Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är anledningen till varför vi firar midsommar

Midsommar lurar alldeles runt hörnet och vi gör oss redo för att äta rå fisk, sjunga konstiga sånger och hoppa som grodor runt en stång täckt med blommor. Det är helt sjukt att vi gör detta varje år men vi älskar det! Frågan är bara varför vi egentligen gör det?

MIDSOMMAR-varfor-firar-vi-darfor-midsommarstang-fallos-fallossymbol-

Traditionen att fira midsommar går (som allting) väldigt långt tillbaka i tiden och kan spåras ända till 1500-talet. Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 vara alltid midsommarafton den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag 24 juni). Men efter att man tyckte att det störde arbetsveckan för mycket att fira midsommar mitt i veckan beslutades det att midsommar skulle alltid firas på en fredag. Nu förtiden inträffar midsommarafton någon gång mellan 20 – 26 juni.

MIDSOMMAR-varfor-firar-vi-darfor-midsommarstang-puff

Nu förtiden är midsommar främst förknippad med ljusa nätter och är startskottet för sommaren. Det är inte konstigt att vi är som trollbundna av den ljusa midsommarnatten och vill fira in sommaren ända in på småtimmarna. Förr i tiden pratade man om att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga väsen. Du har kanske hört talas om att när du lägger sju sorters blommor under huvudkudden kommer du drömma om den du ska gifta dig med. En annan tradition från förr var att man skulle också spara midsommarkransen och lägga den i julbadet för då skulle man bli frisk och stark under nästa år.

Okej, men varför dansar vi som små grodor runt en blomsterprydd stång? Midsommarstången (eller majstången) kom troligtvis till Sverige från Tyskland under medeltiden och har blivit en stor symbol för svensk sommar. Man brukar ofta säga att midsommarstången är en forntida fallossymbol men det finns inga belägg för att det skulle ha varit så, historiskt sätt så är det mer troligt att det ska symbolisera det kristna korset. Du ska verkligen inte känna dig dum om du trott att stången var en fallossymbol, folk har nämligen sagt att det varit en fallossymbol sedan 1800-talets slut.

Att vi dansar runt stången som grodor och andra lustiga figurer kom till för att barnen i byn skulle lära känna varandra. Konstigare än så är det inte.

Foto: Unsplash

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!