Nöje

16 klassiska filmer som garanterat kommer ge dig julstämning

Är du peppad inför årets mest magiska högtid? Vi listar sexton klassiska filmer som skapar julstämning på ett kick – det är bara att ladda upp med varm glögg och lussekatter, krypa upp i soffan med en filt och trycka på play.

Från svenska klassiker till brittiska pärlor och amerikanska storfilmer – vi är säkerligen inte de enda som älskar filmer som utspelar sig under julen eller på annat sätt handlar om denna högtid. 

Här listar vi filmerna som garanterat ger dig julstämning!

1. Love Actually

En helt underbar brittisk romantisk komedi som utspelar sig innan och under jul. En film som många säkert redan sett men som håller för att ses minst en gång varje år för att få in den rätta julkänslan. Filmen är uppbyggd med flera parallella handlingar som korsar varandra och som absolut uppfyller krave en julfilm bör uppfylla. Perfekt mysfilm!

Nästa bild

2. The Holiday

Två personer bestämmer sig för att hyra varandras hus då de av olika anledningar vill komma bort ifrån sina vardagsliv. En härlig julfilm som utspelar sig i både USA och England, och i huvudrollerna ser vi Cameron Diaz, Jude Law, Kate Winslet och Jack Black. Filmen innehåller allt från snö och julmys till romantik och skratt.

Nästa bild

3. Grinchen - Julen är stulen

Är det någon gång man kan tillåta sig själv att vara lite extra barnslig så är det inför jul. Passa därför på att se alla mysiga julfilmer som även kan roa en vuxen, Grinchen är en perfekt sådan! Julhatande Grinchen bestämmer sig för att förstöra julen för de julälskande invånarna i “Whoville”. Detta genom att stjäla allt som har med julen att göra i den lilla byn. Grinchen spelas av Jim Carrey som såklart bjuder på många skratt.

Nästa bild

4. Musse Piggs julsaga (Mickey's Christmas Carol)

En lite sorgligare Kalle Anka än vad vi är vana att titta på under julen. Detta är Disneys version av Charles Dickens klassiska En julsaga. Vi får följa Joakim Von Anka i som den klassiska Scrooge och Musse Pigg som Bob Cratchit. Var beredd på att gråta en skvätt när du tittar på denna, se till att ha en hel hög lussekatter framför dig.

Nästa bild

5. Polarexpressen

Mysigare film får man leta efter. En ung pojke börjar tvivla på att jultomten finns och natten till julafton får han åka med Polarexpressen till Nordpolen. Om du behöver ha massor av snö för att få julstämning är denna filmen verkligen någonting för dig.

Nästa bild

6. The Santa Clause

En julfilm behöver inte ha en helt underbar historia och dramaturgi. För att det ska vara en bra julfilm räcker det egentligen med att det ska vara med en tomte, snö och bjuda på en stor dos julstämning. Det är exakt det som The Santa Clause gör. Den handlar om en pappa som råkar döda jultomten och helt plötsligt förvandlas till jultomten. Är du ute efter film som bara ska ge dig massor av julstämning så är detta filmen för dig.

 

Nästa bild

7. Edward Scissorhands

Inte en klassisk julfilm men en fin gammal och melankolisk Tim Burton-rulle som landar i någon form av jultema. Filmen handlar om Edward Scissorhands (som spelas av Johnny Depp), en märklig figur som länge levt ensam och på grund av sina vassa fingrar varit för blyg för att vistas bland folk. Men han blir omhändertagen av en familj i ett litet villaområde där han äntligen kan passa in, ända tills han blir anklagad för en handling han inte alls begått …

Nästa bild

8. Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans storfilm satte ribban för hela svenska folkets jular. Helt plötsligt blev Fanny och Alexander-julen ett begrepp och vi förstår verkligen varför. Det är en sån här jul vi vill fira framöver, i alla fall i den miljön … Filmen utspelar sig mellan 1907 och 1910 och handlar om den förmögna familjen Ekdahl och den äldste sonens två barn Fanny och Alexander.

Nästa bild

9. A Christmas Carol

En gammal klassisk julsaga av Charles Dickens som animerats och gjorts till långfilm. Den utspelar sig i England under 1800-talet och handlar om en gammal sur och snål man som heter Scrooge. Han kan inte förstå varför man skulle vilja fira jul och vara glad. Men strax innan jul så dyker tre spöken upp under en natt och får den gamle Scrooge att tänka om. Mysig och bra julfilm som inte alls känns barnslig trots att den är animerad. Scrooge som “spelas” av Jim Carrey känns igen i både kroppsspråk och minspel trots att han är animerad.

Nästa bild

10. Julfritt

En komedi om julhets och vad den gör med oss. Ett medelålders par bestämmer sig för att strunta i julen ett år då deras dotter befinner sig på annan ort. De stöter på ifrågasättande och motstånd från allt ifrån grannar, julkörer och bekanta som de på ett eller annat sätt lyckas tackla. Men när deras dotter i sista sekund hör av sig och berättar att hon trots allt kommer hem till jul så bryter kaoset ut ändå.

Nästa bild

11. Tomten är far till alla barnen

En modern julklassiker för många svenskar. Den roliga, knäppa och röriga historien som målar upp den moderna familjen med diverse halvsyskon och plastföräldrar, den typiskt svenska törsten på alkohol och inte minst vad kombinationen av dessa kan leda till.

Nästa bild

12. The nightmare before Christmas

En film gjord av ingen mindre än Tim Burton. Den handlar om Jack Skellington som är härskare i Halloween Town som i hemlighet börjar tröttna på Halloween. Han råkar hamna i Christmas Town och blir helt förälskad. Filmen är kanske mest känd för dess fantastiska sånger.

 

Nästa bild

13. Bridget Jones dagbok

En film som är julig men ändå inte är en julfilm. Renée Zellweger gör Bridget Jones helt oemotståndlig. Bridget Jones vill hitta kärleken men det visar sig vara mer komplicerat än hon från början kunde tro. En film som bjuder på oändligt många pinsamheter och igenkänning.

Nästa bild

14. Elf

En tysk-amerikansk film med Will Ferrell i huvudrollen. En skruvad handling om ett nu vuxet människobarn som uppfostrats av tomtenissar. Han upptäcker att han blivit adopterad och lämnar Nordpolen för att uppsöka sin biologiska familj i New York. En typisk Will Ferrell-film, skratt utlovas.

Nästa bild

15. Ensam Hemma

En film som nog väcker barndomsminnen hos många! Filmen handlar om den 8-årige Kevin (som spelas av en VÄLDIGT ung Macaulay Culkin), som blir kvarglömd hemma när hans familj far iväg på julfirande. Medan han befinner sig hemma i huset så dyker ett par inbrottstjuvar upp. Det blir då upp till Kevin att vara uppfinningsrik nog att hindra dem från att göra inbrott.

Nästa bild

16. Ett päron till farsa firar jul

En film som blivit en riktig julklassiker, vare sig man vill eller inte. Den är här för att stanna. Ett päron till farsa firar jul handlar om familjen Griswold och pappan i familjen Clark som gör allt för att skapa den perfekta julstämningen.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!