Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Idag är det pastans dag – hur bra koll har du på pasta? 

Pastan är ett av världens mest kända livsmedel och nu har den fått sin alldeles egna dag den 25 oktober – World Pasta Day. Hello Fresh uppmärksammar därför pastan och vilken kunskap som behövs för att göra den maximalt god. De bjuder också, dagen i ära, på ett härligt pastarecept!

Foto: Unsplash

Idag kommer pastan i runt 600 olika former och varianter. Det florerar dock en hel del myter om hur man tillagar och äter det populära livsmedlet. HelloFresh har sammanställt fem av de vanligaste påståendena om pasta, och ifall de stämmer eller inte. De delar även med sig av ett härligt recept på spaghetti med svampsås och spenatsallad med krispigt äpple. 


1. Pastan ska kokas enligt angiven tid på förpackningen

Risken är att pastan kokas längre än vad som egentligen är optimalt om du enbart förlitar dig
på förpackningens angivna koktid. Satsa på att sätta timern på någon minut kortare till att börja med, se till att smaka av under tidens gång och koka pastan tills dess att den är al dente – det vill säga bibehåller ett lagom tuggmotstånd. Ha även i åtanke att pastan kommer att fortsätta tillagas om du blandar den med en varm sås.


2. Att tillsätta olivolja i vattnet när du kokar pastan förbättrar resultatet

Att addera olja i vattnet du ska koka din pasta i är ingen fördel. Detta då oljan hindrar pastans förmåga att suga åt sig av den sås som du sedan eventuellt ska blanda ned den i. Det bör du undvika då pasta och sås ska blandas samman med för att uppnå den ultimata smakupplevelsen.


3. Pastan bör inte sköljas under kallt vatten efter kokning

Påståendet stämmer till viss del, beroende på hur pastan ska serveras. Planerar du att vända ner den i en sås är det bättre att inte skölja under vatten, eftersom vattnet sköljer bort stärkelsen som finns i pastan. Det är stärkelsen som binder såsen och bidrar till att den blandar sig bättre med pastan. Ska pastan inte blandas med sås går det bra att skölja den under vatten.


4. Pasta måste kokas i rikligt med vatten

Att inte koka pastan i rikligt med vatten är inget som påverkar resultatet negativt. Så länge du rör om i kastrullen med jämna mellanrum för att se till att pastan inte klibbar ihop så går det lika bra att koka i mindre vatten. Ett tips är dock att alltid se till att du får cirka en deciliter vatten över som du sedan kan tillsätta i pastasåsen, då inte bara pastan i sig utan också pastavattnet är rikt på stärkelse.


5. Vattnet i kastrullen ska kokas upp innan du saltar det

Om du tillsätter salt i vattnet innan det är tillräckligt varmt så förlängs tiden det tar för vattnet att koka upp. Detta är med andra ord inget som påverkar smaken, men det är ett kitchen hack värt att känna till.

Nedan bjuder vi på en snabb och välsmakande hösträtt som också är perfekt för en hektisk vardagskväll!

Källa: HelloFresh

Spaghetti carbonara med spenat- och äppelsallad KÖP

Spaghetti carbonara med spenat- och äppelsallad

Ingredienser: 4 personer:

400 g spagetti
150 g bacon eller pancetta i tärningar
1–2 klyftor finhackad vitlök
400 g svamp i tunna skivor
2,5 dl grädde
1⁄2 buljongtärning
1 dl av pastans kokvatten
50 g riven parmesan
1 äggula
10 g eller 0,75 dl grovhackad bredbladig persilja

100 g babyspenat
2 goda äpplen i tunna skivor
Lite god olivolja
1 nypa havssalt och nymalen peppar

Gör så här:

Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vatten, men spara 1 dl av kokvattnet för att röra ut buljongtärningen i.

Lägg tillbaka spagettin i pannan och lägg ner buljongtärningen i det sparade pastavattnet och ställ åt sidan.

Värm lite olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek bacon / pancetta i 5–6 minuter. Tillsätt svamp och stek i 5–6 minuter. Tillsätt vitlök och hälften av spenaten och stek i 1 minut, eller tills spenaten blivit mjuk. Sänk till låg värme.

Vispa samman äggula, grädde, riven parmesan och en nypa nymalen peppar i en skål.

Blanda ihop spagetti, buljong och äggblandning i pannan och låt sjuda under omrörning i 2 minuter. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt mer pastavatten om såsen är för tjock.

Blanda lite olivolja med en nypa salt och peppar i en stor skål. Vänd äpplet och resten av spenaten i skålen.

Servera spaghetti och äppelsallad på tallrikar. Dekorera med persilja.

KÖP

Foto: Hello Fresh

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!