Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Är du en riktig kaffeälskare? Då kan din favoritdryck vara hotad av klimatet

Är du en riktig kaffedrickare? Då kan du tyvärr få lägga ner dina dryckesvanor. Den goda kaffebönan arabicabönan är nämligen påväg att försvinna.

kaffe-klimatFoto: Unsplash

Arabicabönan står för 80 procent av allt kaffe som drick i världen och till Sverige importeras det ungefär 100 000 ton (!!) kaffe per år. Vi är dessutom, tillsammans med Finland, det land i som dricker mest kaffe i världen.

Nu hotas arabicabönan av klimatförändringarna då den endast trivs och blommar i temperaturer mellan 15 och 24 grader. Den kräver också särskilda fuktighetsförhållanden – först vill den ha kraftig nederbörd följt av en torrperiod. Arabicabönans specifika väderkrav kommer bli ett allt större problem eftersom klimatet blir varmare och varmare runt ekvatorn där kaffet odlas.

Just nu pågår forskning kring hur arabicabönan ska kunna överleva i varmare temperaturer, till exempel med hjälp av träd som kan svalka kaffeträden så att de växer som vanligt. Om det inte går att rädda arabicabönan kan det hända att vi får försöka lära oss att dricka annat kaffe som till exempel den lite beskare kaffesorten, robustakaffet.

Ett annat alternativ är att vi helt enkelt får dricka mindre kaffe än idag, vilket man gjorde 1975 då två tredjedelar av Brasiliens kaffeskörd frös och priset höjdes som bara den. Då sjönk kaffekonsumtionen kraftigt, men gick upp igen när skörden var normal.

Skulle du klara dig utan ditt kaffe?

Källa: Femina

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!