Är du en av de som sticker huvudet i sanden gällande din ekonomi? Sveriges Radios Ekonomiakuten benar ut hur man får en stabil privatekonomi – i fem enkla steg!
Måste man ha en buffert motsvarande tre månaders inkomst? Vilken försäkring är viktigast? Och när är det dags att börja spara i fonder? För dig som inte har intresse för ekonomi – men ändå vill ha en stabil ekonomisk situation – redogör Ekonomiakutens programledaren Maja Åström med gäster för privatekonomins behovstrappa.
Privatekonomins behovstrappa – 5 steg
1. Inkomst
Oavsett om du har en lön, pension, CSN-lån eller olika bidrag så måste det komma in pengar på kontot – annars finns det inget att arbeta med.
2. Överblicka ekonomin
Ställ dig några frågor gällande din ekonomi: Vad kommer in? Vad går ut? Är det värt att lägga pengarna på just det du lägger dem på?
Till exempel kanske du har en bil som kostar dig 50 000 kronor om året i samlade utgifter. Om du bor i stan kanske du skulle kunna åka kommunalt istället, och använda pengarna till något annat?
Denna typ av beslut kan man komma fram till om man inte endast utvärderar ekonomin månad för månad, utan ser den ur ett längre perspektiv:
“Vi behöver öva på att skapa långsiktighet, inte leva för dagen eller månaden”, säger Nadia Wallin, budget- och skuldrådgivare.
3. Trygghet
När du har överblickat din ekonomi kan besluta dig för vilka åtgärder du har råd med för att skapa ekonomisk trygghet. Här ingår A-kassa och den oumbärliga hemförsäkringen.
Har man mer pengar över till detta steg kan man också titta på en inkomstförsäkring eller kollektivavtal.
På tal om försäkringar så kan det vara värt att se över dessa:
“Man kan ha för många försäkringar, eller för dyr försäkring – för att man aldrig har jämfört och kollat om man kan få ner priset. Man kanske har ett bolån eller något abonnemang som man kan ta bort eller få ner i kostnad”, säger Christina Sahlberg från jämförelsesajten Compricer.
4. Buffert
En buffert är pengar avsedda för oförutsedda händelser. Ofta ligger de på ett sparkonto så att man lätt kommer åt dem vid behov.
Stirra dig inte blind på diverse råd om att man bör ha tre eller sex månaders inkomst på sitt sparkonto, utan gör vad du kan med det du har. Att spara en hundralapp i månaden kan bli en stor hjälp längre fram – och billigare än ett snabblån eller att köpa saker på kredit.
5. Långsiktigt sparande
När du har tagit tag i ovanstående steg är det dags att börja spara långsiktigt. Bli inte nedslagen om du inte har råd att lägga massor av pengar på fonder just nu – liksom med din buffert är det bättre att lägga sig på en nivå som man klarar av, snarare än att sikta för högt:
“Sätt upp ett fondsparande med hundra kronor i månaden om det är det du kan avvara, så ser du hur det växer och kan bli intresserad av det”, säger Sahlberg.