Nöje

Klimatklubben: ”Enkla förändringar i vardagen som gör dig mer klimatsmart”

Många vill börja leva ett mer miljövänligt liv, men det kan kännas svårt att veta var man ska börja och om det man gör ens gör någon skillnad. Vi har pratat med två av Klimatklubbens grundare, Emma Sundh och Maria Soxbo, om hur vi med enkla medel kan göra vår vardag mer miljövänlig.

klimatklubbenFoto: Privat

Klimatklubben startade hösten 2018 av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson. De ville ta tag i sin klimatångest och istället göra skillnad. Där föddes Klimatklubben som snabbt fick flera tusen följare på Instagram och Facebook. Det är många som vill förändra sin livsstil och bli mer hållbara.

Vad kan jag göra för enkla förändringar för att få ett klimatsmartare liv?

– Först och främst, testa dina utsläpp på exempelvis klimatkalkylatorn. Genomsnittssvensken släpper ut cirka 10 (konsumtionsbaserade) ton växthusgaser varje år. Vi ska ner till 1-2 ton. Generellt är nöjesresor med flyg det som ofta blir den största utsläppsposten för enskilda individer, eftersom en ynka resa till Thailand kan gå loss på över 3 ton per person tur-och-retur. Så en smart grej är att planera en Sverige-semester eller ta tåget – vips har du lastat av några ton från din budget. Ett annat sätt är att minska på kött och mejeriprodukter, och bara köpa sådant du behöver. Inte vill behöva.

Det kan kännas som att sin egen soppsortering är ett ”fjuttigt” bidrag, är det så?

– Vi ska sänka våra utsläpp rejält, så alla klimatsmarta val du gör är ju av godo. Så länge vi inte använder dem som valuta för att göra andra klimathaltande val, i stil med “jag som äter klimatsmart och källsorterar – nu unnar jag mig en resa till Tulum”.

Vad för förbrukningsvaror köper ni inte längre?

– Hushållspapper – går lika bra med tygservetter som kan tvättas.

Plastiga disktrasor – bättre att köra på rejäla disktrasor i exempelvis lin som kan kokas rena, användas en smärre evighet och sedan komposteras.

Engångskaffefilter – det finns flergångs i tyg som kan tvättas (och häll upp kaffet i termoskanna så håller det värmen länge).

Om jag bara ska välja att göra en sak för miljön, vad skulle det vara?

– Skippa flyget – och berätta det för alla. Att prata om klimatet och sina klimatsmarta val med polare, släktingar och arbetskamrater är viktigt och att ifrågasätta företag och mejla en politiker.

Finns det något vi gör som vi tror är miljövänligt, men som inte är det?

– Vi tror att vi gör världens miljögärning när vi Marie Kondo-rensar och lämnar in grejer till Myrorna. Vi kanske känner oss så fenomenalt duktiga att vi unnar oss ett nytt plagg.

Finns det några myter när det kommer till miljö, klimat och hållbarhet?

– Det spelar ingen roll vad lilla jag gör. Se på Greta. Hon är en person och har en skylt. Och tänk på att genomsnittssvensken har över 300 kompisar på Facebook. Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra gör, så det är ju bara att börja plussa och multiplicera hur många du kan inspirera varje dag.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!