Nöje

12 av tidernas bästa (och läskigaste) skräckfilmer – listan att bocka av inför Halloween!

Nu när Halloween börjar närma sig är något av det bästa som finns att krypa ner under filten och bränna av några riktigt bra skräckisar. Och vad passar bättre än att ladda upp inför årets Halloween med tolv av tidernas bästa skräckisar? Här har vi listat de vi anser är mest creepy – från 60-talet och framåt! 

Foto: The Shining/The Conjuring 2

Älskar du att bli vettskrämd med dina vänner? Vi med! Hitta din nya favorit bland de läskigaste filmerna – genom tiderna!

Skräckfilm: Psycho (från 1960)

Skräckfilm: Psycho (från 1960)

Handling:

I Alfred Hitchcocks klassiker stjäl kontorsarbetaren Marion Crane (Janet Leigh) 40 000 dollar från sin arbetsgivare för att lösa de ekonomiska problem som hennes älskare har och på så sätt starta ett nytt liv. På väg till älskaren i Kalifornien tar hon in på ett motell som drivs av den unge Norman Bates (Anthony Perkins).

Psycho innehåller bland annat en världskända dusch-scen, och har beskrivits som tidernas bästa skräckfilm.

 

Nästa bild
Skräckfilm: The Omen (från 1976)

Skräckfilm: The Omen (från 1976)

Handling: 

Omen handlar om makarna Thorn och deras son Damien. Katherine Thorn (Lee Remick) födde en dödfödd son, som på lasarettet ersattes med ett gossebarn vars mor dog i samband med förlossningen. Endast hennes make Robert Thorn (Gregory Peck) och sjukhuspersonalen har vetskap om detta. Paret är till en början ovetande om att Damien är Satans son. Alla, som försöker avslöja denna otäcka hemlighet och varsko Damiens föräldrar dör en ond bråd död. Med tiden går det dock upp för Damiens far att sonen verkligen är djävulens avkomma …

Nästa bild
Skräckfilm: The Shining (från 1980)

Skräckfilm: The Shining (från 1980)

Handling: 

Jack Torrance (spelad av Jack Nicholson), en nykter alkoholist och misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen över vintermånaderna medan hotellet hålls stängt. Han hoppas att avskildheten som hotellet erbjuder, då det årligen snöas in, skall ge honom den ro han behöver för att kunna skriva sin projekterade bok. Med till hotellet tar han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sexårige son Danny (Danny Lloyd).

Hotellet besitter onda krafter, vilket Dannys förmåga att se varsel – så kallad “shining” enligt hotellets köksmästare Dick Halloran (Scatman Crothers) som delar Dannys förmåga –uppfattar redan innan de anlänt till platsen. Väl insnöade och bofasta på hotellet plågas Danny av syner efter morden år 1970 som begicks av den tidigare vintervaktmästaren Delbert Grady på hans fru och två döttrar, men säger inget till sin familj av hänsyn till fadern.

Så småningom går Jacks frustration, skrivkramp och bitterhet mot sin familj över i rent vansinne, och när Wendy uttrycker sin önskan att lämna hotellet uppmanas han att “tillrättavisa” sin familj av Delbert Gradys spöke (Philip Stone).

Nästa bild
Skräckfilm: Misery (från 1990)

Skräckfilm: Misery (från 1990)

Handling: 

Paul Sheldon är en författare, och en mycket duktig sådan också. En dag när han är ute och kör börjar det blåsa upp ordentligt och en stor snöstorm härjar i trakten. Paul bryr sig inte utan kör vidare och råkar ut för en allvarlig olycka, och blir därför omhändertagen av ett fan till honom, Annie Wilkes. Paul får svårare och svårare skador och under vintern tvingas han bosätta sig hos Annie Wilkes längre än han trott att han skulle få göra.

Nästa bild
Skräckfilm: The Blair Witch Project (från 1999)

Skräckfilm: The Blair Witch Project (från 1999)

Handling: 

Tre ungdomar ger sig i oktober 1994 ut på en campingtur för att spela in en dokumentär om den lokala legenden “The Blair Witch”. Utrustade med videokameror och bandspelare ger de sig in i Black Hills Forest i Maryland, där de sedan spårlöst försvinner. Ett år senare hittas ungdomarnas kamerautrustning i skogen och vi får nu följa deras dokumenterade resa.

Nästa bild
Skräckfilm: The Others ( från 2001)

Skräckfilm: The Others ( från 2001)

Handling:

Filmen är en spökhistoria och utspelar sig på ön Jersey i Engelska kanalen, strax efter andra världskrigets slut, år 1945. Grace Stewart, hustru till Charles Stewart – en soldat, försvunnen och antagen död i kriget – kämpar för sina barn Anne och Nicholas hälsa. De är extremt ljuskänsliga och klarar inte av att utsättas för direkt dagsljus för länge utan att dö.

Till huset anländer också nytt tjänstefolk – Mrs. Mills, en äldre barnflicka, Mr. Tuttle, en trädgårdsmästare, samt Lydia, en stum tonårsflicka. Efter ett tag början dottern hävda att hon ser en pojke och att någon drar bort gardinerna för fönstren, och sakta men säkert uppdagas det att familjen uppenbarligen inte är ensamma i huset, som förefaller vara hemsökt.

Nästa bild
Skräckfilm: A Tale of Two Sisters ( från 2003)

Skräckfilm: A Tale of Two Sisters ( från 2003)

Handling:

Två systrar, “Janghwa” och “Hongryeon”, hamnar på mentalsjukhus efter att deras mor tog livet av sig. Efter att de får komma hem hamnar de i konflikt med den nya kvinnan som deras pappa träffar. Kvinnan hotar dem att skicka tillbaka dem till mentalsjukhuset, och en av systrarna har planer på att mörda henne. Sedan inträffar mystiska saker i huset.

Nästa bild
Skräckfilm: Texas Chainsaw Massacre ( från 2003)

Skräckfilm: Texas Chainsaw Massacre ( från 2003)

Handling: 

Fem ungdomar plockar upp en traumatiserad liftare ute i skogen, som plötsligt skjuter sig själv i deras bil. Chockerade söker de hjälp hos de lokala invånarna, men i huset som de knackar på hos visar det sig bo en familj av inavlade psykopater. Jessica Biel spelar en av ungdomarna, som snart får fly för sina liv.

Nästa bild
Skräckfilm: Paranormal Activity (från 2007)

Skräckfilm: Paranormal Activity (från 2007)

Handling:

Paranormal Activity handlar om ett par som dokumenterar det övernaturliga som sker i huset – när de sover. Paranormal Activity spelades in på en budget av endast 16 000 dollar och har sedan premiären spelat in ungefär 200 miljoner dollar. Lönsamt kan man säga – och läskigt är bara förnamnet.

Nästa bild
Skräckfilm: The Strangers (från 2008)

Skräckfilm: The Strangers (från 2008)

Handling: 

Natten till den 11 februari 2005 återvänder Kristen McKay och James Hoyt till sin sommarstuga, ägd av James föräldrar efter att ha varit på en väns bröllopsmiddag. Senare knackar en ung, blond kvinna på ytterdörren. Hon lämnar Kristen och James efter att de säger att hon har gått fel.

En kort stund senare, när James är iväg på ett ärende, återvänder den blonda kvinnan. Hon börjar banka på dörren, efter att Kristen vägrat släppa in henne. Snart märker hon att maskerade personer försöker ta sig in i stugan …

Nästa bild
Skräckfilm: The Conjouring (från 2013)

Skräckfilm: The Conjouring (från 2013)

Handling:

Filmen bygger på en verklig historia om ett hemsökt hus som Ed och Lorraine Warren fick undersöka.

Familjen Perron flyttar in i ett hus på Rhode Island och oförklarliga saker börjar att hända. Paret Ed (Patrick Wilson) och Lorraine Warren (Vera Farmiga), som arbetar med att utreda paranormala händelser, kallas in för att hjälpa dem och här kan vi lova att du kommer bli vettskrämd.

Nästa bild
Skräckfilm: The Conjouring 2(från 2016)

Skräckfilm: The Conjouring 2(från 2016)

Handling:

Uppföljare brukar inte höra till favoriterna men den här tvåan är minst lika läskig (om inte läskigare?) än ettan.

Vi får vi följa ytterligare ett verkligt fall ur Ed och Lorraine Warrens arkiv. De tar sig an ett av deras mest skrämmande fall genom att resa till London för att hjälpa en ensamstående mamma som bor med sina fyra barn i ett hus plågat av onda andar.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!