Nöje

Glutenfria lussebullar

Är det inte fantastiskt när julen börjar närma sig och det är dags för julbaket! Här bjuder vi på Hanna Göranssons recept på glutenfria lussebullar. Underbart goda.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Ingredienser:

Receptet ger ca 16-20 st lussebullar beroende på hur stora du gör dem

3 ägg
2 dl fet kokosmjölk (200g)
3 msk kokosolja alt. smör eller ghee
1 rejäl nypa himalayasalt
3 msk kokossocker
4 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 g saffran

1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl + 1 msk potatismjöl, samt några msk till utbakning
2 msk + 1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 äggula att pensla med

Evenutellt russin att toppa med

Fyllning:

1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fet kokosmjölk, rumsvarm
2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa äkta vaniljpulver

Gör så här:

1. Blanda ihop kokosmjölk, kokosolja, kokossocker, agave sirap, salt och saffran i en kastrull på svag värme. Ta av kastrullen från plattan så blandningen får svalna.
2. Blanda sedan alla torra ingredienser.
3. Vispa äggen luftiga med elvisp.
4. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en jämn tjock smet. Du kan med fördel sikta i dom torra ingredienserna om du vill, men det är inget måste.
5. Rör tills degen börjar släppa något från kanterna, den ska fortfarande vara kladdig. Pudra lite potatismjöl på och sätt i kylskåpet i 45-60 min. Under gör du i ordning mandelfyllningen genom att blanda alla ingredienser i en skål till en krämig massa, ställ sedan i kylskåp.
6. När det gått 45-60 tar du ut degen ur kylskåpet, pudrar lite potatismjöl på din arbetsyta (jag har en bakduk) och lossar degen från bunken och lägger den på arbetsytan. Den kommer fortfarande att vara kladdig och ska vara kladdig.
7. Dela degen i 2 delar som du rullar till två avlånga längder. Dela längderna till 8-10 bitar vardera. Om du vill kan du ställa in den halva du inte jobbar med i kylskåpet.
8. Sätt ugnen på 250 C.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

9. Blöt händerna i kallt vattnet och ta en bit deg som du plattar ut i din hand och fyller med mandelfyllningen. Rulla sedan ihop den i handen och forma till en lussebulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och upprepa tills du inte har någon deg kvar. Blöt händerna mellan varje lussebulle. Ett tips är att ha en skål med vatten där du står och jobbar som du kan doppa händerna i. Försök också att arbeta snabbt, degen är mest lätthanterlig när den är sval.
10. Pensla bullarna med en äggula och toppa eventuellt med russin.
11. Sänk ugnen till 200 C och sätt in plåten i mitten av ugnen, häll 1 msk vatten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Vattnet bildas till ånga och ger lussebullarna en fin färg. Grädda i ca 10-17 minuter beroende på hur stora du gjort dom. Förvara bullarna i kylskåpet eller i frysen. Godast är dom om du värmer på dom innan du ska servera dom om dom legat en natt i kylskåp.

Fri från:

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!