Nöje

Kim Kardashian talar ut om Kanyes sjukdom: “Ber om medkänsla och empati”

Under Kanye Wests första kampanjmöte inför presidentvalet 2020 chockade han många när han berättade att paret nästan hade gjort abort under graviditeten med deras första barn. Efter det kom en rad till synes förvirrade tweets från artistens Twitter-konto, och många undrade hur det står till med honom och familjen. Nu bryter Kim Kardashian tystnaden och talar ut om makens pyskiska ohälsa. 

Foto: Instagram @kimkardashian

För några veckor sedan kom det ett utspel på Twitter från Kanye West – han ställer upp i årets presidentval i USA och utmanar Donald Trump om presidentposten. En PR-kupp trodde vissa, då han i samma veva släppte låten “Donda“, döpt efter hans mamma Donda West som gick bort 2007 och som inleds med att hon citerar artisten KRS-One:s låt “Sound of da police” från 1993 som redan då kritiserade polisvåldet.

Läs också: Black Lives Matter! 11 enkla sätt du kan göra skillnad på – redan idag

Men tvärtemot vad många trodde så höll Kanye fast vid sitt beslut, och höll för bara några dagar sedan ett kampanjmöte i South Carolina. Under mötet var han iklädd en skottsäker väst, hade rakat in “2020” i bakhuvudet och enligt The Guardian talade han om allt från ensamstående mödrar till hemlöshet. Mest uppmärksamhet väcktes dock när han pratade om abort, och chockerande nog utbrast att han hade uppmanat sin fru Kim Kardashian West att göra abort när hon var gravid med deras första barn.

– Jag ringde upp min fru och hon sa “Vi ska ha den här bebisen. Jag sa att vi ska ha det här barnet.” Så även om min fru skulle skilja sig från mig efter det här talet så tog hon in North i den här världen när jag inte ville. Hon stod upp för, och beskyddade, det barnet.

Han berättade också att hans egna föräldrar hade haft en liknande diskussion innan han föddes:

– Min mamma räddade mitt liv. Min pappa ville abortera mig. Min mamma räddade mitt liv. Det skulle inte ha funnits en Kanye West för min pappa var för upptagen, sa han bland annat, innan han utbrast:

– Jag dödade nästan min dotter!

Efter det här utspelet, samt flera tweets från Kanye West där han bland annat påstår att han försökt skilja sig från Kim samt kallar sin svärmor för “Kris Jong-Un”, var det många som chockades och som undrade hur familjen tog det hela. Det har varit tyst från Kim Kardashian West i några dagar, men under gårdagen postade hon tre Instagram-stories där hon berättar om familjens situation. Du kan läsa hennes stories nedan, och på svenska längst ner i artikeln:

“Som många av er vet så lider Kanye av bipolär sjukdom. Alla som gör det, eller som har någon närstående som gör det, vet hur otroligt komplicerat och smärtsamt det är att förstå. Jag har aldrig pratat offentligt om hur det har påverkat oss hemma eftersom jag är väldigt beskyddande när det kommer till våra barn och Kanyes rätt till privatliv när det kommer till hans hälsa. Men idag känner jag att jag borde kommentera det, med tanke på stigmat och missuppfattningarna kring psykisk ohälsa.

De som förstår sig på psykisk ohälsa eller tvångsmässigt beteende vet att familjen är maktlös förutom om familjemedlemmen är minderårig. Personer som är ovetande eller befinner sig långt ifrån den här upplevelsen kan vara dömande och inte förstå att personen i fråga måste engagera sig i processen för att få hjälp, oavsett hur mycket familj och vänner försöker.

Jag förstår att Kanye utsätts för kritik eftersom han är en offentlig person och hans agerande ibland kan skapa starka åsikter och känslor. Han är en briljant men komplicerad person som utöver pressen som kommer med att vara en artist och en svart man, som upplevde den smärtsamma förlusten av sin mamma, och som måste hantera pressen och isoleringen som förstärks av hans bipolära sjukdom. De som är nära Kanye känner hans hjärta och vet att hans ord inte alltid går i linje med hans avsikter.

Att han lever med bipolär sjukdom förminskar eller ogiltigförklarar inte hans drömmar och kreativa idéer, oavsett hur stora eller ouppnåeliga de kan verka för vissa. Det är en del av hans genialitet och som vi alla har sett så har många av hans stora drömmar gått i uppfyllelse.

Vi som samhälle talar om att ge nåd till frågan om psykisk ohälsa i stort, men borde också ge det till individer som lever med det under tider då de behöver det som mest. Jag ber vänligen medier och allmänheten att ge oss den medkänsla och empati som behövs så att vi kan ta oss igenom det här. Tack till er som har uttryckt oro för Kanyes välmående och för er förståelse.

Med kärlek och tacksamhet,

Kim Kardashian West”

Hos 1177 kan du bland annat läsa om symptomen på bipolaritet, olika typer av bipolär sjukdom samt var du vänder dig om du eller någon i din närhet behöver hjälp. De skriver att du genast ska kontakta en psykiatrisk akutmottagning (eller vanlig akutmottagning om det inte finns någon) om du har symtom på mani eller depression och mår så dåligt att situationen känns outhärdlig, om du är orolig för att du kan skada dig själv eller någon annan eller om du är orolig för att en närstående mår mycket dåligt eller kan skada sig själv eller någon annan. Om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom ska du ringa 1177, och ring genast 112 om du eller någon i din närhet har allvarliga tankar på att ta sitt liv.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!