Nöje

Här är de 8 bästa tipsen du behöver inför din öluff i sommar

Ska du bege dig ut på en öluff i sommar? Då har du ett fantastiskt äventyr att se fram emot – men det kräver en hel del planering innan. Metro Modes skribent Alexia Karanatsiou, som öluffat i Grekland, guidar dig nedan genom de bästa planeringstipsen!

oluffa-i-greklandFoto: Erica Magugliani, Jamie Arrieta/Unsplash

Om du har tänkt besöka flera öar i sommar så gör du helt rätt i det! För att få ut det bästa av din resa kräver det dock att du planerar innan du ger dig av. Att öluffa är helt fantastiskt men du får vara beredd på att allt förmodligen inte kommer att gå enligt planerna. Det är viktigt att känna att man kan vara flexibel och spontan väl på plats – annars kanske inte en ö-luff är något för dig. Båtar kan bli försenade, flyg kan ställas in och en ö kan kännas så magisk att du vill stanna en natt till. Men om du inte ser dessa faktorer som något problem är det självklart att du ska ut på ett härligt sommaräventyr!

1. Läs på om landet du ska åka till 

Innan man besöker ett nytt land kan det alltid vara kul att bekanta sig med det innan. Ska du till Grekland? Gör en snabb googling – hurdan är kulturen, vad för mat är de kända för och vilka platser tillhör de mest besökta?

2. Välj ö-grupp

För att din resa ska bli så lyckad som möjligt är det bra att i tidigt stadie bestämma sig för vilka öar du ska besöka. Det smartaste är att inte välja de öar som ligger längst ifrån varandra (även om det är möjligt). Har du en begränsad tid som du ska vara på semester är det därför bra att välja öar som ligger hyfsat nära varandra. Ska du till exempel åka till Grekland och har Santorini med som den ö du vill besöka – välj närliggande öar. Vill du istället åka på en festresa till Mykonos eller Ios – välj öarna däromkring.

3. Bestäm vad du vill få ut av din resa

Väl på plats vore det tråkigt att känna att resan blir misslyckad på grund av din resepartner. Prata ihop er innan – vad ni vill få ut av resan? Om du vill utforska öarna men din reskompis bara vill sola eller festa kan den krocken bli påtaglig under resans gång. Om ni däremot innan bestämmer så kommer ni inte mötas av sura miner senare eftersom ni redan talat om för varandra vad ni vill göra på resan.

Bestäm också hur många dagar du vill spendera på respektive ö, en rekommendation är cirka tre till fyra dagar. På så sätt hinner du uppleva ön istället för att rusa iväg från ö till ö.

oluffa-i-grekland-i-sommarFoto: Artiom Vallat, Unsplash

4. Bestäm budget

Det kan vara bra att ha en bestämd budget så att du har koll på till exempel vilka hotell som passar in i din prisklass och hur mycket du kan göra av med på plats.

5. Boka flygbiljetter och håll koll på båtarna

När du har grovplaneringen klar är det dags att börja skissa på rutten. Välj vilken ö du ska börja med och boka flyg dit eller närliggande stad. Kolla även upp båtarna för att hålla koll på hur lång tid det tar att åka från en ö till en annan.

6. Boka hotell

Här finns det olika alternativ. Antingen är du en sådan som vill ha allt klart redan – då bestämmer du redan nu exakt antal dagar på respektive ö samt bokar alla hotellnätter. Det här kan vara ett bra sätt att försäkra sig om att hotellrummen inte blir fullbokade under högsäsong samt att du får ett boende som uppfyller dina önskemål, som till exempel närhet till strand eller pool.

Alternativ två är att du bokar de första nätterna och fixar resterande på plats. Vid hamnen står det oftast folk som hyr ut rum – de är lätta att hitta då de gör allt för att få din uppmärksamhet och ofta står med en skylt. Var vaksam över de priser de erbjuder, ofta kan du pruta, och betala inte förrän du är på plats och har sett rummet.

oluff-i-greklandFoto: Jason Briscoe, Unsplash

7. Packa smart

En övertung väska är inget att föredra på resande fot. Packa inte ner kläder som du vet att du inte kommer att använda. Det går alltid att lämna in kläder för tvätt på plats, ta till exempel hjälp av hotellet. Även om du åker till värmen kan du packa ner någon kofta att ha på dig på flyget, under en båttur när det blåser eller till kyligare kvällar.

Ta med kontanter eftersom mindre restauranger och butiker inte alltid tar emot kort. På de större öarna är det dock inga problem att använda kortet.

8. NJUT!

Slutligen – när du väl är på plats, njut till fullo av din resa och det äventyr du har framför dig! Gå på din magkänsla, om du fullkomligt älskar en ö, stanna en natt till om du känner för det. Men stanna heller inte för länge så att du inte hinner med de andra öarna du planerat in – de är säkerligen minst lika underbara! Hittar du en favoritö kan du alltid åka tillbaka vid ett senare tillfälle. Lämna stressen bakom dig, ta med dig ett gott humör och njut

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!