Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Heta räkor med srirachamajonnäs serverad i snäckskal – klar på 5 minuter

Heta och vitlöksfrästa räkor med finhackad jalapeno toppad med hemgjord srirachamajonnäs är inte en förrätt som passar den som har känsliga smaklökar. Den som älskar lite hetta och mat med sting kommer däremot högst troligt hitta en ny favorit när det kommer till förrätt och plockmat – som veckans rätt är som gjord för. Klar på fem minuter! 

Det ska vara enkelt att lyckas i köket, det är vår filosofi. Den här rätten är lika god som lättlagad och går att servera på en rad olika sätt. Vi föredrar att servera räkorna med ett gott, vitt och fluffigt bröd till – men det går minst lika bra att njuta av räkorna som de är.

Du behöver: 

250 g ekologiska king prawns
1/2 dl skivad jalapeno (färsk eller inlagd)
2 klyftor vitlök
1 msk smör
2 msk olivolja
1/2 msk paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 msk citronsaft

 

Gör så här: 

1. Skala vitlöksklyftorn och jalapeno och hacka dem båda fint. Fräs sedan i oljan och smöret.

2. Lägg ner räkorna och fräs dem under omrörning i ca fem – sex minuter. Toppa med paprikapulver och chiliflakes.

3. Pressa sist över citronsaft.

4. Ringla över

 

Topping (om du vill): 

Srirachamajonnäs (finns att köpa färdig men superenkel att göra själv).

Du behöver: 

1 ägg
2 dl rapsolja
1 klyfta vitlök
Saft klämd från 1/2 citron (eller lite vitvinsvinäger)
1 msk srirachasås (sambal oelek fungerar också)

 

Gör så här: 

1. Kläck ägget i en hög mixerskål, häll ner 2 dl rapsolja och skala en vitlöksklyfta som du också placerar i mixerskålen.

2. Placera mixerna längst ner i mixerskålen och slå på full effekt. Mixa tills det bildas “majonnäs” – det tar vanligtvis ca 20-30 sekunder.

3. Skvätt ner lite saft från citron och blanda sist ner srirachasås.

4. Låt stå en stund i kylen och dra till sig innan du serverar.

Och du, de är minst lika goda att toppa en grönsallad med och äta till lunch eller middag.

Foto & recept: Cassandra Brunstedt 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!