Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är 16 filmer som garanterat kommer ge dig julstämning

Det må vara mörkt ute men det är snart är det faktiskt jul. Det är dags att komma i julstämning och vad passar inte bättre än en klassisk och underbar julfilm? Ladda upp med varm glögg och lussekatter, kryp upp i soffan med en filt och tryck på play.

Foto:

En julfilm kan vara en film som utspelar sig under julen eller en film som handlar om julen. Det finns riktigt bra julfilmer och riktigt dåliga (men som är sjuuuuukt mysiga). Här listar vi filmerna som garanterat ger dig julstämning och som är hur bra (och dåliga) som helst.

 


Love Actually
En helt underbar brittisk romantisk komedi som utspelar sig innan och under jul. En film som många säkert redan sett men som håller för att ses minst en gång varje år för att få in den rätta julkänslan. Filmen är uppbyggd med flera parallella handlingar som korsar varandra och som absolut uppfyller krave en julfilm bör uppfylla. Perfekt mysfilm!

 


The Holiday
Två personer bestämmer sig för att hyra varandras hus för att de av olika anledningar vill komma bort ifrån sina vardagsliv.En härlig julfilm som utspelar sig i både USA och England och i huvudrollerna ser vi; Cameron Diaz, Jude Law, Kate Winslet och Jack Black. Filmen innehåller allt från snö och julmys till romantik och skratt. (Egentligen är Jude Law själv, en god anledning att se denna…)

 


Grinchen – julen är stulen
Är det någon gång man kan tillåta sig själv att vara lite extra barnslig så är det inför jul. Passa därför på att se alla mysiga julfilmer som även kan roa en vuxen, Grinchen är en perfekt sådan! Julhatande Grinchen bestämmer sig för att förstöra julen för de julälskande invånarna i “Whoville”. Detta genom att stjäla allt små har med julen att göra i den lilla byn… Grinchen spelas av Jim Carrey som såklart bjuder på många skratt.

 


Musse Piggs julsaga (Mickey’s Christmas Carol)
En lite sorgligare Kalle Anka än vad vi är vana att titta på under julen. Detta är Disneys version av Charles Dickens klassiska En julsaga. Vi får följa Joakim Von Anka i som den klassiska Scrooge och Musse Pigg som Bob Cratchit. Var beredd på att gråta en skvätt när du tittar på denna, se till att ha en hel hög lussekatter framför dig.

 


Polarexpressen
Mysigare film får man leta efter. En ung pojke börjar tvivla på att jultomten finns och natten till julafton får han åka med Polarexpressen till Nordpolen. Om du behöver ha massor av snö för att få julstämning är denna filmen verkligen någonting för dig.

 


The Santa Clause
En julfilm behöver inte ha en helt underbar historia och dramaturgi. För att det ska vara en bra julfilm räcker det egentligen med att det ska vara med en tomte, snö och bjuda på en stor dos julstämning. Det är exakt det som The Santa Clause gör. Den handlar om en pappa som råkar döda jultomten och helt plötsligt förvandlas till jultomten. Är du ute efter film som bara ska ge dig massor av julstämning så är detta filmen för dig.

 


Edward Scissorhands
Inte en klassisk julfilm men en fin gammal och melankolisk Tim Burton-rulle som landar i någon form av jultema. Filmen handlar om Edward Scissorhands (som spelas av Johnny Depp), en märklig figur som länge levt ensam och på grund av sina vassa fingrar varit för blyg för att vistas bland folk. Men han blir omhändertagen av en familj i ett litet villaområde där han äntligen kan passa in, ända tills han blir anklagad för en handling han inte alls begått…

 


Fanny och Alexander
Ingmar Bergmans storfilm satte ribban för hela svenska folkets jular. Helt plötsligt blev Fanny och Alexander-julen ett begrepp och vi förstår verkligen varför. Det är en sån här jul vi vill fira framöver, i alla fall i den miljön… Filmen utspelar sig mellan 1907-1910 och handlar om den förmögna familjen Ekdahl och den äldste sonens två barn Fanny och Alexander.

 


A Christmas Carol
En gammal klassisk julsaga av Charles Dickens som animerats och gjorts till långfilm. Den utspelar sig i England under 1800-talet och handlar om en gammal sur och snål man som heter Scrooge. Han kan inte förstå varför man skulle vilja fira jul och vara glad. Men strax innan jul så dyker tre spöken upp under en natt och får den gamle Scrooge att tänka om. Mysig och bra julfilm som inte alls känns barnslig trots att den är animerad. Scrooge som “spelas” av Jim Carrey känns igen i både kroppsspråk och minspel trots att han är animerad.

 


Julfritt
En komedi om julhets och vad den gör med oss. Ett medelålderspar bestämmer sig för att strunta i julen ett år då deras dotter befinner sig på annan ort. De stöter på ifrågasättande och motstånd från allt ifrån grannar, julkörer och bekanta som de på ett eller annat sätt lyckas tackla. Men när deras dotter i sista sekund hör av sig och berättar att hon trots allt kommer hem till jul så bryter kaoset ut ändå.

 

Tomten är far till alla barnen
En modern klassiker för många svenskar. Den roliga, knäppa och röriga historien som målar upp den moderna familjen med diverse halvsyskon och plastföräldrar, den typiskt svenska törsten på alkohol och inte minst vad kombinationen av dessa kan leda till.


The nightmare before Christmas
En film gjord av ingen mindre än Tim Burton. Den handlar om Jack Skellington som är härskare i Halloween Town som i hemlighet börjar tröttna på Halloween. Han råkar hamna i Christmas Town och blir helt förälskad. Filmen är kanske mest känd för dess fantastiska sånger.

 


Bridget Jones dagbok
En film som är julig men ändå inte är en julfilm. Renée Zelwegger gör Bridget Jones helt oemotståndlig. Bridget Jones vill hitta kärleken men det visar sig vara mer komplicerat än hon från början kunde tro. En film som bjuder på oändligt många pinsamheter och igenkänning.

 


Elf
En tysk-amerikansk film med Will Ferrell i huvudrollen. En skruvad handling om ett nu vuxet människobarn som uppfostrats av tomtenissar. Han upptäcker att han blivit adopterad och lämnar Nordpolen för att uppsöka sin biologiska familj i New York. En typisk Will Ferrell-film, skratt utlovas.

 


Ensam Hemma
En film som nog väcker barndomsminnen hos många! Filmen handlar om den 8-årige Kevin (som spelas av en VÄLDIGT liten Macaulay Culkin), som blir kvarglömd hemma när hans familj far iväg på julfirande. Medan han befinner sig hemma i huset så dyker ett par inbrottstjuvar upp. Det blir då upp till Kevin att vara uppfinningsrik nog att hindra dem från att göra inbrott.

 


Ett päron till farsa firar jul
En film som blivit en riktig julklassiker, vare sig man vill eller inte. Den är här för att stanna. Ett päron till farsa firar jul handlar om familjen Griswold och pappan i familjen Clark som gör allt för att skapa den perfekta julstämningen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!