Nöje

Hatstorm mot Jennifer Lawrence efter kommentar om kvinnliga actionhjältar

Jennifer Lawrence har fått det hett om öronen efter en kommentar om actionfilmer med kvinnliga huvudkaraktärer – i en intervju med Variety hävdar stjärnan nämligen att Hunger Games-filmerna var de första filmerna i denna genre som hade en kvinna i huvudrollen.

Foto: Shutterstock

Det var när Jennifer Lawrence intervjuades i Variety nyligen som hon fällde en kommentar gällande kvinnliga huvudroller i actionfilmer:

“Jag minns när jag gjorde Hunger Games, ingen hade någonsin haft en kvinnlig huvudroll i en actionfilm för det skulle inte fungera – eftersom vi hade blivit tillsagda att både flickor och pojkan kan identifiera sig med en manlig huvudroll, men pojkar kan inte identifiera sig med en kvinnlig huvudroll”, sa hon och fortsatte:

“Det gör mig så glad varje gång jag ser en film komma ut som helt omkullkastar varenda en av de uppfattningarna, och bevisar att det bara är en lögn skapad för att hålla vissa människor borta från filmer. För att hålla kvar folk i samma positioner som de alltid varit i.”

Kritiseras på sociala medier

Sedan intervjun publicerades har Lawrence blivit hårt kritiserad på sociala medier. Den mesta kritiken handlar om att Hunger Games-filmerna var långt ifrån de första actionfilmerna med en kvinna i huvudrollen.

Bland de actionhjältinnor som har nämnts i debatten återfinns Sigourney Weavers karaktär Ellen Ripley i Alien-filmerna (varav den första kom ut 1979), Angelina Jolies Lara Croft i Lara Croft: Tomb Raider från 2001, och Uma Thurmans karaktär “The Bride” i Quentin Tarantinos Kill Bill från 2003.

Vissa har dock reagerat på den hatiska ton som debatten har hållit efter uttalandet – flera Twitter-användare kallar skådespelerskan för “idiot”, “dum”, och “okunnig”.

“Åh bra, Jennifer Lawrence sa något oövertänkt, låt oss ha tre dagar av kvinnohat som en belöning”, twittrar manusförfattaren och regissören Jessica Ellis.

Andra, som film- och tv-producenten Franklin Leonard, menar att Lawrence har en poäng:

“Det är inte sant att ingen någonsin har haft med en kvinna i en actionfilm innan Jennifer Lawrence i Hunger Games“, skriver han och fortsätter:

“Det är helt sant att Hollywood hade och har en verklig partiskhet mot actionfilmer med kvinnor i huvudrollerna på grund av den här löjliga uppfattningen om vem som identifierar sig med vem.”

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!