att leva som en lycklig dansk. Detta är kanske ingenting nytt för oss då Danmark bara ligger ett stenkast bort, men det kan vara värt att påminna sig själv om de fem delarna till lycka.

Källa: The every girl

Gemenskap

Gemenskap

Att känna gemenskap och vara del av ett sammanhang är en grundsten i det danska Lykke. I boken får vi tips om några saker vi kan göra för att få mer av detta i våra liv. Bland annat kan genom att göra en digital detox. Wiking skriver att tekniken har gett oss en illusion av att vi hör ihop utan att vi behöver vara nära varandra. De har kommit fram till att personer som har dragit ner på sin konsumtion av sociala medier är lyckligare och mer närvarande i den verkliga världen. Han tipsar om att när vi umgås med våra vänner ska vi träffas utan några telefoner.

Ett annat tips Wiking har är att alltid äta tillsammans, en stund på dagen där man kan rikta all sin uppmärksamhet till personerna runt en. I Frankrike är det rekommenderat att man alltid ska äta tillsammans med andra.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Pengar

Pengar

Att lycka inte kan köpas för pengar vet vi men sättet du spenderar dem på kan göra att du lever mer enligt Lykke, det menar Meik Wiking. Att istället för att köpa saker ska du lägga dina pengar på upplevelser som en resa, en middag med dina vänner eller en konsert. Spendera pengar på nya minnen och det som kan utveckla dig som person.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Hälsa

Hälsa

Att en hälsosam livsstil och att må bra är en del av att känna lycka är kanske ingenting nytt, men även här är det sättet du gör det på som ska förändras. Danskarna är ansiktet utåt för vardagsmotion. Har du någon gång varit i Köpenhamn så förstår du vad vi menar, de cyklar överallt. Satsa på att röra på dig varje dag, det kan vara allt från en lunchpromenad till ett svettigt träningspass. Få upp pulsen en gång, varje dag.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Frihet

Frihet

Den här punkten handlar om att separera jobb och fritid. Att när du kommer hem ska du släppa ditt jobb och fokusera på dig själv och dina nära och kära. Ett tips är att stänga av notifikationer på mobilen så du inte ser varje gång du får ett mejl.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Förtroende

Förtroende

Amerikaner tycker det är helt ofattbart hur vi i Skandinavien kan lita så mycket på våra medmänniskor. Att vi kan låta våra barn sova ute i vagnen medan vi har gått in på caféet eller i våra hem. En del i boken “The little book of Lykke” handlar om just att lita på andra och känna ett förtroende. Ett steg mot att kunna lita på andra handlar om att känna empati och lära sig hur andra människor fungerar. Genom att läsa böcker kan du öka din förståelse för andra och så småningom även börja lita på dina medmänniskor. Testa att läsa böcker som handlar om personer som skiljer sig från dig som person som till exempel har ett annat kön eller en annan livssituation.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!