Jonna Lundell fick blodförgiftning av sår på örat
Jonna Lundell befinner sig just nu på sjukhus efter att ha drabbats av sepsis, eller blodförgiftning. Enligt maken Joakim Lundell tror läkarna att tillståndet orsakats av ett sår på örat. “Tänk att ett sår vid ett örhänge kan hålla på och kosta en människa livet”, skriver han på Instagram.

Förra helgen åkte Jonna Lundell till sjukhus efter att ha drabbats av svåra smärtor i mage och rygg. Hon skickades hem av en läkare som trodde att det rörde sig om ryggskott. Senare återvände influencern i ambulans – och fick reda på att hon drabbats av sepsis.
“Känns som tiden står stilla”
Under måndagen skrev Jonnas make, Joakim Lundell, på Instagram att bakterien kommit in i blodet via huden och sedan spridit sig till ryggen där den “äter och angriper vävnad och kotor osv”.
“Det positiva är att vi vet vad som har hänt. Det negativa är att vi inte vet omfattningen, om det har spridit sig i kroppen. Det fortsätter de att undersöka”, sa han i ett klipp på samma plattform enligt Aftonbladet.
Under tisdagen kom ett positivt besked: endast mjukdelarna hade angripits av bakterier, vilket innebär att skelett och kotor inte drabbats.
Under torsdagen skrev Jonna själv på Instagram att “proverna börjar se bättre ut” men att “smärtan fortfarande finns kvar”. Hon tillade att hon ska stanna på sjukhuset några veckor.

Ovanligt att unga drabbas
Enligt Joakim är läkarnas teori att Jonnas tillstånd har orsakats av ett sår vid ett hål från örhänge:
“Tänk att ett sår vid ett örhänge kan hålla på och kosta en människa livet lixom? Det är alltså ett örhänge på vänster öra som haft sår med lätt svullnad som orsakat. Och genom det till blodet och vidare till rygg”, skrev han på Instagram tidigare denna vecka.

Kristoffer Strålin, Infektionsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, berättar för SVT Nyheter att det är ovanligt att unga personer får sepsis via ett sår:
“Majoriteten av de som får sepsis har hög ålder eller annan sjukdom. Det som unga kan drabbas av är sepsis som orsakas av ovanligt aggressiva bakterier”, säger han.
Även om hål i öronen eller annan piercing kan vara en risk – bakterier kan “slinka in” när hålen är nya – menar Strålin att det inte finns skäl att oroa sig för att drabbas av tillståndet.
Däremot bör man vara uppmärksam på sina symtom om man får kraftiga reaktioner i samband med en infektion:
“Om man börjar försämras i sin andning, får en kraftig ny smärta, börjar känna sig förvirrad, får hög feber eller frossa. Det kan vara tecken på sepsis. Då bör man omedelbart kontakta vården”, säger han.