Nöje

Gudrun Perssons Sommarprat 2022 – Rysslandsexperten som hjälper oss att förstå

Gudrun Persson är Rysslandsforskare, expert på rysk säkerhets- och utrikespolitik och hon varnade tidigt för att Ryssland skulle invadera Ukraina. Hennes Sommarprat handlar om vad vi kan lära oss av historien och förstå det som händer idag genom att titta i backspegeln.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gudrun Persson arbetar som forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut och valdes 2013 in som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Hon är experten som många medier vänt sig till för att få kommentarer om kriget i Ukraina. I sitt Sommarprat undrar hon om det finns ett annat Ryssland – ett som inte är förtryckande. Hon berättar om bakgrunden som ung student i Leningrad och om hur hon lockades av den ryska litteraturen och språket. Med en förkärlek för landets kultur, musiken och litteraturen kom även insikten och kunskapen om den politiska och militära historien.

Det är ett intressant och viktigt sommarprat, och framförallt mycket aktuellt med tanke på kriget i Ukraina. Rysslandsexperten visar vad vi kan lära oss av historien genom att vara nyfikna och våga ifrågasätta.

Gudrun Persson
Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!