Nöje

Internationella kvinnodagen! 10 evenemang du inte får missa

På söndag den 8 mars uppmärksammas den Internationella Kvinnodagen runt om i landet. Nedan har vi samlat 10 evenemang i Stockholm, Göteborg och Malmö som du inte får missa!

Foto: Instagram @miaskaringerlazar/ @emilia.ilke

Många är i teorin överens om att kvinnor och män ska behandlas lika, men trots detta har vi fortfarande långt kvar på många plan med allt från lön, sexualbrott, aborträtt och föräldraledighet. För att uppmärksamma de rådande ojämställda frågorna har vi Internationella Kvinnodagen – där starka personer kämpar för att alla kvinnor ska ha samma rättigheter som män världen över. Här är 10 evenemang runt om i landet som du inte får missa!

Stockholm 8:e mars

 

1. No More Fucks To Give

Mia Skäringers omtalade föreställning kommer visas på bio den 8:onde och 10:onde mars på över 100 biografer runt om i landet. “Liveinspelningen, flyttar nu in i biosalongen den 8 mars som en symbol för kvinnans mänskliga värde på alla plan. För dem som gick före och för dem som kommer efter. Till dig som skrivit till mig att du inte vågat gå, för att gubben hemma inte gillar mig och det jag står för.” Här bokar du biljetter!

2. Internationella kvinnodagen på biograf Zita

“Zita vill självfallet också uppmärksamma den ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I en minst lika ojämställd filmbransch uppmärksammar biografen därför flera underbara och aktuella filmer gjorda av kvinnliga filmskapare.” Spana in alla filmer som går under dagen här!

3. Årets Selma med Kakan Hermansson och Ametist

“Fira internationella kvinnodagen med oss! Kakan Hermansson pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer. Ametist Azordegan är kvällens DJ.” Boka biljetter här!

4. Konsten att vara kvinna på Miss Clara

“I samband med internationella kvinnodagen 8 mars öppnar utställningen där 13 utvalda kvinnliga konstnärers verk visas. Utställningen öppnar 8 mars, 16.00, och kan beskådas i hotellets ’Ballerinarum’ fram till 16 april. Samtliga verk är till salu och prissatta av konstnärerna. Verken berättar alla historian om hur det är att vara just kvinna.” Läs mer här!

5. Kvinnliga uppfinningar på Galleri Korn

“På Galleri Korn kan man se utställningen “Kvinnliga Uppfinningar” med ingenjören Lisa Näss fotografier. Tanken är att synligagöra kvinnliga förebilder inom branschen och inspirera tjejer och kvinnor till att intressera sig för teknik. Utställningen pågår i flera dagar och på internationella kvinnadagen blir det mingel och fika.” Läs mer här!

6. Internationella Kvinnodagen på Hagabion

“Hagabion uppmärksammar den 8:e mars genom att visa angelägen film som visar precis varför dagen behövs. I år i ett program med tre, helt nya filmer.” Se mer här!

Göteborg 8:e mars

 

7. Molly Sandén uppträder på Göteborgs konserthus

Molly Sandéns kommer under söndagen uppträda med sin föreställning “Stark & Svag & Allting Däremellan” i Göteborg med sin starka feministiska röst. Läs mer här!

8. Föreläsning på Göteborgs universitet

“Inför den internationella kvinnodagen arrangerar Göteborgs universitet ett panelsamtal om digitalisering, kvinnoideal och feministisk kamp. Alla är välkomna! Fri entré, ingen föranmälan.” Läs mer här!

Malmö 8:e mars

 

9. Biograf Panora

“På Internationella Kvinnodagen visar vi enbart filmer regisserade av kvinnor. Så kom förbi på en film innan eller efter dagens andra aktiviteter.” Läs mer här!

10. Kvinnokamp med kulturen som vapen

“Inskränkningar av kulturen får inte bara effekter i det offentliga rummet, yttrandefriheten och rätten till den egna kroppen. Det sätter även spår i våra tankar, våra samtal, och våra handlingar. Därför måste vi samlas och vässa våra kulturella strategier i den feministiska och antirasistiska kampen. Samtal, kunskapsutbyte, mingel, gemenskap, gratis brunch!” Läs mer här!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!