Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Inlagd sill till julbordet på Leif Mannerströms vis

Det finns få saker som smakar så mycket jul som inlagd sill. Den blir också något alldeles extra om du gör den själv. Vi vänder oss till Leif Mannerström för att hitta de bästa julrecepten, är det någon som är proffs på sill så är det en av våra allra mest folkkära stjärnkrögare.

Foto: Unsplash/Tomas Yeh

Leif Mannerströms Glasmästarsill görs på klassiska julkryddor med smak av lagerblad, kryddpeppar, dill, ingefära, pepparrot och senapskorn. Stjärnkrögaren och tv-personligheten har en gedigen erfarenhet av husmanskost och julmat och receptet är hämtat från boken “Mannerströms julkokbok.” Med detta recept på inlagd sill som ett ess i rockärmen finns det få saker som kan gå fel på julbordet!

För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.

Glasmästarsill KÖP

Glasmästarsill

15 portioner

Ingredienser:
4 hela salta fetsillar
1 gul lök
1 rödlök
1 medelstor morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)

Lag:
2 dl ättiksprit (12%)
5 dl strösocker
7 dl vatten
6 lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela svartpepparkorn
1 knippe dillInläggning:
1 gul lök
1 rödlök
1 morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
1 knippe dill
2 tsk gula senapskorn
4 vitpepparkorn
4 lagerblad

Gör så här:
Dag 1:
Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär
sillen i ca 2 centimeter tjocka bitar.
Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med
kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.

Dag 3:
Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva
sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk.
Låt stå med lock över natten, då »gifter sig« löken och
sillen fint.
Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i
ca 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.

Dag 4:
Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna.
Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen.
Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna
i en glasburk och slå på lagen.
Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!