Nöje

Julkalendern 2023 på SVT – “Trolltider – legenden om Bergatrollet”

Inspelningen av årets julkalender är i full gång. I år kommer tittarna få träda in i en sagolik värld med anor från den populära julkalendern “Trolltider” från 1979.

Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Helmon Solomon, Ossian Skarsgård, Nour El Refai, Matilda Gross i årets julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet. Foto: Johan Paulin/SVT

Folkkära klassikern Trolltider från 1979

Årets julkalender, “Trolltider – legenden om Bergatrollet”, spelas just nu in i Vårby Gård utanför Stockholm. Julkalendern har kopplingar till den folkkära klassikern “Trolltider”, som sändes 1979 och 1985. Flera av karaktärerna återkommer i denna nytappning och i rollerna syns bland annat Kjell Bergqvist, Nour El Refai, Malte Gårdinger, Matilda Gross och Ossian Skarsgård. Regissören

– Trolltider från 1979 var min allra första stora tv-upplevelse. Jag vill ta med mig minnena jag har därifrån; den finurliga stämningen, humorn, magin, och överföra allt det till en upplevelse som kan ge publiken idag samma fina känsla som jag hade då. Målet när vi jobbar är att Sunes jul ska möta Sagan om ringen. Minst! : ) säger Lisa Farzaneh som regisserar årets julkalender.

Möter flera klassiska karaktärer

Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga Bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Men lyckas de hitta stenen i tid och rädda världen?

I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i Trolltider från 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

Barnens roller spelas av Matilda Gross (Saga) och Ossian Skarsgård (trollet Love). I övriga roller även Helmon SolomonMimmi CyonHampus HallbergEmma BromméAnnika HallinSamuel AstorRazmus NyströmHulda JohannsdóttirLena Pia BernhardssonTed ÅströmMagnus EhrnerVille Virtanen m.fl.

Regissör är Lisa Farzaneh och manus är skrivet av Ola Norén och Roland Ulvselius.

Foto: Johan Paulin /SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!