Nöje

Ida Wargs tips på billig vegansk mat

Här bjuder Ida Warg på tips på vegetariska/veganska maträtter som är billiga, näringsrika, mättande och framförallt goda. Ida tipsar även på vad man kan handla i övrigt för att inte matkostnaden skall bli för hög!

Foto: Ida Warg/Metro Mode

Nedan kommer en lista på livsmedel som är veganska och billiga att köpa hem.

Linser
alla sorters bönor
Kikärtor
pasta
ris
havregryn
banan
äpple
morot
palsternacka
kålrot
potatis
majs
blomkål
tomater
zucchini
krossade tomater
rödkål
vitkål
frysta ärtor
broccoli

– Livsmedlen ovan brukar oftast vara väldigt billiga hela året men passa på att handla på dig när det är bra pris i mataffären. Ibland ser man frukt, bär, sallad mm till bra priser. Tofu, havremjölk, mjöl, gryner mm är inte särskilt dyrt och man kan baka och laga stora grytor hemma och frysa in. Ett block tofu kan man t.ex. använda till 3 rätter så då blir det ca 10kr/måltid. Se till att blanda ut med rivna morötter, kål, bönor eller linser.

– Är det exempelvis extrapris på bananer är det bra att köpa på sig lite extra och när de börjar bli väldigt mogna så är det perfekta att frysa in och sedan använder till smoothies och glass. Att köpa torra linser och bönor för att koka själv är också mer ekonomiskt än att köpa färdigkokat. Vill du ha spenat eller grönkål i smoothien så är oftast fryst billigare att köpa och det gäller även majs, edamamebönor och många grönsaker.

Exempel på billiga måltider:

Frukost: Havregrynsgröt med skivat äpple och havremjölk.

Lunch: Pasta med sås på krossade tomater, böner/kikärtor.

Middag: Linssoppa med potatis och hembakat bröd.

Nedan tipsar vi om några veganska recept som går att göra billiga. Ta vanlig pasta istället för bovetepasta, använd vanlig potatis istället för sötpotatis osv.

Vegansk pizza
Kikärtsgryta
Pumpasoppa med linser

Stekt sallad med pasta
Vegansk pasta
Potatisröra i salladswraps

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!