Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Hjärtekrossad? 5 texter om att göra slut som du borde läsa

Oavsett hur bra eller kass en relation har varit så är det en stor omställning när den tar slut. Vi har alla olika sätt att hantera ett uppbrott men en sak de flesta av oss har gemensamt är att det går att finna tröst (även om den kanske är liten) i att vi inte är de enda som går igenom det här. Vi har samlat 4 texter och ett klipp som sätter orden på exakt hur jävligt det är att göra slut. 

Foto: HBO, niotillfem.metromode.se

1. Sandra Beijers blogginlägg om att komma över någon

Ingen skriver väl om hjärta och smärta som allas vår favoritbloggare Sandra Beijer? Till och med när vårt hjärta är krossat så håller hon oss i handen och går med oss genom smärtan. Det här blogginlägget skrev hon 11 månader efter att det tagit slut med en pojkvän och vi skulle säga att det är the go-to guide när du behöver stöd och känna att du inte är ensam:

“Genom det här uppbrottet har jag varit tvungen att uppgradera och skapa en ny slags version av mig själv och jag tror att det är nog så det fungerar när det tar slut, rötterna vrids upp och man måste börja om från början. Just där och då kan det kännas helt jävla omöjligt, men nu vet jag att den här personen som jag är nu är både starkare, modigare och rejälare än hon som var jag för ett år sedan. Ur allt hemskt kommer alltid något lite mer förfinat och annorlunda”.

Du hittar blogginlägget här!

2. Klippet där Carrie blivit dumpad med en post-it

Någon annan som håller vår hand genom både glädje och hjärtesorg är Carrie Bradshaw, som visar oss att vi inte är ensamma om de mest sjuka situationerna. Så gott som alla situationer i serien är på ett eller annat sätt baserade på produktionsmedlemmarnas erfarenheter och just denna scen var starkt inspirerad av deras värsta breakup-historier, har manusförfattaren Liz Tuccillo berättat. Om du just nu också känner att “Men are bullshit” så kommer du förhoppningsvis att hitta tröst i det här klippet (but don’t do drugs, kids – vi tänker mer på att söka tröst hos sina vänner):

3. Emma Svenssons bok

Fotografen Emma “Rockfotoemma” Svensson hade ett storslaget bröllop i dagarna tre när hon gifte sig med sin man. 6 veckor senare gör han slut. Kvar står hon med tusen frågor och inga svar. Hennes sätt att hantera sorgen blev att bestiga de högsta bergen i varje land Europa på rekordkort tid – som nybörjare. Här kan du läsa mer om hennes historia och hennes bok “Honeymoon, hejdå och bergen som väntar” handlar om just det här. Du hittar boken här och som ljudbok här.

4. Fakta om de fysiska effekterna av att göra slut

Känner du fysisk smärta, illamående eller andra saker som inte bara tar sig psykiska uttryck? Då är du inte ensam: Sciencealert skriver att bli kär i någon är enligt forskare som att bli beroende av droger – och när det tar slut liknar hjärnaktiviteten den som en kokainberoende har när hen slutar med drogen. Belöningsssystemet aktiveras när du tycker om någon och skickar ut må-bra-hormonet dopamin, så självklart är det inte en dans på rosor att bli av med “drogen” som är kärlek. Kanske finner du tröst i att läsa om hur din kropp reagerar – och med andra ord inse att det finns en anledning till att du inte bara kan “rycka upp dig” och gå vidare. Här kan du läsa mer om effekterna av ett uppbrott.

5. Sandra Beijers blogginlägg om att göra slut

Som sagt, Sandra Beijer är en guru när det kommer till relationer. Hon kanske inte har alla svar – men hon vet hur man ska skriva om det på ett sätt som gör att det känns rakt in i hjärtat, oavsett om du är olyckligt kär, nydumpad eller förälskad upp över öronen. I ett inlägg som idag har många år på nacken, men som fortfarande är lika aktuellt, beskriver hon hur det är att vara den som gör slut – och gråta i två månader, ringa på fyllan, alltid jämföra alla man träffar med honom och få tröst av sin mamma:

– sandra du kommer inte dö. du kommer inte att dö därför att människans grundinstinkt är att överleva. och du kommer också att göra det. För att du måste.

Läs hela inlägget här!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!