Nöje

Julrecept – enkla recept som skapar det ultimata julmyset

Julmys kan kvala in som det bästa myset vi vet! Vi har därför samlat ett gäng enkla, snabba och galet goda favoriter som fixar julen på ett kick! Så bjud hem dina nära och kära och låt skaparglädjen flöda.

Foto: Unsplash

Här nedan hittar du recept som fixar julmyset, från saffransdoftande frallor, till bakad gröt, varm choklad på pinne och godis och bakverk av olika slag.

Pepparkakstryfflar

Pepparkakstryfflar

Du behöver: 

Ca 12 st
1/2 dl kokosgrädde
20 g smör
50 g mörk choklad, minst 70 %
2 tsk pepparkakskrydda
Kakao till garnering

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan kokosgrädden och låt koka upp.
Ta bort från plattan och lägg i chokladen under omröring till den smält och det blivit en smet.

Tillsätt pepparkakskryddan och rör om.
Låt stå i kylen i några timmar till den stelnat. Ta sedan ut smeten och for sedan smeten till valfri form. En tesked med smet per tryffel tyckte jag blev lagom storlek. Rulla i kakao och förvara sedan i kylen.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Lussebullar med kesella

Lussebullar med kesella

Du behöver: 

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 st ägg
2 paket saffran
3 dl socker
0.5 tsk salt
17 dl vetemjöl
russin

Gör så här: 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet.

3. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa under duk i bunke i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

5. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.

6. Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.

Foto: Arla

Nästa bild
Pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka

Du behöver: 

200 g smör
5 dl socker
4 ägg
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 tsk pepparkakskryddor

Extra:
Färdig pepparkaksdeg att ”ploppa ner” i smeten

Kokosflingor till formen

Garnering:
Pepparkaka

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret i en kastrull, gärna så att det bryns lite.

Rör ner övriga ingredienser direkt i kastrullen och rör om till jämn smet.

Smöra en form och bröa med kokosflingor. Häll över smeten och ”ploppa ner” bitar av färdig pepparkaksdeg med jämna mellanrum. Ju mer ju godare. 

Grädda i mitten av ugnen i mellan 20-30 minuter. Tills kakan är kladdig i mitten och fast på sidorna samt har en fin yta.

Servera med grädde eller en kula vaniljglass.

Nästa bild
Enkel Rocky Road kladdkaka

Enkel Rocky Road kladdkaka

Du behöver: 

100 g brynt smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 kakao
2 tsk vaniljsocker

Lager 1 jordnötssmör:

Ca 1/2 burk osötat jordnötssmör

Lager 2 rocky road fudge:

1 burk kondenserad mjölk
300 g valfri choklad
Minimarshmallows
Nötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret så att det bryns i en kastrull. Ta sedan åt sidan och låt svalna.

2. Rör ner samtliga ingredienser i kastrullen och blanda väl.

3. Häll över smeten i en bröad eller bakplåtsklädd form och baka kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Testa med en sticka när den är klar. Ska vara kladdig i mitten.

4. Gör Rocky road fudge genom att värma upp kondenserad mjölk i kastrull på svag värme (ska ej koka) och smält ner chokladen i den.

5. När kladdkakan är klar (och har svalnat helt) brer du ett lager jordnötssmör på hela kakan.

6. Häll sedan över rocky road fudgen (som svalnat något) och toppa med nötter, polkagris, marshmallows eller det du har hemma/gillar. Detta måste göras innan fudgen stelnat.

7. Låt stelna i kylen i ett par timmar innan du serverar.

Nästa bild
Supersnabb polkafudge

Supersnabb polkafudge

Du behöver:

1 burk kondenserad mjölk

400 g choklad

25 g smör

10 digestivekex

2 dl krossad polkagris

Andra förslag på fyllning: Nötter, Dumle, Twix eller annan godis. Låt fantasin flöda.

Gör såhär:

1. Ta fram en kastrull och häll ner den kondenserade mjölken.

2. Värm upp mjölken (utan att koka) och blanda ner choklad tills den smälter.

3. Ta kastrullen från plattan och låt svalna något innan du blandar ner din fyllning.

4. Ta fram en bakplåtsklädd form/bricka och häll över smeten.

5. Toppa din fudge med ytterligare lite av smaksättningen.

6. När formen svalnat – plasta in brickan och låt stå svalt (eller i kylen) minst fyra timmar. När fudgen stelnat, skär i bitar och förvara i burk.

Nästa bild
Mozartkulor

Mozartkulor

Du behöver (ca 35 stycken):

225 g nougat

400 g mandelmassa

400 g mörk choklad

Gör så här:

1. Skär nougaten i små bitar och forma till runda små bollar.

2. Ställ bollarna i frysen – ca 15 minuter så att bollarna fryser.

3. Skär sedan upp lagom stora bitar mandelmassa, platta ut till en liten cirkel och placera nougatkulan i mitten. Forma sedan mandelmassan runt om.

4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna.

5. Lägg bollarna på bakplåtsklädd form och låt stelna helt.

TIPS: Det går utmärkt att smaksätta dina Mozartkulor. Förslag är att blanda ner rivet citrusskal, finhackade nötter eller varför inte några droppar mintessens i den smälta chokladen.

Nästa bild
Saffranskaka

Saffranskaka

Du behöver:

200 g smör (rumstempererat)
2½ dl strösocker
3 ägg
1 paket saffran (0,5 g)
1 sockerbit
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Mortla saffranet med en sockerbit och lägg det sedan i en kastrull med mjölken. Sjud under omrörning och ställ av från plattan.

Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning varvat med saffransmjölken.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 50 min.

Kontrollera med en sticka om klar.

Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

Servera gärna med rårörda hallon och vispad grädde.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Varm Baileyschoklad på pinne

Varm Baileyschoklad på pinne

Du behöver: 

Strösocker 1,5 dl
Kakao 1,5 dl
Vispgrädde 1,5 dl
Kahlúa 0,5 dl
Starkt kaffe 2 msk

Gör så här: 

Blanda samman alla ingredienser. Klicka ut smeten på en bit plastfolie och rulla till en rulle. Stoppa i frysen ca 30-40 minuter. Skär rullen lagom stora bitar (ca 8-10) och forma/skär till fina chokladkuber. Rulla kuberna i kakao eller servera som de är och stick en träpinne i kuberna. Koka upp mjölk och lägg ner chokladpinnen och låt smälta. Toppa med vispad grädde, marshmallows och riven mörk choklad.

Foto: sugarhero.com

Nästa bild
Skumtomtefudge

Skumtomtefudge

Du behöver: 

2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
100 g skumtomtar
1 klyfta citron

100 g vit choklad

Gör så här:

Blanda sockret, vispgrädden, smöret och skumtomtarna (delade i bitar) i en kastrull. Koka upp, rör om och låt sjuda tills blandningen får en jämn konsistens. Pressa ner saften från en citronklyfta för syrlighet. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Häll ner blandningen i en form med bakplåtspapper och låt stå i kylen i ungefär två timmar. Skär i bitar och servera,

Foto: Skärmdump TikToK

Nästa bild
Pepparkakor

Pepparkakor

Du behöver: 

75 g smör

1/2 dl ljus sirap

2½ dl brunt farinsocker

10 dl vetemjöl

1½ dl grädde

2 tsk kanel, malen

2 tsk bikarbonat

1 tsk nejlika, malen

1 tsk ingefära, malen

Gör så här: 

Mixa det rumsvarma smöret med sirapen, sockret och kryddorna i en bunke.

Häll ner grädden, rör om. Mixa bikarbonat och mjöl och häll ner i kryddblandningen, knåda samman till en deg. Låt degen stå och vila i minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 225°, ta fram degen och låt stå i rumstemperatur i 1h.

Mjöla en arbetsbänk och kavla ut degen tunt. Använd pepparkaksformar och lägg de färdiga figurerna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i cirka 5 minuter.

Glasyr

Du behöver: 

1 äggvita 

1 tsk ättiksprit (12 %)

4 dl florsocker

Gör så här: 

Mixa ihop äggvita, ättika och florsocker med en elvisp.

Lägg ner i en kristyrpåse och spritsa.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Bakad saffransgröt

Bakad saffransgröt

Du behöver (till 2 portioner):

4 dl mjölk

1/2 dl mannagryn

1 krm salt

Saffran efter smak – ca 1/2 paket

Till toppingen:

Kokosflarn

Flytande honung

Gör så här. 

Koka upp mjölken i kastrull.

Blanda ner mannagryn, salt och saffran under omrörning tills gröten tjocknar (ca 5 minuter).

Häll gröten i en ugnssäker form, ringla över lite honung och strö över lite kokosflarn.

Baka i ugnen på 250 grader ca 15 minuter tills gröten fått fin yta.

Till serveringen: Värm och skumma mjölk, häll över gröten och strö över färska bär.

Nästa bild
Snabb och god kavring

Snabb och god kavring

Du behöver:

2 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 msk brödkryddor
1,5 dl gräddfil
1,5 dl mjölk
2 dl mörk sirap
Lite salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

3. Tillsätt sirap, gräddfil och mjölk och blanda till smet (den är rätt lös).

4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform (typ sockerkaksform) och häll över smeten.

4. Grädda i ca 50 minuter tills brödet fått fin färg. Testa med sticka så att det inte är kladdigt.

5. Låt svalna innan du skivar brödet.

Nästa bild
Saffransmazariner

Saffransmazariner

Du behöver: 

Mördeg

100 gr smör

1 dl florsocker

1 stor äggula

125 gr vetemjöl (ca 2,8 dl)

Gör så här:

1. Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp eller motsvarande.

2. Rör ner äggulan och sist mjölet.

3. Lår degen stå kallt och vila i ca 20 minuter.

4. Smöra varje form och lägg en klick deg och tryck ut med fingrarna längs med formen.

Mandelsmet:

120 gr sötmandel (ca 2 dl)

120 gr florsocker (ca 2dl)

2 stora ägg

85 gr smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn eller med mixer.

3. Blanda smör och socker smidigt.

4. Tillsätt mandel och ägg.

5. Lägg en klick smet i de mördegsklädda formarna. Fyll till två tredjedelar.

6. Grädda ca 25-30 minuter. Testa med en sticka så att fyllningen är fast och ej rinnig.

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten
Någon droppe citronsaft (kan uteslutas)

Gör så här:

Blanda samman allt i en skål och bred genast ut glasyren på toppen av mazarinerna när de svalnat.

Nästa bild
Wienernougat

Wienernougat

Du behöver: 

150 g Chokladknappar, mörk, Odense

250 g Nougat, Odense

150 g hyvlad mandel

1 Form

Bakplåtspapper

Gör så här: 

Dela nougaten i mindre bitar. Låt den smälta över ett vattenbad tillsammans med chokladknapparna.

Blanda i mandel

Lägg bakplåtspapper i en form och häll i smeten

Ställ kallt för att stelna. Skär sedan i bitar.

Recept & Foto: Odense-marcipan

Nästa bild
Klassisk knäck

Klassisk knäck

Du behöver: 

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1 dl skållad hackad mandel

2 msk smör

Gör så här: 

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

Koka utan lock tills temperaturen når 124°, ca 20-30 min. Rör då och då. Rör ner smör och mandel.

Häll smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Foto: Instagram @arlamat

Nästa bild
Julkola

Julkola

Du behöver: 

100 g smör

2 dl Vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

Gör så här: 

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula). Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.

Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar.

Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.

Foto & Recept: Arla

Nästa bild
Oreofudge

Oreofudge

Du behöver: 

1 burk kondenserad mjölk

400 gram vit choklad

1 förpackning Oreo-kakor (ca 20 stycken)

Gör så här:

Häll den kondenserad mjölken i en kastrull.

Bryt ner den vita chokladen och rör om tills den smälter samman i mjölken (på medelstark värme).

När bort kastrullen från plattan och rör ner grovt hackade Oreo-kakor.

Häll upp “smeten” i en bakplåtsklädd form, strö över ytterligare Oreos för dekor och låt svalna hel i kylskår.

När fudgen har stelnat (efter ett par timmar) kan du skära den i portionsbitar.

Nästa bild
Frukostfrallor med saffran & apelsin

Frukostfrallor med saffran & apelsin

Du behöver:

1 påse saffran

Skal och saft från 1 apelsin

150 g riven ost

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 msk bakpulver

100 g smör

4 dl mjölk

Salt

Gör så här: 

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, saffran, salt och 100 g riven ost i en torr bunke.

Riv skalet på 1 apelsin och pressa ut saften i ett glas.

Smält smör i kastrull och häll sedan ner mjölk, apelsinsaft och skal i kastrullen.

Häll över allt i kastrullen i bunken och rör samman till en smidig deg.

Häll upp lite mjöl på ett bakbord och forma degen till runda bollar.

Placera bollarna på en bakplåtsklädd plåt och strö över lite riven ost på varje bröd.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Tips! Känn gärna efter med en sticka innan du tar ut dem så att de ej är kladdiga i mitten.

Nästa bild
Klassiska snickersrutor

Klassiska snickersrutor

Du behöver: 

1 burk jordnötssmör

1 dl sirap

1 dl strösocker

1 l vatten

1 dl kokos

250 g choklad

Gör så här: 

Rör samman 1 burk jordnötssmör med 1 dl sirap och 1 dl strösocker i kastrull på svag värme. Blanda sedan i 1 liter cornflakes och 1 dl kokos i den varma smeten.

När allt blivit en smet brer du ut den på en bakplåtsklädd form. Smält slutligen 250 gram choklad över vattenbad och häll över botten. Låt svalna helt innan du skär dina snickersrutor i bitar.

Nästa bild
Chokladbollar med smak av pepparkaka

Chokladbollar med smak av pepparkaka

Du behöver:

100 g smör

1 ½ dl socker

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

5 dl havregryn

2 msk kaffe

1 tsk kanel

½ tsk ingefära

½ tsk kardemumma

 

Topping:

400 g mörk choklad

Finhackad pistage

 

Gör så här:

1. Rör ihop socker och smör smidigt. Blanda ner resterande ingredienser och forma till bollar.

2. Ställ in bollarna i frysen så att de stelnar något, ca 15 minuter.

3. Smält choklad över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen.

4. Placera alla bollarna på bakplåtsklädd form och strö över nötter. Låt stelna helt.

Nästa bild
Chokladpopcorn

Chokladpopcorn

Du behöver:

1 påse poppade popcorn (hemgjorda eller från mikron)

300 gram choklad (mörk eller mjölkchoklad)

Havssalt

Förslag på smaksättning: Chili, kola, nötter, saffran och rivet citrusskal.

Gör så här:

1. Poppa dina popcorn (i kastrull eller påse) och låt svalna.

2. Smält choklad i vattenbad över kastrull.

3. Häll över popcornen i chokladen och rulla runt alltsammans till en ”smet”.

4. Klicka ut små portionsbitar på bakplåtspapper och toppa varje bit med en nypa flingsalt.

5. Låt godbitarna stelna i rumstemperatur.

Tips: Förvara i återförslutningsbar burk.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!