Nöje

Idétorka inför dejten? Då ska du testa alfabetsdejting

Så kallad alfabetsdejting har blivit allt mer vanligt förekommande på både dejting-appar och sociala medier – men vad innebär det egentligen? Vi tar en närmare titt på trenden!

Foto. Unsplash

Om du har hängt mycket på dejting-appar på senare tid är chansen stor att du har lagt märke till “alfabetsdejting”, ett konceptet som går ut på att välja dejtaktivitet efter alfabetets bokstäver, där varje bokstav ger inspiration till en ny dejt.

“Bryter förutfattade meningar om vad en dejt är”

Tanken med alfabetsdejting är att det ska hjälpa både etablerade och icke-etablerade par att planera dejter som avviker från mer traditionella dejter. Trendens växande popularitet märks inte minst på Tinder, där begreppet “alfabetsdejting” har ökat med 46 procent i användarnas profiltexter mellan juli och september. Användare skriver bland annat att de vill “hitta någon speciell att börja alfabetsdejta” och att de “letar efter någon att slutföra hela alfabetsdejt-utmaningen med”.

Paul C. Brunson, Tinders globala expert på relationsinsikter, välkomnar den nya trenden och betonar att ett dejtande som är aktivitetsbaserat och förankrat i gemensamma intressen skapar en dynamisk och autentisk grund att bygga meningsfulla relationer på:

“Jag tror att det finns flera aspekter som har gjort ‘alfabetsdejting’ till en så populär trend just nu, både bland Tinder-användare och generellt på sociala medier. Att dela upplevelser tillsammans frigör oss från pressen att ha perfekt uppstyrda konversationer över en traditionell middagsdejt, och bryter förutfattade meningar om vad en dejt är. Samtidigt kan det vara ett sätt att testa något nytt”, säger han.

Från A till Ö: Tinders lista över dejter som täcker hela alfabetet

Arkadspel: En första dejt på en arkadhall är ett perfekt tillfälle att lära känna varandra i en lättsam, rolig och fartfylld miljö. Hitta era favoritspel och utmana varandra. Varför inte testa på lufthockey-spel, dart, biljard eller Pac-man?

Bowling: Skratta åt misslyckanden, heja på varandra och slå vad om vem som vinner. Kanske får vinnaren äran att bjuda på något gott efteråt. Att bowla är ett utmärkt sätt att ha kul tillsammans och skapa en minnesvärd dejt. 

Cykeltur: En cykeldejt är ett toppensätt att tillbringa lite kvalitetstid tillsammans. Välj en vacker rutt och ta det i ett tempo som passar båda. Stanna vid intressanta platser som ni vill utforska närmare, och ta med en lätt picknick så att ni kan pausa lite och njuta av omgivningarna. 

Dans: Att dejten med bokstaven“D” skulle vara att dansa kommer nog inte som en överraskning då att bjuda upp till dans gått hand i hand med att uppvakta någon sedan urminnes tider. Men det behöver inte vara så formellt, eller kräva att du är ett dansproffs. Oavsett om ni provar en danskurs eller möts ute på dansgolvet en kväll, kan dansen vara ett sätt att släppa loss tillsammans och verkligen connecta.

Escape room: Det här är en aktivitet som passar särskilt bra för en dubbeldejt eller med kompisar, eftersom den främjar samarbete på ett roligt sätt. Som par får ni lära känna varandra genom att lösa problem och ta beslut tillsammans genom en spännande utmaning. Att tillsammans lista ut vad ni ska göra skapar en känsla av prestation som också stärker relationen ni utvecklar.

Fika: När vi kommer till bokstaven “F” tänker du kanske på fallskärmshoppning, att gå på fotbollsmatch eller festival. Aktivitetsbaserat dejtande kan ge fjärilar i magen på många sätt. Men ibland är en hederlig fika det bästa alternativet om ni vill ses på ett avslappnat sätt för att se om ni klickar. Faktum är att det tillsammans med förstaplatsen “Promenader” är den mest populära dejtaktiviteten bland svenska Tinder-användare***, så varför inte ta en takeaway-kaffe och kombinera aktiviteterna?

Gokart: En gokart-dejt är en spännande och fartfylld upplevelse. Genom att ge er ut och tävla på banan tillsammans får ni känna adrenalinet pumpa och kanske dela ett och annat skratt. Det ger också en chans att visa upp ens tävlingsanda och samtidigt njuta av varandras sällskap i en rolig och oförutsägbar miljö.

Hundpromenad: Hundtricket funkar, eftersom hunden är en effektiv och naturlig icebreaker som får dig och din dejt att slappna av och vara er själva. Även om du inte har en egen hund, kanske du har möjlighet att vara hundvakt. Att hitta någon med hund borde inte vara så svårt, då det är det populäraste husdjuret bland Tinder-användarna***. Faktum är att hundar är så poppis bland Tinder-användarna att hela 9 av 10 avslöjat att det är en deal-breaker om deras hund inte gillar den de dejtar.

Idrottsmatch: Den här typen av dejt behöver inte vara så ansträngande som den låter. Gå på en match ihop. Att lära känna varandra genom delade intressen brukar vara ett bra recept för framgång. Kanske är ni båda inbitna fotbollsfans eller är du mest nyfiken på varför din dejt älskar hockey? Varför inte lära känna en mer passionerad sida hos din dejt? “Sport” är bland de fem populäraste intressena bland svenska Tinder-användare***.

Jazzklubb: Ta med din dejt på en jazzkonsert eller jazzklubb såsom Fasching i Stockholm, Nefertiti i Göteborg och Studion i Umeå. Enligt siffror från Spotify har jazz fått lite av en revival de senaste åren och 40 procent av jazzlyssnarna hos streamingtjänsten är under 30 år. Det behövs ingen djup förståelse för genren, bara öppenhet för en gemensam musikupplevelse. Dela stämningen, njut av liveframträdandet och skapa nya minnen tillsammans.

Konstutställning: En aktivitet som hjälper er att utforska era kreativa sidor. Konst ger många intryck och är en upplevelse som ger er mycket att diskutera tillsammans. Faktum är att gå på museum är i topp 10 dejtingaktiviteter i svenska Tinder-användares profiler***. Många museum erbjuder dessutom gratis inträde eller har särskilda dagar med fri entré.

Loppmarknad: Att gå på en second hand-runda tillsammans är ett roligt tillfälle där ni kan spana in olika föremål, jämföra intressen och kanske till och med hitta några spännande fynd. Att strosa runt på en loppmarknad ger er möjlighet att lära känna varandra genom att diskutera vad ni gillar och tycker mindre om när det gäller vintageprylar och annat som finns där. Att bry sig om miljön är dessutom bland topp-3  sociala frågor som Tinder-användarna nämner mest i sina profiler.****

Matlagningsdejt: Den här typen av dejt passar allra bäst när ni setts ett antal gånger redan, lärt känna varandra och är redo att spendera lite tid på tu man hand. Att laga mat ihop är ett riktigt bra sätt att sätta krydda på tillvaron – bokstavligt talat – och mer än bara en praktisk grej. Det är en aktivitet som kräver samarbete, kommunikation och kreativitet. Är ni riktigt seriösa med ert nästa steg signar ni upp er på en matlagningskurs – och du slipper dessutom stöka till i ditt eget kök. 

Nöjespark: Att träffas på en nöjespark är ett utmärkt sätt att injicera spänning i en dejt. Det blir helt enkelt svårt att ha en tråkig sekund tillsammans. Här får ni garanterat fjärilar i magen. Och det bästa av allt? Ni är mitt bland en virvlande mängd av andra glada människor, som delar samma glädje och förväntan.

Operaföreställning: Lyssna. Opera är mer än bara musiken. Det är en chans att verkligen klä upp er och sätta stämningen för en annorlunda dejt. Opera är ett riktigt ess i rockärmen om du vill imponera lite på din dejt. Det lite högtidliga och eleganta runt en operaföreställning skapar en atmosfär som får vardagen att kännas långt borta.

Picknick: Packa en korg med något gott att äta och en termos med varm dryck, ta med filtar och bege er till en vacker park där löven har börjat skifta färg. Att ha en picknick på hösten kan faktiskt vara riktigt mysigt om vädret tillåter, med den krispiga luften och de vackra höstfärgerna. Picknick är riktigt populärt bland svenska Tinder-användare och kvalar in på topp 10 över de populäraste dejtaktiviteterna i år.***

Quizkväll: Att besöka en quizkväll på ett lokalt uteställe är ett bra sätt att se hur väl ni kompletterar varandra. Lär känna varandra genom att se hur ni tacklar frågorna tillsammans. Det kan bana väg för intressanta samtal och insikter. Undvik dock att bli för tävlingsinriktad, särskilt om din dejt inte är lika quizvan som du är. Fokusera på att ha kul tillsammans.

Rundvandring: Många städer erbjuder (ibland gratis) guidade rundturer. Prova att utforska nya sidor av er hemstad under en historie-, kultur- eller konstvandring, eller varför inte testa på det lite annorlunda konceptet takvandring som går ut på att upptäcka staden från högre höjder. 

Stand-up: Ett gott skratt förlänger livet och kanske även dejten. Bjud din dejt på en rolig kväll med skratt och god stämning. Skratt brukar vara ett bra knep för att slappna av och släppa eventuell nervositet under dejten. Kom ihåg att vara öppen för olika typer av humor och att respektera din dejts gränser när det gäller skämt.

Teater: Det här är en aktivitet som fokuserar på upplevelsen snarare än att låta konversationen flyta på hela kvällen. Det kan vara en bra icebreaker som låter er spendera tid tillsammans och samtidigt få en hel del att prata om efteråt. Föreställningen i sig kan också vara en öppning till att dela nya perspektiv och tankesätt.

Utomhusbio: En perfekt aktivitet under tidig höst, när kvällarna blir mörkare men ännu inte för kalla, och ni kan njuta av filmen under stjärnhimlen. Ofta visas utomhusbio i parker eller på offentliga platser där det inte krävs biljettbokning, utan ni kan bara dyka upp och se filmen gratis. Se till bara att komma i tid så att ni får en bra plats. Utomhusbio brukar vara riktigt populärt.

VR-upplevelse: Ta dejten till en ny dimension. Precis som med escape room kan det här vara en kul dejt att göra som en dubbeldejt när ni är några fler som kan dela upplevelsen tillsammans. VR kommer i olika former och är ett kul sätt att testa på flera aktiviteter i en. I en VR-simulator kan ni  utmana varandra i olika spel eller uppleva känslan av att sväva i rymden, livea en zombieapokalyps eller hoppa från en skyskrapa. VR kan bli riktigt nervkittlande och skapar minnen att prata om. 

Wellness: Varför inte unna er själva en behandling eller gå på spa tillsammans? Detta är ett sätt att lära känna varandra på ett mer avslappnat sätt samtidigt som ni kopplar av och glömmer allt utanför. En wellness-dejt är kanske inte det första ni ger er ut på men är en bra upplevelse för att fördjupa er kontakt när ni väl träffats ett par gånger. Om ni inte är helt redo för att gå på spa tillsammans så är wellness väldigt brett – vilket kan vara en aktiv dejt med allt från löprunda till en stillsam långpromenad där ni njuter av omgivningarna.

Xtremesport: Om ni båda är äventyrliga och sugna på spänning kan ni prova på en extremsport tillsammans, som till exempel fallskärmshoppning, bungyjump eller forsränning. Detta kommer definitivt att skapa minnen för livet och ge er en riktig adrenalinkick. Försäkra dig dock om att ni väljer en aktivitet som båda känner sig bekväma med och som passar er båda.

Yoga: Yoga handlar om att jobba med sin egen medvetenhet för att bli närvarande i nuet samtidigt som du slappnar av. Det kan vara ett bra sätt att connecta och unna varandra en avslappnande stund. Välj en yogaform som passar er båda, oavsett om det är en lugn och avslappnande yin-yoga, energigivande vinyasa, eller något mittemellan.

Zipline: En zipline-dejt är en spännande äventyrsdate där ni glider genom luften mellan träden på uppsatta linbanor. Ni deltar i grupp med instruktör för att kunna följa alla säkerhetsinstruktioner. Det här är en dejt som låter er njuta av naturen på en vacker plats, samtidigt som ni får peppa och stötta varandra.

Årstidsmarknad: Under året brukar olika marknader äga rum efter säsong. Kanske har ni spanat in en höst- eller julmarknad. Oavsett är ett tips att gå en “provsmakningspromenad” där ni promenerar runt bland stånden och provar olika lokala delikatesser och produkter som är typiska för den aktuella säsongen. Det ger er en chans att utforska olika smaker och kanske upptäcka nya favoriter tillsammans. Dessutom ger det gott om tid att umgås och njuta av atmosfären på marknaden.

Äventyrsgolf: Äventyrsgolf finns numera i många olika former, både inom- och utomhus och kan därför anpassas enkelt efter årstiderna. Visste du att golf är en av de mest populära sporterna bland svenska Tinder-användare?*** Chansen är stor att du hittar någon att dela detta intresse med. 

Överraskningsdejt: När ni har hunnit gå på några dejter tillsammans kan det passa att överraska din dejt med en aktivitet. Men spara den här typen av dejt till dess att ni lärt känna varandra lite mer – förslagsvis genom att ha betat av några tidigare alfabetsdejter! Överraska med en härlig brunch, prova på klättring tillsammans, gå på musikal eller åk till ett spa för att bara slappna av tillsammans.

Källor: 

*Global intern Tinder-data under juli – september 2023
** Data från funktionen Relationship Goals 2023
*** Intern Tinder-data i oktober 2023.

**** Tinder’s Year in Swipe 2022.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!