Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

I Am A Feminist med Alexandra Pascalidou: “Feminism är inget smycke man sätter på sig”

Vi på Metro Mode är stolta feminister och vill nu tillsammans med några av landets främsta feministiska förebilder lyfta ämnet jämlikhet i en återkommande artikelserie vi valt att kalla “I Am A Feminist”. Först ut är multitalangen, programledaren, författaren och kvinnorättskämpen Alexandra Pascalidou som berättar om hur hon blev feminist och idag jobbar aktivt med att lyfta feministiska frågor.  

För den som inte känner till dig, vem är Alexandra?

– Journalist, författare, programledare, producent och manusförfattare. Just nu aktuell med boken ”Mammorna” (Atlas) som alla måste läsa. Om ortens mammor. Från Rinkeby till Rosengård. Mammor som förlorat barn i dödsskjutningar och kriminalitet och ensamma mammor som fostrat förebilder mot alla odds.

 

Hur gick det till när du blev feminist?

– Jag växte upp med en ensamstående mamma och en frånvarande pappa som när han dök upp rådde: ”Bli aldrig madrass eller kastrullslav”. Där såddes ett feministiskt frö. Ingen jag kände kallade sig feminist men männens motstånd och det flerfaldiga förtrycket som vi invandrartjejer i fattiga förorter utsattes för fick mig att resa mig.

 

När började du offentligt att kalla dig själv för feminist?

– Det är inte vad man kallar sig utan vad man gör som är viktigt. Jag engagerade mig i Terrafem – en kvinnojour för invandrarkvinnor, jag ordnade tjejprojekt på Rinkeby Fritidsgård, blev ambassadör för Kvinna till Kvinna, skrev en av världens första böcker om Me Too där 82 kvinnor medverkar. Jag gör mitt bästa för att vara värdig att kalla mig feminist men jag lär mig fortfarande.

 

Vad är ditt första minne av ordet och dess innebörd?

– Jag växte upp i ett arbetarhem utan böcker. Vi gick aldrig på teater och bio. Jag fostrades av starka kvinnor som axlade allt ansvar men aldrig kallade sig för feminister. De var förtryckta, misshandlade, tystade. När jag ville bryta med förbannelsen och började studera på universitetet mötte jag feminismen men på den tiden upplevde jag den mer som vikt för medel- och överklassens kvinnor. Lyckligtvis feminismen blivit mer antirasistisk och inkluderande med åren.

 

Finns det någon utlösande situation som påverkat dig i en feministisk riktning?  

– När jag skrev min första bok ”Bortom mammas gata” och blickade tillbaka på mitt liv från betongen till salongen insåg jag att inte bara min klass, kultur och etnicitet satt krokben utan även mitt kön. I boken beskriver jag en massa situationer där vi tjejer försummades, förringades och förnedrades. Hur vi kallades för namn och förväntades bära skuld och skam och heder. När jag debuterade som programledare såg jag hur rasismen och sexismen var samma andas barn. De kallade mig för blattehora, invandrarslyna och andra sammansatta ord riktade mot mitt ursprung och mitt kön.

Vad betyder feminism för dig idag? 

– Att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Feminism är inget smycke man sätter på sig utan en kamp för att flickor och kvinnor världen över ska ha samma rättigheter, möjligheter och förutsättningar att leva de liv vi vill och kunna påverka våra villkor och tillvaro. Feminism handlar också om frihet, om systerskap och solidaritet över alla gränser. Jag hoppas feminismen får de patriarkala polletterna att trilla ner i huvudet på folk så att de ser machomonster och misogyna mönster och det historiska förtrycket som måste krossas.

 

Vad gör du aktivt i vardagen som kan förknippas med feminism?

– Både Mammorna och Me Too-boken är ju starka feministiska manifest. Jag ser och hör och lyfter kvinnorna, mammorna så gott jag kan. Jag försöker ge dem de röster de berövats.

 

Varför bör man vara feminist då, tycker du?

Det är som att fråga: Varför bör man andas? Det är självklart. Så länge flickor och kvinnor våldtas, könsstympats, misshandlas, mördas, diskrimineras, förringas, näthatas har vi alla anledningar att vara feminister och försöka justera orättvisorna och ojämställdheten.

 

5 tips på hur man kan anamma feminism i sitt liv?

1. Sluta lillagumma, dockifiera, objektifiera och härskarteknika flickor och kvinnor.

2. Protestera, ingrip, anmäl när kvinnor utsätts för våld, övergrepp.

3. Lyft flickor och kvinnor i din omgivning, på arbetsplatsen, i historien. Namnge dem, referera till dem.

4. Respektera, stärk och synliggör även kvinnor från andra kulturer, klasser, religioner.

5. Bejaka, bekräfta, bejubla kvinnor och män som krossar glastak och betongväggar och öppnar slutna rum och barrikaderade dörrar.

Har du några feministiska förebilder?

Maya Angelou, Oprah Winfrey och Angela Davis,

 

Vilken är den viktigaste feministiska frågan för dig?

När världens mäktigaste nation har en president som vunnit ett val trots en förnedrande kvinnosyn och uttalanden som ”grab them by the pussy” tror jag det handlar mycket om att förändra attityder på alla nivåer. Men det handlar också om att inkludera och internationalisera kampen. När jag har besökt kvinnojourer och kvinnokämpar i Gaza, Palestina och Georgien slås jag av hur övergivna dessa kvinnor är och hur mycket de behöver vårt stöd.

 

Varför tror du att det är så få män som förespråkar feminism?

För att de ännu inte förstått att de har allt att vinna på jämställdhet. Vissa kanske är rädda för att bli undanskuffade, förbisprungna eller fråntagna makten men häromdagen när jag pratade med en biffig, bufflig machokompis som jag ska konvertera till feminist sa han: Åh feminism låter soft, kanske slipper vi hålla upp dörrar och betala notor och köpa presenter hela tiden i framtiden. Feminism kan tolkas på olika sätt givetvis men så länge kvinnor tjänar mindre än män får de faktiskt betala en och annan nota.

 

Varför är det viktigt att båda könen börjar lyfta feminism mer?

För att feminismen gynnar alla och mest männen. De kommer avlastas ansvar när kvinnor får mer makt och tjänar lika mycket.

 

Hur lyfter du feminism i dina kanaler/utåt?

Jag skriver böcker, gör radio och tv-program, föreläser runtom i världen – härnäst på en av världens största kvinnokonferenser i Rom på Global Win Conference.  Instagrammar även hyllningar till kvinnor, FB, Twitter. Vill även nämna “Pascalidous PowerHour” som är min inspirationsföreläsning handlar just om att stärka och synliggöra kvinnor.

 

Varför behövs feminism i Sverige?

För att vi har en bra bit kvar innan vi verkligen blivit världens mest jämställda land!

 

Varför behövs feminism i världen?

För att världen har spårat ur. Sedan dag ett när Eva sades ha syndat då hon bet i det sura äpplet och sedan dess ska vi lida. Världn behöver kvinnorna för att hamna på rätt väg. För att kvinnorna är de som bär mänskligheten, de som kämpar för fred och frihet, de som tar hand om de gamla, de sjuka, de svaga, de unga.

Faktaruta

Namn: Alexandra Pascalidou

Ålder: 47 år

Familj: Dottern Melina och en massa familjemedlemmar

Gör: Journalist, författare och programledare

 

Här hittar du Alexandras nya bok Mammorna >> Följ Alexandra på Instagram och Twitter. Kolla även in The New Academy >>

Foto: Pressbilder/Atlas Förlag samt Instagram

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!