Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Gömd kontinent hittad – under semesterparadiset Mauritius

Ett Atlantis på riktigt? Nästan! Nu har forskare hittat en gömd kontinentdel under vackra Mauritius. 

mauritius_815

Upptäckten låter kanske osannolik men djupt ner i Indiska oceanen finns delar av en uråldrig kontinent. Det är ett forskningsteam från Sydafrikas University of the Witwatersrand som upptäckte den lavatäckta kontinentdelen, skriver CNN. Numera kallas delen Mauritia, eftersom den hittades under semesterparadiset Mauritius. Enligt en rapport i Nature Communications ska delen ha blivit kvar efter att superkontinenten Gondawanaland splittrades och bildade flera kontinenter för mer än 200 miljoner år sedan.

Eftersom Mauritius är en ö ska det inte finnas stenar som är äldre än nio miljoner år där. Ett bevis för att kontinenten Mauritia finns ska vara att forskarna har hittat stenar som innehåller mineralet zirkon, som visade sig vara tre biljoner år gammalt. Superkontinenten Gondawanaland innehöll stenar som var upp till 3,6 biljoner år…

Vi kommer troligtvis aldrig få se Mauritia men vi fortsätter fantisera om kontinenten som en undervattensvärld à la Atlantis.

 

Källa: CNN & Nature Communications

Foto: Google Earth & IBL

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!