Nöje

Inventing Anna – Rachel Williams stämmer Netflix efter “flodvåg av elaka meddelanden”

I serien Inventing Anna är många av karaktärerna baserade på verkliga personer som har getts fiktiva namn. Detta gäller dock inte Rachel Williams, som i serien har behållit sitt riktiga namn – samtidigt som hon porträtteras på ett mindre fördelaktigt sätt.

Foto: Nicole Rivelli/Netflix

I februari hade succéserien Inventing Anna premiär, en serie om den ryskfödda bedragaren Anna Sorokin som lurade både personer och banker i New York på storbelopp under 2010-talet. En av Sorokins offer var Rachel Williams, en före detta skribent på det amerikanska magasinet Vanity Fair.

Stämmer Netflix för förtal

Williams är en av de personer som figurerar i serien om Anna Sorokin – eller Anna Delvey, som hon kallades då – men till skillnad från Sorokins advokat, pojkvän och andra i serien så har Williams namn inte ändrats i serien. Förutom Williams riktiga nämns dessutom hennes verkliga arbetsplats, det universitet där hon studerade, och till och med det kvarter där hon bodde.

Williams, som inte porträtteras fördelaktigt i serien, menar nu att Netflix gjorde ett medvetet val att inte göra något för att skydda hennes identitet i serien – ett val som hon säger har fått förödande konsekvenser för henne. Hon menar att hon har fått en “flodvåg av elaka meddelanden” på grund av seriens negativa porträttering av henne och stämmer nu Netflix för förtal.

Foto: Netflix

“Har förstört hennes rykte”

För Vanity Fair berättar Williams advokat Alexander Rufus-Isaacs om varför de väljer att stämma Netflix:

“Vi lämnade in ansökan eftersom Netflix inte bara inkluderade falska fakta i Inventing Anna för att få Rachel att framstå som en hemsk person, utan också för att de använde hennes riktiga namn och biografiska detaljer för karaktären”, säger Rufus-Isaacs och fortsätter:

“Vi utmanar inte Netflix rätt att inkludera en ljugande, utnyttjande, feg snobb i deras serie, men de borde ha gett karaktären ett fiktivt namn och sett till att ingen trodde att det var Rachel. Istället har hennes rykte förstörts eftersom tittarna trodde att de såg hur den riktiga Rachel betedde sig. Det hat hon utsattes för har verkligen varit hemskt. Denna rättegång syftar till att upprätthålla hennes rykte och påminna kreativa personer att de inte kan skapa hatade karaktärer och ge dem riktiga människors namn.”

Skrev en egen bok om Anna

Williams fall har ännu en dimension: hon delade med sig av sin historia om Sorokin i Vanity Fair innan publiceringen av den artikel i New York Times som ligger till grund för Inventing Anna. Williams skrev senare en bok om sina upplevelser med titeln My friend Anna – en berättelse som HBO köpte rättigheterna till.

Rufus-Isaacs säger i ett uttalande till Deadline att detta i själva verket kan vara bakgrunden till streamingtjänstens val att inte ändra Williams namn i serien:

“Den förödande skadan på hennes rykte hade kunnat undvikas om Netflix helt enkelt hade använt ett fiktivt namn och andra detaljer. Varför gjorde de inte det för henne, när de gjorde det för så många andra karaktärer i serien? Kanske var anledningen att hon hade valt att spela för det andra laget, det vill säga HBO.”

Foto: Nicole Rivelli/Netflix

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!