Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

“Gör som jag och vägra ha sex” – kändisarnas reaktioner efter den nya strikta abortlagen

Delstaten Alabama har nu sagt ja till den strikta abortlagen där varken våldtäkt eller incest godkänns för abort. Nu rasar världen och #metoo-aktivisten Alyssa Milano uppmanar om sexstrejk för att sätta stopp. 

Foto: Instagram @ladygaga, milany_alyssa

Igår stod det klart att Alabamas senat har sagt ja till USA:s hårdaste abortlag. Delstatens guvernör har undertecknat lagen med siffrorna 25 mot 6. I lagen undantas varken våldtäkt eller incest, de enda aborter som kommer tillåtas är om moderns hälsa är i fara, vid utomkvedshavandeskap eller om det är något dödligt fel på fostret.

Om en läkare utför abort trots förbudet kan de dömas till livstids fängelse och bara ett försök att utföra abort sägs kunna leda till upp mot 10 års fängelse. Modern däremot ställs inte till svars om hon gör abort. Den nya abortlagen kommer träda i kraft om ett halvår, om den inte stoppas i domstol.

De strikta lagarna mot abort har klubbats igenom i flera delstater i USA, där aborter ska stoppas från att man kan se tecken på hjärtslag hos fostret. Vilket kan ses runt vecka sex i graviditeten.

Vi ser allt fler personer som rasar mot de nya lagarna. Händelsen har lett till 19 miljoner tweets där bland annat skådespelerskan och #metoo-aktivisten Alyssa Milano fått nog och uppmanar om sexstrejk för att sätta stopp. ”Om vi inte har laglig kontroll över våra egna kroppar kan vi inte riskera att bli gravida. Gör som jag och vägra ha sex tills vi får tillbaka vår kroppsliga autonomi”.

Lady Gaga har rasat mot lagen på sin twitter. “Det är en skandal att förbjuda abort i Alabama, och ännu mer avskyvärt att det utesluter de som har våldtagits eller varit med om incest oavsett samtycke eller inte. Det är dessutom ett högre straff för läkare som utför abort än för de som våldtar? Det är en travesti och jag ber för alla kvinnor och unga tjejer som faller offer för systemet”. 

Eva Röse repostar Katarina Wennstam på sin Instagram. “De 22 senaterna i Alabama som röstade mot att inkludera ett undantag för våldtäkt eller incest i abortlagen. Det känns som att de har något gemensamt… men jag kan inte sätta fingret på det.”

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!