Nöje

Ida Wargs 7 favoritrecept på varma veganska luncher/middagar

Nu när det är vinter ute är det härligt med varma maträtter. Därför har Ida Warg samlat sina favoritrecept på varma veganska maträtter nedan. Alla är supergod och så lätta att göra. En storfavorit på redaktionen är den veganska linsgryta. Den går hem hos både barn och hos (köttälskande) män.

Foto: Ida Warg/Metro Mode

Du hittar alla recept nedan.

Vegansk linsgryta

Vegansk linsgryta

Ingredienser: 2 personer
• 1 paket krossade tomater
• 1 dl röda linser (torra)
• 5-6 dl vatten
• 1/2 hackad gul lök
• 1 sötpotatis
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1/2 pressad citron
• havssalt, peppar, färsk basilika

Gör så här: Hacka och fräs löken i en kastrull i smör eller olja i någon min. Tillsätt allt annat och koka i ca. 20 min under omrörning. Jag brukar servera med bovetekex.

Nästa bild
Stekt sallad med bovetepasta

Stekt sallad med bovetepasta

Ingredienser:

Önskad mängd bovetepasta (eller valfripasta)
Isbergssallad
Pak Choi
Morot
Tomater
Groddar
Färsk basilika
Tamaris eller Soja
Sesamolja
Krossade tomater

Gör så här: Koka pastan efter anvisning. Hacka upp önskad mängd av alla grönsakerna. Kan lova att man behöver mer än man tror då de krymper vid tillagning. Stek alla grönsaker på svag värme i tamaris och sesamolja och krydda med salt och peppar tills de är lagom mjuka. Häll på ca 1/2-1dl krossade tomater och värm någon min. Servera med pastan i botten.

Nästa bild
Vegansk pizza

Vegansk pizza

Ingredienser:

Valfria små wrapsbröd (denna gången hade vi vanligt eko ej glutenfritt)
Passerade tomater
Tomater
Majs
Ananas
Paprika
Ruccola
Vegansk riven ost
Färsk basilika, oregano, peppar, salt

Gör så här: Bre på tomatpure, och lägg på alla ingredienser utom ruccola och in i ugnen i 8-10 min på 200 grader. Servera med Tahinisås och Guacamole (recept nedan).

Tahinisås: Blanda 1-2 msk tahini och 1/2 pressad citron.

Guacamole: Mosa 1 avokado tillsammans med 1 färsk pressad vitlök, salt, lite olja, peppar, chiliflakes.

Nästa bild
Pumpa- & potatissoppa

Pumpa- & potatissoppa

Ingredienser:
6 potatisar
1/2 butternutpumpa
ca 8 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tärnad gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
Salt, peppar, färsk basilika

Gör så här: Skala och skär upp potatis, pumpa och lök och bryn i lite olivolja i en kastrull. Häll sedan på vatten och lägg ner resten. Låt koka på låg värme med lock på i ca 12 min. Mixa sedan allt i en mixer eller med en stavmixer till en slät soppa. Toppa med färska groddar och tofu.

Servera med bovetekex med avokado och örtsalt till.

Nästa bild
Vegansk pasta med sötpotatis

Vegansk pasta med sötpotatis

Ingredienser:
Rårispasta
1 liten sötpotatis
1/2 paket krossade tomater
Färsk basilika
Selleri
tamaris, peppar, lite pressad citron

Bjäst

Gör så här: Skär sötpotatisen i bitar och ångkoka i 10 min (Har man ingen ångkokare så koka tillsammans med pastan). Koka pastan enligt rekommendation och lägg ner skivad selleri när det är ca 4 min kvar och koka tillsammans med pastan. Häll av vattnet och häll ner krossade tomater, basilika, tamaris, sötpotatis, kryddor och citron. Värm någon minut och servera sedan med Bjäst på toppen.

Nästa bild
Veganska wraps

Veganska wraps

Ingredienser:
2 Glutenfria wraps
1 msk tahini
1/2 pressad citron
Körsbärstomater
Spenat
Groddar
Basilika
Tamaris

Gör så här: Blanda ihop pressad citron och tahini till en sås. Bre ut den på wrapsen. Stek sedan tomat, groddar, spanat och basilika i tamaris (soja går också bra) och fyll wrapsen.

Nästa bild
Potatisröra i salldaswraps

Potatisröra i salldaswraps

Ingredienser: 1 port
600g ekologisk potatis
1/2 dl fryst ekologisk majs
ca 200 g krossade tomater
1/2 pressad citron
färsk basilika, örtsalt, peppar

Gör så här: Ångkoka potatisen och majsen. Har man ingen ångkokare går det bra att koka. Blanda ihop krossade tomater, pressad citron, basilika, örtsalt och peppar. Rör sedan ner potatis och majs. Servera på ekologisk romansallad och ät som wraps/båtar.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!