Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Här är julmaten svenskarna inte kan vara utan

Många svenskar kommer att minska antalet rätter på årets julbord till följd av de ökade matpriserna. Men för att göra gästerna glada finns det klassiker som man inte kan vara utan. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning från HelloFresh. Samtidigt visar undersökningen att det finns pengar att spara på att laga lite mindre av vissa rätter som det alltid brukar bli rester av.

Foto: Ulla Winbladh

På grund av de ökade matpriserna kommer 3 av 4 svenskar i år göra förändringar på julbordet. Så många som en av fem ska försöka planera maträtterna och mängden bättre och nästan var sjätte svensk kommer dessutom att stryka vissa rätter helt.

– Det kan kännas svårt att bryta traditioner och välja bort rätter till jul. Men att bara laga rätter som uppskattas och äts upp är ett bra sätt att minska utgifter i tuffa ekonomiska tider. Dessutom minskar man onödigt matsvinn och miljöpåverkan, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh.

Rätterna som svenskarna inte kan vara utan på julbordet

Julskinka är den rätt flest svenskar inte kan vara utan, följt av köttbullar, sill och strömming, samt Janssons frestelse, och bör prioriteras när man väljer vilka rätter som ska finnas med på bordet. Vill man spara in pengar kan man istället välja bort sylta, pastej och paté, dopp i grytan och lutfisk, som är de rätter som rankas sist.

Julmaten som ger mest rester

Det favoriträtterna har gemensamt är vi tenderar att laga för mycket av dem. Julskinka är den absolut vanligaste julresten, men även sill, Jansson och köttbullar brukar det bli över av.

– På ett ungefär kan du beräkna 600-800 gram totalt per person. Ett exempel på uppdelning är 150-250 gram av de kalla rätterna, 375-475 gram av det småvarma och sedan 100-250 g efterrätt, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Topplista: Rätterna svenskarna inte kan vara utan på julbordet

 1. Julskinka
 2. Köttbullar
 3. Sill och/eller strömming
 4. Janssons frestelse
 5. Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
 6. Ägghalvor 
 7. Prinskorv
 8. Kokt potatis
 9. Rödbetssallad
 10. Risgrynsgröt

Topplista: Rätterna svenskarna har mest rester av efter jul

 1. Julskinka 
 2. Sill och/eller strömming
 3. Janssons frestelse
 4. Köttbullar
 5. Prinskorv
 6. Kokt potatis
 7. Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt)
 8. Rödbetssallad 
 9. Ägghalvor
 10. Sylta (kalvsylta, pressylt eller rullsylta) 

KÖP

Foto: Ulla Winbladh

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!