Nöje

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris – kan bli den yngsta att ta emot priset

Greta Thunberg är den svenska 16-åringen som hela världen pratar om. Nu är hon nominerad till Nobels fredspris 2019 – så coolt och mäktigt!

Foto: Daniel Bockwoldt/dpa/TT; Instagram/@gretathunberg

När Greta skolstrejkade för klimatets skull utanför riksdagen blev händelsen ett fenomen som spred sig världen över. Nyligen blev miljöhjälten utsedd till “Årets kvinna 2019” av Expressen. Och utmärkelserna tar inte slut där – nu är hon nominerad till Nobels fredspris 2019. Hur stort och mäktigt är inte det?

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger Greta till Aftonbladet.

Om Greta skulle vinna i sin kategori,  skulle hon bli den yngsta personen som mottar ett nobelpris. Utbildningsaktivisten Malala Yousafzai fick ta emot Nobels fredspris när hon var 17 år gammal och är för tillfället den yngsta.

– Vi har föreslagit Greta Thunberg eftersom om vi inte gör någonting för att stoppa klimatförändringen, så kommer det att vara orsaken till krig, konflikter och flyktingar. Greta Thunberg har startat en massrörelse som jag ser som ett stort bidrag till fred, säger Freddy Andre Ovstegard, norsk företrädare för parlamentet.

Något som Greta kan känna sig stolt över är att lyckas engagera och inspirera en hel värld. I skrivande stund kommer 123 länder från alla kontinenter att skolstrejka den 15 mars på 2052 platser. Om du vill följa världstrejken för klimatets skull är det hashtagen #FridaysForFuture du ska följa!

Följ #FridaysForFuture på Instagram för att ta del av världsstrejken!

Källa: Elle.com

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!