Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är Sveriges första rosa prosecco!

Tänker du att rosa prosecco är en självklarhet? Faktum är att det inte har varit tillåtet att kalla rosa bubbel för prosecco – förrän nu. 

Foto: Oenoforos, Unsplash

Det kan upplevas som att fler och fler alkoholhaltiga drycker finns tillgängliga på Systembolaget och i deras beställningssortiment, men något som inte har existerat tidigare är rosa prosecco. Enligt Metro.co.uk har mousserande rosévin sedan länge producerats i nordöstra Italien, där prosecco kommer från, men fram till nu har det inte varit tillåtet att kalla de rosa bubblorna för prosecco.

De som bestämt över detta är det italienska proseccorådet (ja, det är sant att det finns ett sådant), Consorzio di Tutela, som fram till nyligen haft regeln att för en dryck ska få kallas för prosecco så måste den innehålla minst 85 % Glera-druvor, vilket i praktiken innebär att drycken blir vit. Regeln var möjlig eftersom prosecco har haft en DOC-status inom EU, vilket i princip innebär kontrollerat ursprung, och man får alltså inte använda DOC-märkta uttryck utan att uppfylla kraven. Men den senaste tiden har akolholtillverkare vädjat till rådet om att ändra på reglerna och tillåta rosa prosecco – och förra året skedde det, enligt Vinguiden, något som gör att rosa prosecco nu får världspremiär.

Än så länge finns inte någon rosa prosecco i Systembolagets fasta sortiment, men en av de två rosa prosecco-sorterna som just nu finns i beställningssortimentet är CastelMare Prosecco Rosé Extra Dry, som är tillverkad av ekologiska druvor. Enligt tillverkaren Oenoforos är vinet torrt och jäser i 60 dagar istället för de vanliga 30 dagarna, något som ska ge det extra fina bubblor. Proseccon kostar 79 kronor och har en alkoholhalt på 11,5 procent.

Förra året tillverkades drygt 540 miljoner flaskor prosecco i Veneto-området i Italien och nu spår Vinguiden att försäljningen av prosecco kan öka globalt med up till 75 miljoner flaskor per år – vi förstår varför!

Källa: Metro.co.uk

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!