Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är 9 saker du bör undvika att göra fredagen den 13:e – enligt skrocken

Har du koll på vad du enligt skrocken ska undvika en dag som denna? Här listar vi nio saker som kan medföra otur fredagen den trettonde!

fredagendentrettondeFoto: IBL/Marko Blazevic, Unsplash

Har du tänkt på att många hotell eller höghus saknar våning 13 och att den 13:e raden på ett flygplan kan vara bortplockad? Enligt skrock är 13 ett otursnummer och fredagen en otursdag och de tillsammans blir en riktigt otursdrabbad dag! Brukar du också undvika att gå på A-brunnar, få panik när du råkar krossa en spegel och spotta tre gånger över axeln om du har sett en svart katt gå över vägen? Du är inte ensam! Det finns en hel rad saker att undvika denna fredag om du tror på skrock.

Här är saker du ska undvika idag för att slippa otur:

–  Gå på A-brunnar.

–  Lägga nycklar på bordet.

–  Se en svart katt gå över vägen (genom att spotta tre gånger över axeln kan du förhindra att oturen slår in).

–  Gå inte under en stege – det ger dig tre veckors otur.

–  Fäll inte upp ett paraply inomhus.

–  Om du nyser betyder det att din fiende nämner ditt namn. Att någon säger “prosit” avskrämmer oturen.

–  Krossa inte en spegel – det ger sju års olycka. Du kan slänga salt över axeln för att skrämma bort oturen.

–  Spill inte salt (så länge du slänger saltet över axeln med flit så är det okej…).

–  Kliv inte på en spricka i gatan.

Men varför tror vi att fredagen den trettonde skulle vara en otursdag? Det finns en hel rad olika teorier och den mest kända hänger ihop med Jesu död. Han dog nämligen på en fredag (långfredagen) och under den sista nattvarden var de 13 personer vid bordet (Jesus och hans tolv lärjungar). Den trettonde lärjungen var Judas som sedan svek Jeus. En mer modern teori är att den tyska aktiemarknaden kollapsade fredagen den trettonde (1927), även känd som den “Svarta fredagen” och det var då “den stora depressionen” startade.

En undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar någonting helt annat, nämligen att det sker sju procent färre skador under fredagen den 13:e jämfört med en genomsnittlig dag – och tre procent färre skador jämfört med alla andra fredagar. Kan det vara så att man är mer försiktig en dag som denna eller att det är en dag man egentligen inte behöver oroa sig för?

via GIPHY

Om du är en av de som gärna håller dig inne idag för att undvika stöta på situationer som kan ge dig otur, är risken att du lider av Triskaidekafobi – en rädsla för siffran 13. Har du en skräck för just fredagen den trettonde kan du istället lida av paraskavedekatriafobi.

Ger det dig kalla kårar att gå emot skrocken och göra allt man absolut inte ska göra? Isåfall borde du kolla in när Metros modiga debattchef Soraya Hashim (här) testar de saker man ska undvika för att slippa otur. Skulle du våga?

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!