Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Hållbart på riktigt – 17 julklappar som gör skillnad för människor, djur och klimatet

Vill du visa din uppskattning för någon som redan har allt? Eller vill du ändra ditt konsumtionsmönster till ett mer hållbart sådant? Då finns det julklappar som gör extra gott – här nedanför har vi listat presenterna som gör skillnad på riktigt.

Den 15 månader gamla pojken skadades i benet när hans mamma, pappa och sex syskon dödades i en attack i Ituriprovinsen i Kongo-Kinshasa. Här är han med en släkting på sjukhuset, där Läkare utan gränser bistår människor. Här kan du stötta deras arbete. Till höger ser du två barn i Syrien som fått hjälp med vinterkläder genom Röda Korset – se mer här.

Den mest uppenbara julklappen till den som redan har allt är något som hjälper andra som faktiskt är i behov av stöd och hjälp och andras goda vilja. Därför har vi listat en rad sådana julklappar här nedanför, så att dina pengar kan göra skillnad på riktigt. Och för dig som vill lägga till något litet, eller som faktiskt vill ge bort något materiellt men som också är genomtänkt, så har vi listat några produkter som är veganska, cruelty-free eller där delar av intäkterna går till ett viktigt ändamål.

Gåvobevis - Läkare Utan Gränser KÖP

Gåvobevis - Läkare Utan Gränser

“Läkare Utan Gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation som ger livräddande sjukvård till dem som behöver det mest – oavsett vem, oavsett var, oavsett varför.”

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Läkarmissionen KÖP

Gåvobevis - Läkarmissionen

“Läkarmissionen är en biståndsorganisation som arbetar med långsiktiga hjälpinsatser inom social omsorg, utbildning och självförsörjning. Vi gör också akuta humanitära insatser.”

Du kan välja att stötta Läkarmissionens arbete generellt eller skänka pengar till ett särskilt ändamål, till exempel kampen för att ge kvinnor i Kongo en säker förlossning, kampen för att rädda svältande barn i Jemen eller stötta Panzisjukhuset i Kongo där Nobelpristagaren Dennis Mukwege arbetar.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Röda Korset KÖP

Gåvobevis - Röda Korset

“Röda Korset är världens största humanitära nätverk. Vi finns i 191 länder och har som mål att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.”

Även hos Röda Korset kan du välja att stödja en fråga som ligger dig extra nära om hjärtat, till exempel fler barnmorskor i utsatta delar av världen, katastrofpaket, vinterkläder till barn eller hygieninsatser för att hindra spridningen av coronaviruset.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Naturskyddsföreningen KÖP

Gåvobevis - Naturskyddsföreningen

“Naturskyddsföreningen är sedan decennier Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. Vi påverkar politiker, jagar miljöbovar och påverkar lagstiftningen.”

Välj att ge bort ett medlemsskap i föreningen, eller rikta ditt bidrag till klimatet, havet, bina eller varför inte skogen?

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Peppiga barnböcker KÖP

Peppiga barnböcker

Ge en ung tjej i din närhet en rejäl dos inspiration och självförtroende! De här två böckerna, som främst vänder sig till 9–12–åringar, lyfter fram totalt 200 kvinnor som brutit ny mark och gått sin egen väg.

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor, 299 kr Köp här.

Svenska Hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor, 239 kr. Köp här.

Barn som förändrat världen, 229 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Halsband KÖP

Halsband "Give Hope" - Barncancerfonden

Hos Barncancerfonden kan du skänka pengar direkt till organisationen, eller köpa julklappar att ge bort som samtidigt gör gott.

Det här halsbandet i sterling silver kostar 500 kr, varav 200 kr går till Barncancerfonden.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Kalender - WWF KÖP

Kalender - WWF

“WWF arbetar för en framtid där människan lever i harmoni med naturen. Vi kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten och för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt.”

Om du skänker mer än 200 kr till Världsnaturfonden (WWF) så får du just nu en väggkalender för 2021 på köpet.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Vegetarisk kokbok KÖP

Vegetarisk kokbok

Tillsammans med föreningen Medveten Konsumtion så utsåg Klimatklubben, som består av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, 2019 Årets medvetna julklapp. Resultatet blev den vegetariska kokboken.

Att dra ner på ditt köttätande, eller sluta helt, är ju en åtgärd som gör stor skillnad för din klimatpåverkan.

Green Kitchen Stories, 301 kr. Köp här.

Bonniers Veganska Kokbok, 241 kronor. Köp här.

Vår Kokbok Vegan, 251 kr. Köp här.

Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten, 229 kronor. Köp här.

Zeinas Green Kitchen: Gröna recept från olika delar av världen, 249 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Tävla om spännande vinster – och stöd Musikhjälpen KÖP

Tävla om spännande vinster – och stöd Musikhjälpen

14–20 december pågick Musikhjälpen, som i år har temat “Ingen ska lämnas utan vård” och det finns flera tävlingar att delta i. Till exempel tävlade Maja Nilsson Lindelöf ut tre goodiebags värda minst 40 000 kronor styck bland de som bidrog till hennes bössa. Du kunde också tävla om en goodiebag med hela Caia Cosmetics sortiment (värde 20 000) – här hittar du den bössan.

Läs mer om Musikhjälpen här.

Här hittar du årets auktioner och här är alla bössor och tävlingar.

KÖP

Nästa bild
Vegansk hudvård från Indy Beauty KÖP

Vegansk hudvård från Indy Beauty

Indy Beauty är influencern Therese Lindgrens hudvårdsmärke, och samtliga produkter är veganska, vilket innebär att inga ingredienser som används i produkten eller som använts under produktionen kommer från djur. Varumärket Indy Beauty är dessutom certifierat av organisationen Djurens Rätt.

Ansiktsmask, 169 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Cruelty-free makeup KÖP

Cruelty-free makeup

De senaste 30 åren, ända sedan 1989, har The Body Shop varit en av förkämparna för cruelty-free produkter, alltså produkter som inte har testats på djur.

Baked-To-Last-Bronzer, 200 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Smycken med ett syfte från Sophie by Sophie KÖP

Smycken med ett syfte från Sophie by Sophie

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är något smyckesmärket Sophie by Sophie tar fasta på; när du köper något av deras smycken för välgörenhet så går 10 % till en av de tre organisationerna de samarbetar med. Just det här armbandet stödjer organisationen Childhood.

Childhood Armband, 1 690 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Wildheart Necklace –Sophie by Sophie KÖP

Wildheart Necklace –Sophie by Sophie

Armband där 10 % av varje sålt smycke går till organisationen Wildheart, 1 290 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Smycken till förmån för gatubarn i Uganda KÖP

Smycken till förmån för gatubarn i Uganda

I staden Kabale driver Emma Kock organisationen ETCP Uganda, som tar in föräldralösa och andra utsatta barn för att hjälpa dem till ett värdigt liv.

Till förmån för organisationen har Lotta Gray, som bland annat är projektledare på Cancerfonden och ambassadör för Läkarmissionen, tagit fram några smycken hos Familjesmycken där delar av summan går till ETCP Uganda.

Silverörhängen Kabale, 670 kr varav 120 kr går till ETCP Uganda. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Silverhalsband KÖP

Silverhalsband

Armband i stainless steel, 490 kr varav 100 kr går till ETCP Uganda. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Ge hopp och stöd till cancerdrabbade KÖP

Ge hopp och stöd till cancerdrabbade

Det finns fler olika organisationer där den som drabbas av cancer kan hitta stöd, tips och råd.

Till exempel kan du köpa det här silverarmbandet där all vinst går till Ung Cancers arbete.

Pris: 690 kronor. Läs mer och köp här.

Efter att Fabian Bolin diagnostiserades med leukemi 2015 startade han organisationen War on Cancer, som idag bland annat finns i form av en app där alla som på ett eller annat sätt har drabbats av cancer kan mötas, ta del av andras historier, forskning med mera. Syftet med plattformen är att revolutionera synsättet på cancer för de som drabbas genom att fokusera på styrka. Läs mer här.

KÖP

Nästa bild
Shoppa second hand och stöd barn världen över KÖP

Shoppa second hand och stöd barn världen över

Idag har fler second hand-butiker tagit steget till att lägga ut delar av sitt utbud även online.

Erikshjälpen har till exempel en second hand-butik där överskottet går till deras arbete för att fler barn ska få en ljusare framtid.

Även Röda Korset har en onlineshop, närmare bestämt på Tradera, där Röda Korset-butiker runtom i landet säljer produkter.

 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!