Nöje

Idag är det äpplets dag – 16 härliga recept

Äpplet har en speciell plats i våra hjärtan. Sist ut på sommaren kommer det med sin läckra krispighet och fräscha söta syrlighet. Idag är det äpplets dag och det firar vi med 16 härliga recept där vårt älskade äpple får stå i centrum!

Foto: Dan Sukker

Den 25 september är det äpplets egen dag. Initiativet togs av Riksförbundet Svensk Trädgård 2016 och sedan dess anordnas äppleaktiviteter just denna dag för att fira den härliga frukten! Att hylla det svenska äpplet är dock ingen ny företeelse, däremot kan vi samlas kring ett mer landsomfattande firande genom att det nu har fått sin egen specifika dag.

Huvudsyftet med dagen är att öka intresset och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Så ut och plocka äpplen så länge det går, och ta del av de härliga recepten nedan!

Källa: Dan Sukker

Äppeltacos

Äppeltacos

Ingredienser: (8 pers)

Äppelsylt

  • 3 äpplen, ca 300 g
  • 4 msk citronsaft
  • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad
  • 1 dl Dansukker Syltsocker

Tacobröd

  • 1 dl Dansukker EKO Socker
  • 2 tsk kanel
  • 6 tortillabröd
  • 50 g smör

Färskostkräm

  • 150 g mascarpone
  • 3/4 dl Dansukker EKO Florsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Koka sylten en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.

Gör tacobröden en stund innan servering. Stansa ut 3 rundlar från varje tortillabröd. Blanda socker och kanel i en tallrik. Stek ett bröd i taget i rikligt med smör på en stekpanna tills de blivit gyllenbruna.

Ta upp brödet från stekpannan och vänd direkt i kanelsockret. Vik till båtar och lägg mellan, t ex en upp och nervänd muffinsplåt.

Blanda mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Ta ett tacobröd och lägg en klick färskostkräm i botten och sedan en klick äppelsylt.

Tips! Tacobröden går också att grilla. Doppa bröden i smält smör efter du grillat dem och doppa sedan i kanelsockret.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Kolasnittar med äppelsylt

Kolasnittar med äppelsylt

Ingredienser: (ca 40 st)

Äppelsylt

  • 3 äpplen, ca 300 g
  • 4 msk citronsaft
  • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad
  • 1 dl Dansukker Syltsocker

Kolasnittar

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
  • 2 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Garnering

  • hackade mandlar
  • 2 tsk kardemumma

Gör så här:

Koka sylten en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.

Sätt ugnen på 175°C, varmluft.

Vispa ihop smör, rörsocker och sirap. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt i smeten. Arbeta ihop smeten till en deg.

Rulla degen till 4 längder, fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite och gör en grop längs med mitten. Fyll gropen med äppelsylt.

Nyp ihop längderna så att sylten är inbakade i degen och platta sedan till längderna lite och platta sist med en gaffel. Strö på hackade mandlar och kardemumma.

Grädda i nedre delen av ugnen i 10-11 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär de till snittar. Kakorna är godast samma dag eller någon dag efter. Sylten gör de väldigt goda men snabbt mjuka.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppel- och plommonmarmelad

Äppel- och plommonmarmelad

Ingredienser: 2 burkar

  • 400 g plommon
  • 400 g äpplen
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 citron, saften
  • 400 g Dansukker Syltsocker

Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelmunkar

Äppelmunkar

Ingredienser: (ca 50 st)

Munkdeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 9-10 dl vetemjöl

Äppelbitar

  • 3 äpplen
  • 2 msk Dansukker Farinsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel

Kanelsocker

  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 3 msk kanel

Tillagning

  • cirka 1/2 l matolja/rapsolja

Gör så här:

Förbered munkdegen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt sirap, kanel, kardemumma och salt och blanda ihop. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.

Gör under tiden äppelbitarna. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kanel och blanda så att det fördelas jämnt på äppelbitarna. Ställ åt sidan.

Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i cirka 50 bitar. Platta ut varje degbit i handen och lägg en äppelbit i mitten, vik in resterande deg och rulla till en boll.

Värm upp matolja i en tjockbottnad kastrull till cirka 170-180 grader. Använd en termometer för att veta när oljan är varm nog. Lägg 3-4 munkar i oljan och fritera cirka 3 minuter. Vänd munkarna i oljan så att de får en jämn yta.

Blanda socker och kanel på en tallrik. Ta upp munkarna med en hålslev och rulla dem i socker- och kanelblandningen. Låt svalna.

Servera med glass.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelpaj

Äppelpaj

Ingredienser: cirka 8 portioner

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning

  • 2-4 syrliga äpplen
  • 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 1/2 dl vatten

Garnering

  • 1 msk Dansukker Rörsocker Strö
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sirapen och vattnet.

Rör matfettet och sockret mjukt. Tillsätt äggen.

Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smörblandningen.

Tryck ut 3/4 av degen i en form. Lägg på äppelklyftorna. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna som ett rutmönster över äpplena.

Grädda äppelkakan mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna. Blanda rörsocker och kanel och dofta över kakan. Servera gärna en klick vaniljglass eller lättvispad grädde till.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Gammaldags opasserat äppelmos

Gammaldags opasserat äppelmos

Ingredienser:

  • 1 1/2 kg äpplen
  • 5 dl Dansukker Strösocker
  • 1 dl vatten
  • pressad saft av 2 citroner
  • 1 krm askorbinsyra
  • 1 krm natriumbensoat

 

Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft. Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Vispa äpplena till mos. Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut. Förvara kallt.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelrutor med mandelmassa

Äppelrutor med mandelmassa

Ingredienser: Cirka 30 bitar

Kaneläpple

  • 3 äpplen, valfri sort
  • 2 msk Dansukker Rörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Sockerkaka

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl Dansukker Florsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1/5 dl mjölk

Fyllning

  • 75 g smör
  • 150 g mandelmassa
  • 2 msk mjölk

Glasyr

  • 4 dl Dansukker Florsocker
  • 1 msk färskpressad citron
  • 2 msk vatten

Garnering

  • 1 dl hackad, rostad mandel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.

Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.

Smöra en bakform, cirka 20×25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.

Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.

Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelkonfityr med crunch

Äppelkonfityr med crunch

Ingredienser: 4 små glas

Konfityr

  • 5 st äpplen
  • 2 msk vatten
  • saft från 1/2 citron
  • 1/2 dl Dansukker Strösocker

Crunch

  • 50 g smör
  • 1/2 dl Dansukker Farinsocker
  • 1 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 nypor flingsalt

 

Gör så här:

Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta. Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om.
Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka. Ta grytan av plattan och låt svalna.
Blanda alla ingredienser till crunchen. Bred ut på en plåt och rosta den mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter, rör om under tiden.
När allt har svalnat, lägg konfityren i små skålar och strö över crunch och en klick grädde.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Bakad äpplehalva med havrecrunch

Bakad äpplehalva med havrecrunch

Ingredienser: 6 portioner

  • 3 stora äpple
  • 30 g smör
  • 2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 2 msk Dansukker Ljus Sirap
  • 1 tsk kanel

Havrecrunch

  • 80 g smör
  • 3 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 nypa salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C.

Skala äpplena och dela på mitten. Skär bort kärnorna och det hårda runt. Skär smala snitt i längs med äpplehalvorna. Smöra en ugnsform och lägg i äpplehalvorna.

Smält smöret i en kastrull och häll i muscovadorörsocker, sirap och kanel. Blanda ihop smeten och pensla på äpplena.

Täck formen med ett folieark och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Gör under tiden havrecrunchet. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Rör om.

Ta ut äpplena från ugnen och ta bort foliearket. Fördela havrecrunchet på äpplehalvorna och ställ högst upp i ugnen. Grädda i cirka 10 minuter.

Servera med vaniljglass.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelkaka med vaniljsås i glas

Äppelkaka med vaniljsås i glas

Ingredienser: 8 portioner

Snabbt äppelmos

  • 1 kg äpplen
  • 2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 2 tsk kanel
  • pressad saft av ½ citron
  • 1 krm salt

Kaksmulor

  • 10 digestivekex
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver

Vaniljsås

  • 2 dl vispgrädde l
  • 3 äggulor
  • 2 msk Dansukker Strösocker
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Äppelmos: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål med höga kanter och häll över sirapen. Baka äpplena i mikron på 800 watt i 6 minuter. Ta ut skålen och rör om. Ställ tillbaka skålen och baka på 800 watt i ytterligare 8 minuter tills äpplena känns mjuka. Mixa sedan försiktigt äpplena och tillsätt resten av ingredienser. Låt moset svalna.
3. Krossa digestivekexen till smulor i matberedare eller för hand. Tillsätt övriga ingredienser till smulorna och knåda till en smulig deg. Strö på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda högt upp i ugnen cirka 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Vaniljsås: Vispa grädden. Vispa sedan äggulor och socker pösigt i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggulevisp och tillsätt vaniljsockret.
5. Servering: Varva smulor, äppelmos och vaniljsås i glasburk eller glas. Toppa med smulor.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äpple-cheesecake

Äpple-cheesecake

Ingredienser: 8-10 portioner

Botten
15 st digestivekex
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
50 g smör

Fyllning 1
4 syrliga äpplen
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel
25 g smör

Fyllning 2
300 g färskost
3 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
äpplemos, kan uteslutas (se recept ovan)
botten
fyllning 1

 

Gör så här:

Mixa kexen. Smält smöret och häll ner tillsammans med rörsocker. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Skala, kärna ur och skär äpplena i små kuber. Stek kuberna i smöret, rörsocker och kanel tills de blivit mjuka. Lägg nästan alla äppelkuber i mitten av kexbotten, spara några till garnering.

Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker till ett fast skum. Vänd ned färskosten i grädden. Bred ut gräddkrämen över kexbotten och äppelkuberna. Ställ cheesecaken i frysen i ca 4 timmar.

Gör eventuellt äppelmos och lägg i silikonformar. Frys in formarna några timmar. Dekorera sedan cheesecaken med äppelmos, kexsmulor och äppelkuber.

Ta ut cheescaken ca 15 min före servering.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äpplesaft

Äpplesaft

Ingredienser: ca 2 liter

2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 liter vatten
3 tsk citronsyra
6 dl Dansukker Rörsocker /liter avrunnen saft

 

Gör så här:

Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt rörsocker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Knäckäppelpaj

Knäckäppelpaj

Ingredienser: 1 pajform, 26 cm i diameter

  • 4–6 st (600 g) äpplen
  • 150 g hallon
  • kanel efter egen smak
  • 200 g smör
  • 2 dl Dansukker Rörsocker
  • 1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk flingsalt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och dela äpplena. Lägg dem i en pajform tillsammans med hallon och eventuellt kanel.

Smält smör i en kastrull tillsammans med socker, sirap och vispgrädde.

Ta av från värmen och tillsätt mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kokos och salt.

Fördela smeten över äpplena och grädda i 25–30 minuter.

Låt svalna, servera med grädde, glass eller vaniljsås.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äpplesylt med ingefära

Äpplesylt med ingefära

Ingredienser:

  • 1 kg syrliga äpplen
  • 1 tsk riven, färsk ingefära
  • 2 dl vatten
  • saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
  • 1/2 kg Dansukker Strösocker
  • 1 krm natriumbensoat

 

Gör så här:

Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Äppelkaka

Äppelkaka

Ingredienser: (10-12 bitar)

  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 150 g rumstempererat smör eller margarin
  • 4 dl filmjölk eller yoghurt
  • 2-3 skalade äpplen i klyftor

Topping

  • 3 msk Dansukker Rörsocker Strö

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt matfettet i små bitar samt filmjölken och arbeta samman till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 2 liter. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över rörsockret och sätt in i mitten av ugnen i 200 °C och grädda i cirka 45 minuter.

Foto: & Recept Dan Sukker

Nästa bild
Kokosäpplekaka

Kokosäpplekaka

Ingredienser: 4 portioner

  • 4 syrliga äpplen
  • 2 ägg
  • 2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 dl flytande margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl kokosflingor

Garnering

  • Dansukker Florsocker

 

Gör så här:

Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg äpplehalvorna i en smord form med rundade sidan uppåt. Vispa ägg och de båda sockersorterna pösigt. Blanda mjöl och kokos och vänd ner i smeten tillsammans med margarinet. Häll smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter. Sikta över lite florsocker vid serveringen. Serveras ljummen med lite vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!