Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Hållbart på riktigt! 17 julklappar som gör skillnad för människor, djur och klimatet

Vill du visa din uppskattning för någon som redan har allt? Eller vill du ändra ditt konsumtionsmönster till ett mer hållbart sådant? Då finns det julklappar som gör extra gott – här nedanför har vi listat presenterna som gör skillnad på riktigt.

Foto: Unsplash

Den mest uppenbara julklappen till den som redan har allt är något som hjälper andra som faktiskt är i behov av stöd och hjälp och andras goda vilja. Därför har vi listat en rad sådana julklappar här nedanför, så att dina pengar kan göra skillnad på riktigt. Och för dig som vill lägga till något litet, eller som faktiskt vill ge bort något materiellt men som också är genomtänkt, så har vi listat några produkter som är veganska, cruelty-free eller där delar av intäkterna går till ett viktigt ändamål.

Gåvobevis - Läkare Utan Gränser KÖP

Gåvobevis - Läkare Utan Gränser

“Läkare Utan Gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation som ger livräddande sjukvård till dem som behöver det mest – oavsett vem, oavsett var, oavsett varför.”

Fram till den 5:e januari dubblas dessutom alla gåvor till Läkare Utan Gränser av Akelius Foundation!

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Läkarmissionen KÖP

Gåvobevis - Läkarmissionen

“Läkarmissionen är en biståndsorganisation som arbetar med långsiktiga hjälpinsatser inom social omsorg, utbildning och självförsörjning. Vi gör också akuta humanitära insatser.”

Du kan välja att stötta Läkarmissionens arbete generellt eller skänka pengar till ett särskilt ändamål, till exempel kampen för att ge kvinnor i Kongo en säker förlossning, kampen för att rädda svältande barn i Jemen eller stötta Panzisjukhuset i Kongo där Nobelpristagaren Dennis Mukwege arbetar.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Röda Korset KÖP

Gåvobevis - Röda Korset

“Röda Korset är världens största humanitära nätverk. Vi finns i 191 länder och har som mål att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.”

Även hos Röda Korset kan du välja att stödja en fråga som ligger dig extra nära om hjärtat, till exempel fler barnmorskor i utsatta delar av världen, katastrofpaket eller vinterkläder till barn.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - Naturskyddsföreningen KÖP

Gåvobevis - Naturskyddsföreningen

“Naturskyddsföreningen är sedan decennier Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. Vi påverkar politiker, jagar miljöbovar och påverkar lagstiftningen.”

Välj att ge bort ett medlemsskap i föreningen, eller rikta ditt bidrag till klimatet, havet, bina eller varför inte skogen?

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Peppiga barnböcker KÖP

Peppiga barnböcker

Ge en ung tjej i din närhet en rejäl dos inspiration och självförtroende! De här två böckerna, som främst vänder sig till 9–12–åringar, lyfter fram totalt 200 kvinnor som brutit ny mark och gått sin egen väg.

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor. Köp här.

Svenska Hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor, 216 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Halsband KÖP

Halsband "Hope" - Barncancerfonden

Hos Barncancerfonden kan du skänka pengar direkt till organisationen, eller köpa julklappar att ge bort som samtidigt gör gott.

Det här silverhalsbandet kostar 295 kr, varav 108 kr går till Barncancerfonden.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Gåvobevis - WWF KÖP

Gåvobevis - WWF

“WWF arbetar för en framtid där människan lever i harmoni med naturen. Vi kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten och för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt.”

Om du skänker mer än 200 kr till Världsnaturfonden (WWF) så får du just nu en väggkalender för år 2020 på köpet.

Läs mer och köp här.

KÖP

Nästa bild
Vegetarisk kokbok KÖP

Vegetarisk kokbok

Tillsammans med föreningen Medveten Konsumtion har Klimatklubben, bestående av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, utsett Årets medvetna julklapp. Resultatet blev den vegetariska kokboken.

Att dra ner på ditt köttätande, eller sluta helt, är ju en åtgärd som gör stor skillnad för din klimatpåverkan.

Green Kitchen Stories, 239 kr. Köp här.

Vår Kokbok Vegan, 199 kr. Köp här.

Zeinas Green Kitchen: Gröna recept från olika delar av världen, 199 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Kul shopping för ett gott ändamål KÖP

Kul shopping för ett gott ändamål

Axfoods varumärke Eldorado har på senare tid förändrat sin image från lågprismärke till humoristiskt och nytänkande. I år firar de 50 år, och den 10:e december kl 10–19 öppnar de upp en konceptbutik i A house på Uggleviksgatan 2A i Stockholm. Det viktiga med den här pop-up-en? Samtliga intäkter går oavkortat till Musikhjälpen, som i år har temat “Sex är inte ett vapen”.

Läs mer om Musikhjälpen här.

Läs mer om pop-up-butiken här.

Här kan du se alla artister som besöker Musikhjälpen i år.

KÖP

Nästa bild
Vegansk hudvård från Indy Beauty KÖP

Vegansk hudvård från Indy Beauty

Indy Beauty är influencern Therese Lindgrens hudvårdsmärke, och samtliga produkter är veganska, vilket innebär att inga ingredienser som används i produkten eller som använts under produktionen kommer från djur. De har även märkningen “100 % VEGANSKT® Godkänd av Djurens Rätt”.

Ansiktsolja, 199 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Cruelty-free makeup KÖP

Cruelty-free makeup

De senaste 30 åren, ända sedan 1989, har The Body Shop varit en av förkämparna för cruelty-free produkter, alltså produkter som inte har testats på djur.

Baked-To-Last-Bronzer, 200 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Smycken med ett syfte från Sophie by Sophie KÖP

Smycken med ett syfte från Sophie by Sophie

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är något smyckesmärket Sophie by Sophie tar fasta på; när du köper något av deras smycken för välgörenhet så går 10 % till en av de tre organisationerna de samarbetar med. Just det här armbandet stödjer organisationen Childhood.

Childhood Armband, 1 500 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Wildheart Necklace –Sophie by Sophie KÖP

Wildheart Necklace –Sophie by Sophie

Armband där 10 % av varje sålt smycke går till organisationen Wildheart, 1 190 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Smycken till förmån för gatubarn i Uganda KÖP

Smycken till förmån för gatubarn i Uganda

I staden Kabale driver Emma Kock organisationen ETCP Uganda, som tar in föräldralösa och andra utsatta barn för att hjälpa dem till ett värdigt liv.

Till förmån för organisationen har Lotta Gray, som bland annat är projektledare på Cancerfonden och ambassadör för Läkarmissionen, tagit fram några smycken hos Familjesmycken där delar av summan går till ETCP Uganda.

Silverörhängen Kabale, 670 kr varav 100 kr går till ETCP Uganda. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Silverhalsband KÖP

Silverhalsband

Silverhalsband Kabale, 670 kr varav 100 kr går till ETCP Uganda. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Ge hopp och stöd till cancerdrabbade KÖP

Ge hopp och stöd till cancerdrabbade

Efter att Fabian Bolin diagnostiserades med leukemi 2015 startade han organisationen War on Cancer, som är en global plattform för alla som vill dela med sig eller ta del av andra cancerdrabbades historier. Syftet med plattformen är att revolutionera synsättet på cancer för de som drabbas genom att fokusera på styrka.

Armband, 295 kr styck eller tre för 795 kr. Köp här.

KÖP

Nästa bild
Shoppa second hand och stöd barn världen över KÖP

Shoppa second hand och stöd barn världen över

“Med barns drömmar som drivkraft vill vi på Erikshjälpen vara med och förändra världen. Genom insatser för utbildning, hälsa samt trygghet och skydd ger vi barn och unga runt om i världen hjälp och möjlighet att våga drömma om framtiden. Vi vill att alla barn ska bli sedda och tagna på allvar.”

Överskottet av försäljningen på Erikshjälpens second hand-butik går till deras arbete för att fler barn ska få en ljusare framtid.

Så varför inte klicka hem en fin barnbok, ett tredelat Yves Saint Laurent-set eller en klassisk lampa?

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!