Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Jacob och Leo i Nause om nya singeln Dynamite: “Vi är som två barn på julafton!”

Svenska DJ-duon Nause tycker att deras liv fortfarande rullar på ungefär som innan debuten för åtta år sedan, trots 100 miljoner Spotify-lyssningar, topplistettor och USA-turnéer. Metro Mode fick en pratstund med de 26-åriga barndomsvännerna Jacob Criborn och Leonard “Leo” Scheja om allt från pingis och tvättmaskiner – till lyxen att ha världens roligaste jobb.
 
nause_980Foto: Anton Östlund
 
– Äntligen! utbrister Leo när nya singeln kommer på tal.
Vi har slagit oss ner runt bordet i det lilla konferensrummet på Metro Mode-redaktionen efter att på avstånd ha spanat in pingis-turneringen lite längre bort i lokalen. Jacob är övertygad om att han hade vunnit om han bara fått vara med.

Det är två dagar innan “Dynamite” ska se dagens ljus första gången och det märks att Jacob och Leo är förväntansfulla – och lite otåliga.
– Det är alltid så när man har jobbat länge med något. Vi började för ungefär ett år sedan och satte det sista innan sommaren. Sen drog allt igång med planering kring marknadsföring och så vidare för att släppet skulle ske i rätt tid och på rätt sätt. Att vänta är jobbigt – därav äntligen, förklarar Leo och Jacob fyller i:
– Ja, för när man har gjort en låt och är stolt över resultatet så vill man ju bara spela upp den för allt och alla. Just nu är vi som två små barn på julafton, väldigt peppade!
 
Från truckförare till artister på heltid
Med hitlåtar som “Made of”, “Hungry Hearts”, “The World I know of” och “This is the song” har Nause erövrat många klubbar, dansgolv och festivaler sedan de som 18-åringar började spela ihop “på riktigt”.

Leo: Innan dess lekte vi bara runt för skojs skull, utan en aning om vad vi egentligen gjorde där hemma på våra datorer.

Jacob: I 13-14 års åldern är man väldigt öppen för allt, det finns ju bra musik i alla genrer. Men så hittade vi det elektroniska, började grotta ner oss i ett datorprogram och blev successivt allt bättre och bättre.

Leo: Runt 2008-09 började vi göra hela låtar och en del remixer. Steget till att sedan få signa med ett skivbolag, och släppa våra första originalsinglar, det kändes så sjukt. Folk ville lyssna på oss och uppskattade det vi gjorde!
 
Musiken upptog allt mer av killarnas tid, med hårt studioarbete på dagarna i källarlokalen som Jacobs flickvän hjälpt dem att skaffa och spelningar på helgerna runt om på klubbar och fester hemma i Stockholm. Det var när de fick schemat av sin bokare till sommarens 40 spelningar, både i Sverige och resten av Skandinavien, som Jacob och Leo insåg att de inte längre kunde – eller behövde – ha kvar extrajobbet på vitvarulagret ute i Jordbro.
 
Leo: Att köra truck var i och för sig j-kligt roligt. Helt fantastiskt att kunna lyfta 24 diskmaskiner i ett svep! Vilken makt man hade.
 
Känt varandra sedan BB
Efter sommaren 2011:s hektiska spelschema har det rullat på i snabb takt även utanför Skandinavien, med spelningar på Ibiza, i England, Frankrike och återkommande USA-turnéer. Men på hemmaplan har de fortfarande kvar gamla grabbgänget från högstadiet, och tycker inte att så mycket har förändrats. Det ligger många långa timmar av hårt studioarbete och spelningar bakom framgångarna, och de är noga med att försöka jobba så mycket som möjligt under vanliga kontorstimmar för att kunna ägna kvällar åt att träffa familjen och vänner.
 
Deras mammor träffades redan på BB och killarna skojar om att de inte har haft något val utan är fast med varandra.

Leo: Nej men skämt åsido så är det ju en så stor lyx att 1) bo i Sverige där vi fått tillgång till musiklektioner, bra internet och datorer, 2) att vi lyckats bygga en karriär och kan leva på det roligaste vi vet, musiken, och 3) att få göra det med en riktigt bra polare.
 
Musiken har varit starkt närvarande i båda hushållen. Exempel: Leos pappa Staffan Scheja är pianist och ett år äldre systern Rebecca ingår i den minst sagt välbekanta duon Rebecca & Fiona). Själva spelar de en del gitarr (Jacob) och piano (Leo). Nu är tanken att utveckla instrumentdelen ännu mer, som ett komplement till DJ:andet. Det blir nästa fas i deras musikskapande.

Leo: Showen kan bli hur bra som helst om vi bara blir lite bättre på instrumenten.

Jacob: Vi vill kunna bemästra allt, så det återstår att repa, repa, repa tills det sitter.

Leo: Gitarr, piano och trummor… Vi ses väl igen om sisådär 30 000 timmar då!
 
12 000 närmaste vännerna
Singeln “Dynamite” som är först ut är till skillnad från deras tidigare klubblåtar en mer renodlad elektronisk poplåt.

Leo: Det är en dansant och groovy låt. Vi vill att den ska få folk att vilja röra på sig – det är alltid målet när vi gör musik.

Blir ni igenkända på stan?
Jacob: Det är mest ute på klubbarna som folk kommer fram, många vågar släppa lite mer på sina spärrar när det är fest. Men det var mer förut i början av karriären. typ två år sedan. Folk känner nog igen oss lika mycket men kommer inte fram på samma sätt.

Leo: Vi är kanske inte lika söta längre?

Jacob: Vi har ju blivit lite äldre.
 
Men hur skulle ni beskriva varandra då?

Leo: Jacob är outtröttlig och gillar att hitta på nya saker hela tiden! När vi kommer till ett hotellrum och jag bara vill sova en timme för att orka kvällen, ja då ska Jacob ut på stan och hitta någonstans att bowla.

Jacob: Ja där är vi lite olika…

Leo: Verkligen. Jag gillar att götta mig mer. Chilla lite.

Jacob: Men svår fråga ändå, att beskriva varandra. Vi är ju så synkade, typ samma person! När vi jobbar behöver jag aldrig säga när jag vill att Leo ska fixa en viss grej för jag vet att han redan har tänkt på det. Jag känner stor tillit till den här mannen.

Leo: Och vi är ju snälla snubbar, båda två.
 
Avslutningsvis, berätta om ert starkaste karriärminne hittills!
Jacob: Vår första egna konsert på Gröna Lund i Stockholm 2013!

Leo: Vi gick från att ha släppt lite musik 2011 till att få stå på en stor scen i staden där vi vuxit upp, dit människor kommit för att se just oss.

Jacob: 12-13 000 av våra närmaste vänner… Och tänk att folk faktiskt hade betalat för att lyssna på oss och sjunga med i låtarna. Det kändes bara Wow!
 
nause_jennyJacob och Leo hänger på Metro Mode-redaktionen med redaktör Jenny
 
Under våren 2016 signade Nause med nya skivbolaget Warner Music där de släpper singeln Dynamite den 26 augusti. Den 15 oktober spelar duon på den första helsvenska festivalen utanför Sveriges gränser. Stockholm, CA arrangeras på Shrine i Los Angeles, dit kommer även artister som Veronica Maggio, Rebecca & Fiona, Icona Pop, Otto Knows och Little Dragon. Namnet Nause kom till under en chatt-konversation då Jacob och Leo, som behövde något enkelt att kalla sin akt, började rimma i stil med “House – Nause”.

Dessutom var ju Rebecca & Fiona redan taget.
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!