Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Veganska pepparkakor – här är det bästa receptet!

Här kommer ett fantastiskt recept på pepparkakor som är både glutenfria, mejerifria, fria från raffinerat socker och ägg och som är veganska!

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Ingredienser

Degen ger ca 30 st pepparkakor beroende på hur stora och tjocka du gör dem

2 dl mandelmjöl
1/2 dl potatismjöl
1 dl quinoamjöl, alt. t.ex majsmjöl, bovetemjöl eller rårismjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 tsk mald kanel
1 1/4 tsk mald ingefära
1 1/4 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma, kan uteslutas
1 nypa vanilj, kan uteslutas
1/2 tsk himalayasalt
70 g kokosolja alt. ghee eller smör
1/2 dl agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 msk kokossocker, alt. annan valfri sötning

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Smält kokosolja, salt, agave sirap, kokossocker och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna till en jämn deg.
3. Låt degen stå i kylskåpet över natten. Smakerna sätter sig väldigt fint då och degen blir lätt att jobba med.
4. Sätt ugnen på 175 C.
5. Dela degen i 4 delar och kavlar ut varje del mellan två bakplåtspapper. Lägg dom utkavlade delarna som du inte jobbar med i kylskåpet. Ta bort det översta bakplåtspappret och stansa sedan ut pepparkakor. Ta med hjälp av en kniv bort överflödig deg.
6. Dra över bakplåtspappret med dom utstansade pepparkakorna på en plåt och grädda dom i mitten av ugnen i 4-10 minuter beroende på hur tunna eller tjocka du gör dom. Håll koll, pepparkakor har en tendens att brännas fort.
7. Lägg sedan den överflödiga degen i kylskåpet medan du tar ut nästa utkavlade deg och fortsätter stansa ut pepparkakor. När du gjort alla tre degar kavlar du ut den kvarstående degen mellan två bakplåtspapper och upprepar sedan proceduren tills du inte har någon deg kvar. Jag brukar dock alltid äta den sista degklumpen, både för att det är gott och för att jag tröttnar på att stansa kakor.
8. Låt kakorna svalna helt på galler innan servering. Krispigast och godast blir pepparkakorna om du förvarar dom i kylskåp.

Fri från:

Glutenfria, raffinerat sockerfria, mejerifria (om du väljer kokosolja), utan ägg och utan nötter.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!