Nöje

Kanye Wests rasistiska T-shirt väcker kritik under modeveckan i Paris

Artisten och designern Kanye West väckte uppmärksamhet under modeveckan i Paris förra veckan då han inkluderade en T-shirt med en rasistisk slogan i sin modevisning. En av de som har kritiserat West efter händelsen är Gigi Hadid, som kallar West för “ett skämt”.

Foto: Instagram @kanyewest/@kimkardashian

Det var under modeveckan i Paris förra veckan som Kanye “Ye” West skapade uppståndelse då han själv och flera av modellerna i hans modevisning bar T-shirts med texten “White lives matter”, en kommentar till Black lives matter-rörelsen.

Foto: Twitter @candaceowens

Jaden Smith om Kanye West: “Håller inte med om budskapet”

Anledningen till att “White lives matter”-tröjorna är kontroversiella beror på att frasen myntades av rasister som ett svar på Black lives matter-rörelsen. Den har kategoriserats som hets mot folkgrupp.

Tilltaget med tröjorna har blivit hårt kritiserat, bland annat av Will Smiths son Jaden Smith som reste sig upp och gick under pågående modevisning. Han twittrade i efterhand:

“Jag bryr mig inte om vem det är, om jag inte håller med om budskapet så går jag”, samt: “Följ din egen moral istället för människor”.

Vogues moderedaktör: “Finns ingen ursäkt”

En annan som öppet har kritiserat West efter Yeezy-showen är Vogues moderedaktör Gabriella Karefa-Johnson. Hon delade hon med sig av sin reaktion i en livesändning på sociala medier.

Foto: Instagram @gabriella_j

“Det finns ingen ursäkt, det finns ingen konst här”, sa hon enligt Page Six. “Jag tror att om du frågade Kanye så skulle han säga att det fanns konst, och revolution, och allt i den där t-shirten. Det finns det inte.”

Uttalandena ledde till att West öppet attackerade Karefa-Johnson på sociala medier, vilket i sin tur ledde att moderedaktören fick mängder av hatiska kommentarer – gällande bland annat hennes kropp – riktade mot sig.

Vogue publicerade senare ett meddelande på Instagram för att visa sitt stöd för Karefa-Johnson, samtidigt som de kallade behandlingen av henne för “oacceptabel” och menade att hon hade utsatts för mobbing.

Gigi Hadid om Kanye West: “Ett skämt”

En som har kommit till Karefa-Johnsons försvar är modellen Gigi Hadid. I det (numera raderade) inlägg där West attackerade moderedaktören och hennes personliga stil kommenterade Hadid:

“Du önskar att du hade en procent av hennes intellekt. Du har ingen aning haha…om det faktiskt fanns en mening med all din skit så skulle hon vara den enda personen som kunde rädda dig”, skrev hon och fortsatte:

“Som om ‘äran’ att bli inbjuden till din show skulle hindra någon från att uttrycka sin åsikt…? Lol. Du är en mobbare och ett skämt.”

Foto: Instagram @kanyewest

Foto: Instagram @kanyewest/@kimkardashian

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!