Nöje

Glömmer du att ta dina p-piller varje dag? Snart kan det räcka med en gång i månaden

P-piller är ett vanligt preventivmedel som många kvinnor använder för att motverka graviditet och något som måste tas dagligen för att upprätthålla dess effektivitet. Men nyligen rapporterade Science Translational Medicine att de håller på att ta fram ett nytt piller, som endast kommer behöva tas en gång i månaden. 

Foto: Unsplash

Studier visar att närmare hälften av de kvinnor som går på p-piller missar att ta enstaka doser, eller tar pillret vid fel tid vilket påverkar dess effektivitet. Idag finns det mängder av olika p-piller på marknaden men alla som finns behöver tas dagligen. Nyligen rapporterade Science Translational Medicine om ett nytt p-piller framtaget av forskare, som endast kommer behöva tas en gång i månaden. Forskare menar att det här är ett bra alternativ för dem som lätt glömmer bort att ta sina p-piller dagligen.

Den framtagna prototypen är en stjärnformad dos som finns inuti en lättsvald tablett. När den når magen så vecklar stjärnan ut sig som en blomma och utsöndrar hormoner som motverkar graviditet. Eftersom att stjärnan är för stor för att lämna magen så kommer den stanna där och utsöndra hormoner tills den efter en månads tid bryts ner av kroppen och lämnar en naturlig väg. P-pillret är än så länge inte testat på människor, utan endast på grisar, skriver BBC.

Doktor Diana Mansour från fakulteten för sexuell och reproduktiv hälsovård säger att konceptet med ett p-piller som tas en gång i månaden är väldigt attraktivt på marknaden och har stor potential inom preventivmedelsindustrin.

– I teorin kan ett månatligt p-piller vara mer effektivt än dagens piller. Men det krävs fortfarande mer utveckling inom området för att säkerställa att dosen kan levereras på en tillräcklig nivå för att undertrycka ägglossning, vilket betyder att det först måste testas på människor, säger Doktor Diana Mansour.

Källa: BBC, Science Translational Medicine

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!