Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Idag firar vi vänsterhäntas dag! Fakta du förmodligen inte hade någon aning om

Den 13 augusti varje år firar vi de vänsterhäntas dag. Är du, eller känner du någon som är vänsterhänt som borde firas lite extra idag? Nedan har vi samlat lite oväntad fakta som du förmodligen inte hade koll på innan.

Foto: Instagram @thestylestalkercom/Unsplash

De vänsterhänta är en minoritet och den 13 augusti så firar vi deras dag. Den instiftades 1992 av organisationen The Lefthanders Club, med syftet att lyfta fram både problem och fördelar och att tvätta bort myter och fördomar kring vänsterhänta.

Det finns ingen forskning kring hur många som är vänsterhänta, men den allmänna uppfattningen menar att ungefär var tionde person använder sin vänstra hand framför sin högra. Det har dock forskats en del på barn, som visat att 12-15 procent av befolkningen är just vänsterhänta.

Fram till början av 60-talet så tvingades alla barn att skriva med sin högra hand. Ur ett historiskt perspektiv har det alltså inte varit lätt för dem som föredrar att använda sin vänstra hand. Långt tillbaka sågs det till och med som smutsigt och ett djävulens verk. Vetenskapliga rön visar att vänsterhänta är överrepresenterade bland kriminella och schizofrena och har en högre olycksfrekvens.

De positiva sidorna kring att vara vänsterhänt kan läsas ur forskning att de generellt är mer kreativa, musikaliska och konstnärliga. Anledningen tycks vara att vänsterhänta oftare använder sin högra hjärnhalva, våran mer kreativa del. Inom idrotten kan det många gånger vara till fördel att vara vänsterhänt, då det blir svårare att läsa av motståndaren.

Läs även ”Studie visar att vänsterhänta är smartare”

Hur blir man vänsterhänt?

Till en början så använder alla barn båda händerna och man kan inte redan från födseln ta reda på vilken hand som kommer bli den dominanta. Runt 1,5 års ålder kan man börja upptäcka vilken hand barn använder mest, men det kan också dröja upp till fyra års ålder innan man riktigt vet. Mann vet dock att ju tidigare man upptäcker att sitt barn är vänsterhänt, ju mer dominant är just den handen. Utvecklingen kan dröja upp till nio års ålder och statistik visar att det är fler killar än tjejer som är vänsterhänta.

Är du vänsterhänt? Då känner du kanske igen dig i de här 13 sakerna som endast vänsterhänta förstår!

Källa: ttela

Läs även:

Studie visar: Vänsterhänta är smartare!

Foto: Instagram @thestylestalkercom/Unsplash

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!