Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Jimmy Durmaz skänker sin bonus till damfotbollen – för att väcka frågan om jämställdhet

Inför VM i Frankrike väljer herrlandslagsmittfältaren Jimmy Durmaz att ge sin bonus för EM-kvalet till damfotbollen.

Foto: TT

Den ojämställda resursfördelningen mellan herr- och damfotboll har länge diskuterats och debatten blossade upp rejält efter landslagsspelaren Nilla Fischers tal när hon vann Diamantbollen på Fotbollsgalan i november förra året. Inför VM i Frankrike har flera av herrlagets spelare visat stöd för damlandslaget och den senaste i raden är Jimmy Durmaz, som har valt att ta frågan ytterligare ett steg genom att skänka sin EM-kvalbonus till dam- och flickfotbollen.

– Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta. Just nu vill jag dock att sakfrågan ska få uppmärksamheten som den förtjänar, därför vill jag inte ge fler kommentarer i nuläget, säger han i en intervju med Svt.

Damlandslaget, som är på plats i Frankrike inför sin första VM-match tisdagen den 10 juni, uppskattar gesten.

– Det är kul att han går ut och stöttar. Det vi har fått höra från ledningen är att det går till flick- och damsidan för att väcka frågan om jämställdhet, säger Julia Zigiotti Olme, anfallare i landslaget, till Aftonbladet.

På frågan om det är viktigt att herrlandslaget visar sitt stöd svarar mittbacken Linda Sembrant:

– Vi är ett land som behöver alla, ett förbund, ett landslag. Så jag tror det är väldigt viktigt att vi samarbetar för någonstans vill vi alla åt samma håll. Vi älskar alla fotboll, det är därför vi är här. Gör vi något tillsammans kan vi göra det så mycket bättre än om vi är på varsin sida.

Källa: Svt, Aftonbladet & Veckorevyn

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!