Nöje

“Goblin mode” är årets nyord – men vad betyder det egentligen?

Ordboksförlaget Oxford Languages har utsett “Goblin mode” till årets nyord. Men vad betyder begreppet egentligen, och vad säger det om vår samtid?

Foot: Shutterstock

Under måndagen offentliggjorde Oxford Languages, världens främsta ordboksförlag, årets nyord: “Goblin mode”.

Uttrycket betyder ungefär “Troll-läge” på svenska och beskriver enligt förlaget “en typ av beteende som är ogenerat självcentrerat, slappt, ovårdat, eller girigt, oftast på ett sätt som förkastar sociala normer och förväntningar”.

“Folk omfamnar sina inre troll”

“Goblin mode” – som i själva verket dök upp på Twitter för första gången redan 2009 – röstades fram till årets ord efter Oxford Languages första offentliga omröstning. Enligt förlagets ordförande, Casper Grathwohl, säger uttryckets popularitet en hel om världsläget just nu:

“Efter det år som vi precis har upplevt så är ‘goblin mode’ något som alla vi som känner oss lite överväldigade vid det här laget kan känna igen oss i”, säger han och fortsätter:

“Det är en lättnad att erkänna att vi inte alltid är de idealiserade, omsorgsfullt tillrättalagda versioner av oss själva som vi uppmuntras att visa upp på våra feeds på Instagram och TikTok. Detta har bevisats genom den dramatiska ökningen av plattformar som BeReal, där användare delar oretuscherade bilder av sig själva, ofta under stunder då de befinner sig i goblin mode.”

Han menar även att uttrycket sannolikt kommer fortsätta vara relevant ett bra tag framöver:

“Folk omfamnar sina inre troll, och att de som röstade valde ‘goblin mode’ som årets ord säger oss att konceptet är här för att stanna.”

Källor: The Guardian, The Washington Post

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!