Nöje

Inventing Anna: Så mycket tjänar bedragaren Anna Sorokin på Netflix nya hitserie

Anna Sorokin är den ryskfödda bedragaren vars berättelse har blivit en hit på Netflix – och streamingtjänsten betalade knappast småslantar för rättigheterna.

Foto: Netflix

“Inventing Anna” är den mest populära serien på Netflix just nu, enligt streamingtjänstens egna offentliga rankningssystem. Serien handlar om hur bedragaren Anna Sorokin under flera år låtsades vara en rik tysk arvtagerska – Anna Delvey – för att lura personer och banker i New York på hundratusentals dollar.

2019 dömdes Anna Sorokin till fyra till tolv års fängelse för sina brott, men i februari 2021 släpptes hon i förtid efter att ha uppvisat ett gott uppförande. En månad senare greps hon dock av immigrationsmyndigheterna eftersom hennes visum hade gått ut, och hon befinner sig än idag i immigrationshäkte.

Foto: Netflix

Sålde rättigheterna för miljoner

“Inventing Anna” gjordes med Sorokins medgivande. Faktum är att Netflix gav henne 320 000 dollar – motsvarande nästan 3 miljoner svenska kronor – för rättigheterna till berättelsen. Sorokin fick dock inte tillgång till pengarna, detta på grund av lagen “Son of Sam”, vars syfte är att förhindra kriminella att tjäna pengar på sina brott.

Kontot som innehöll pengarna från Netflix frystes, så att Sorokins offer kunde lämna in sina egna stämningar och göra anspråk på pengarna. En del av pengarna gick även till att betala Annas advokater.

Trots detta säger Sorokin i en intervju med The New York Times att hon inte ärligt kan säga att brott inte lönar sig:

“För att återkoppla till den där intervjun med BBC där jag fick frågan om brott lönar sig, jag skulle inte ärligt kunna säga ‘nej’ i min situation, för jag fick betalt. För mig skulle ett ‘nej’ vara att förneka det uppenbara.”

Hon tillägger dock: “Jag sa inte att brott lönar sig i allmänhet.”

Här är trailern för “Inventing Anna”:

Källor: Bustle, Independent, BBC, BBC News

Foto: Netflix

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!