Nöje

Kim Kardashian sägs ha skadat Marilyn Monroes ikoniska klänning – går inte att reparera

Trots att Kim Kardashian ska ha ansträngt sig till det yttersta för att inte skada den ikoniska Marilyn Monroe-klänning hon bar på årets MET-gala visar nya bilder att det historiska plagget har utsatts för slitage.

Foto: Instagram @kimkardashian

På 2022 års MET-gala i början av maj bar realitystjärnan Kim Kardashian en klänning av historiskt värde: den ikoniska klänning som Marilyn Monroe bar när hon sjöng “Happy Birthday” för John F. Kennedy i Madison Square Garden 1962.

Bilder visar slitage på Monroe-klänningen

Kardashian har tidigare berättat att hon tog till flera åtgärder för att inte slita på plagget, som pryds av över 6 000 kristaller och är handsydd av kostymdesignern Jean Louis. Bland annat gick hon ner sju kilo för att komma i klänningen och bar den endast under den tid hon poserade på röda mattan. Efteråt bytte om hon om till en kopia.

“Jag känner en extrem respekt för klänningen och vad den betyder för amerikansk historia”, sa Kardashian och tillade att hon aldrig skulle “sitta eller äta i den eller riskera att skada den på något sätt”, berättade Kardashian för Vogue i maj.

Men trots ovanstående åtgärder verkar det nu som om det dyrbara plagget tog skada under den korta tid som Kardashian bar det. Under måndagen publicerades före- och efterbilder av klänningen, där det ser ut som om tyget har tänjts ut kring blixtlåset på baksidan av plagget. Några av de dekorativa kristallerna ser även ut att saknas.

Samlaren: Går inte att reparera

Före- och efterbilderna av Monroes klassiska klänning publicerades först av historikern och samlaren Scott Fortner. Enligt Fortner, som besitter världens största privata samling av Monroes personliga ägodelar, går klänningen nu inte att reparera eftersom tyget den tillverkades av inte längre säljs.

Fortner menar att syftet med före- och efterbilderna inte var att kritisera Kim Kardashian utan att snarare uttrycka sin besvikelse över att museet “Ripley’s Believe It Or Not!” i Orlando, Florida, inte gjort tillräckligt för att skydda plagget:

“Jag tror att besvikelsen som jag upplever är att Ripley har gjort flera uttalanden om att de gjorde allt de kunde för att skydda och bevara klänningen. Jag känner att det [var] oansvarigt, det här är inte bara en klänning. Det här är en kulturell ikon. Det är en politisk ikon. Det är en Hollywood-ikon”, skriver Fortner och fortsätter.

“Det är en del av amerikansk historia från en händelse som ägde rum för 60 år sedan och…den borde ha arkiverats och bevarats och tagits hand om. Det är den mest kända klänningen i världen.”

Museet: Kim Kardashian har visat stor respekt

“Ripley’s Believe It Or Not!” har ännu inte kommenterat de nya bilderna. Däremot har museet i ett tidigare uttalande sagt att plagget inte riskerade slitage under MET-galan:

“Detta var inte ett enkelt beslut för Ripley’s, men Kim Kardashian har visat den största respekt för denna chans och detta historiska plagg. Från att ha gjort grundliga efterforskningar till att följa riktlinjer som att inte använda kroppssmink, endast bära klänningen under det korta framträdandet på röda matten och inte göra några som helst förändringar har hon blivit en förvaltare – och berikat – dess historia.”

Källa: Page Six, Sky News

Foto: Foto: Instagram @kimkardashian

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!