Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Halloween och Alla Helgons Dag – vi förklarar skillnaden och då infaller de i Sverige

Nästa helg är det dags att tända ljus på gravarna och minnas våra nära och kära som lämnat jordelivet, och i år kanske många barn återigen kan gå runt och skanderat “Bus eller godis”. Men vilken tradition hör till vilken högtid – och när infaller de egentligen 2021? Vi på Metro Mode bestämde oss för att reda ut frågan om Halloween och Alla Helgons Dag en gång för alla.

Foto: Unsplash, Susanne Hallman/Stockholms Stad

Alla Helgons Dag är en gammal svensk tradition medan Halloween är en amerikaniserad kommersiell högtid. Känns resonemanget igen? Vi är nog många som hört det, inte minst från våra äldre släktingar. Men varför väcker Halloween så mycket känslor? En anledning kan vara att de ofta infaller ungefär samtidigt – i slutet av oktober och/eller början av november.

Men visste du att Halloween, som framförallt kommit till oss genom amerikansk popkultur, från början har sitt ursprung i Irland? Enligt Nordiska Museet kom Halloween nämligen till USA genom irländska immigranter; på Irland kallas den All Hallows’ Eve och infaller dagen före All Saints Day som är den 1:a november. Med andra ord infaller Halloween alltid den 31:a oktober, såväl i USA som på Irland och i Sverige (och på alla andra platser), vilket innebär att det kan vara vilken veckodag som helst. Kanske är det här förvirringen har uppstått i Sverige – eftersom vi sällan anordnar Halloween-fester mitt i veckan är vi flexibla och flyttar dem till helgen innan eller efter Halloween.

Alla Helgons Dag, däremot, är traditionella svenska högtiden som infaller ungefär runt samma tid som Halloween: Nordiska Museet skriver att  Alla Helgons Dag är lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Det är alltså alltid en lördag, vilket innebär att Alla Helgons dag infaller på olika datum varje år. Till skillnad från Halloween, som har blivit något av barnens högtid och en anledning att klä ut sig, så handlar Alla Helgons Dag snarare om att minnas de döda. Att tända ljus på gravarna är enligt Nordiska Museet en tradition som etablerades i Sverige först efter andra världskriget.

För att komplicera det hela lite till finns det dessutom en dag i almanackan som kallas Allhelgonadagen och som infaller 1 november – en dag som infördes på 1100-talet för att minnas alla helgon som inte hade egna dagar i kalendern. Den upphörde dock att vara helgdag redan 1772, och idag är det alltså främst Alla Helgons dag, som varit en officiell helgdag i almanackan sedan 1953, som uppmärksammas.

I år 2021 infaller Halloween söndag den 31 oktober och Alla Helgons Dag lördagen den 6 november.

Foto: Unsplash, Susanne Hallman/Stockholms Stad

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!