Nöje

Ett år sedan kriget i Ukraina bröt ut – så är läget i det krigsdrabbade landet

Idag är det exakt ett år sedan Ryssland invaderade i Ukraina. Än idag kämpar Ukraina för sitt oberoende – en kamp som journalisterna Anders Kraft och Jenny Strömstedt berättar om i Efter fem.

Foto: Unsplash

Anders Kraft och Jenny Strömstedt är två av de journalister som har varit i Ukraina och sett hur landet har hanterat Rysslands invasion, som inledes den 24 februari 2022. I Efter fem berättar de om sina intryck från det krigsdrabbade landet.

“Scener som liknar första världskriget”

Anders Kraft tycker att världen har förändrats – åtminstone det sätt som vi ser på världen – under det år som kriget har pågått i Ukraina.

“Det vi har upplevt är en hundra mil lång frontlinje mot Ryssland där Ukraina håller emot. Vi har utsända som rapporterar om fruktansvärda scener som liknar första världskriget.”

Han fortsätter: “Här i Kiev – huvudstaden – är det lite lugnare. Vi hör flyglarm och det är utegångsförbud på natten. Här manifesterar man mer sin frihet i protest mot Ryssland genom att försöka leva så vanligt som möjligt.

“En historia av kamp och förlust”

Jenny Strömstedt berättar att hon och hennes team har träffat de människor som har haft möjligheten att fortsätta sin vardag genom att gå till jobbet och skolan – men även de volontärarbetare som har hjälpt andra som inte har klarat sig lika bra.

“Vi har träffat människor som har förlorat allt – jobb, hem, och som befinner sig på flykt”, säger hon. “Vi har träffat människor som i ett år har levt i ett anfallskrig som ingen trodde skulle vara så här länge.”

Strömstedt vittnar om att alla de som hon har träffat bär på “en historia av kamp och förlust”. Samtidigt finns det några ljusglimtar:

“Många uttrycker att de känner att omvärlden är med Ukraina. Inte minst president Bidens besök i veckan har ingett mod i många ukrainare, så att de orkar lite till.”

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!