Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Jeanette Polsäter: “7 anledningar till att du inte ska skaffa hund”

Jeanette Polsäter hade länge längtat efter att bli hundägare, men efter att drömmen besannats har hon insett att det inte riktigt blev som hon tänkt. Hon är till och med osäker på om hon skulle göra det igen. I sin krönika ger hon dig därför sju skäl till varför du inte bör köpa en hund. 

Foto: Jeanette Polsäter

Att skaffa hund hade varit en dröm för mig i många år. Det skulle passa min introverta livsstil och erfarenhet var ju något jag hade. Jag som vuxit upp med hundar inom familjen, volontärjobbat på hunddagis och dessutom så jobbar jag på en djurskyddsorganisation. Jag trodde att jag hade en aning om hur livet med hund skulle bli.

Med nya insikter som hundägare vill jag dela med mig av några detaljer som jag inte tänkte på innan, sju skäl att inte skaffa hund helt enkelt…

1. Morgonen är helig för dig.
Har du ett stort behov av att få sitta tyst och stilla den första timmen och andaktningsfullt dricka ditt kaffe? Det behovet kommer inte försvinna bara för att du skaffar hund. Men vovven vill gå ut när den vaknar! Och kanske får du precis som jag, en morgonpigg hund som kör sin väckningsrond redan vid halv sju på morgonen, sju dagar i veckan. Även när kalla höstvindar slår mot fönstret.

2. Du är kraftigt beroende av egen tid.
Att stanna kvar i stan efter jobbet och strosa i affärer är ett minne blott. Du kommer aldrig kunna slappna av helt när du tar en fika på stan och hunden är med. En hund vid din sida är som att köra bil, du måste alltid ha fullt fokus på vad som sker runt omkring – cyklister, barn, andra hundar. Ditt behov av egen tid kommer inte att minska om du köper hund – men troligtvis öka.

3. Hotellrummen blir sämre och dyrare.
Om du liksom jag reser en del runt om i Sverige och planerar att ta med din hund, vill jag varna för sämre boendestandard framöver. De flesta hotell accepterar husdjur men de sparar sannerligen sina sämsta och minst renoverade rum till djurresenärerna. Räkna även med en extra avgift på cirka 250 kronor per rum och natt.

4. Du föredrar ordning och reda.
Om du är pedant så kan du räkna med att ditt hem aldrig igen kommer att bli vad det en gång var. Det kommer att ligga leksaker här och där, hundhår i maten, grus och sand på på golvet (och troligtvis i sängen). Och kanske kommer det även lukta lite hundmat i köket. Om du redan nu vet att du hatar att städa men ändå vill ha hund, så bör du ha budget för städhjälp.

5. Du bor mitt i stan.
Om du bor på en plats där det handlar om att leta upp en gräsplätt där din hund kan kissa och bajsa, vill jag avråda dig från att köpa en hund. Stan är inte en sund plats för en hund att växa upp på. Jag insåg det tyvärr inte förrän jag själv upplevde den stora skillnaden på Filippa – att promenera i koppel på asfaltsvägar i stan, kontra springa lös i skogen. En hund måste få springa lös! Och nej, hundrastgårdar tillsammans med andra okända hundar är inget jag rekommenderar. Nu har jag lindrat problemet genom att köpa en bil, det förenklar aktiviteten att ta sig ut från stan, även om det fortfarande blir mycket promenader på asfalt.

6. Du är innerst inne en latmask.
Naivt nog så trodde jag att en hund skulle föra mig till ett aktivt liv, nu skulle jag inte ha “något val”. Men jo, kryphålen går att hitta. De flesta hundar behöver gå ut fyra gånger per dag och helst en daglig sammanhängande timme med både fysik och mental aktivitet. Hos Filippa pyser missnöjet ut rätt fort om inte dessa behov tillgodoses. Hon river fram kläder, skor och diverse prylar, följer efter mig vart jag än går i lägenheten eller så sitter hon bara tyst och stirrar på mig.

7. Ett ständigt dåligt samvete.
Om du ändå bestämmer dig för att köpa en hund så vill jag förbereda dig på det ständigt dåliga samvetet. Känslan av att du inte gör tillräckligt för din hund. Smärtan i bröstet när du stänger ytterdörren och ser din hunds sorgsna ögon lämnas kvar. Jag har förmånen att ta med min hund till jobbet. Men det uppstår ändå situationer när Filippa behöver vara själv i några timmar. Hundar är flockdjur och ska lämnas ensamma så lite det bara går. Att jobba heltid och ha en dogwalker som kommer och går ut en halvtimme vid lunch är inte ett värdigt liv för en hund.

Min önskan är att alla hundar som föds ska få komma till en familj som verkligen förstår vad det innebär att ha en hund. En familj som djupt och heligt är peppade att införliva den nya livsstilen. Jag säger inte att jag ångrar mitt hundköp. Filippa skänker mig obeskrivligt mycket skratt och kärlek varje dag. Men på frågan om jag skulle göra det igen, är jag faktiskt inte helt säker.

Skribent: Jeanette Polsäter
Gör: Kommunikatör
Instagram: @skrivdivan

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!