Nöje

Kritik mot Ashton Kutcher och Mila Kunis – kallade våldtäktsman för “enastående förebild”

När Danny Masterson inväntade sin dom efter att ha förklarats skyldig för våldtäkt skrev hans tidigare kollegor från That 70’s Show, Ashton Kutcher och Mila Kunis, ett varsitt brev för att intyga skådespelarens goda karaktär. Nu har paret pudlat – men deras ursäkt väcker ilska på sociala medier.

Foto: Instagram @aplusk

30 års fängelse med risk för livstid. Så hårt blev straffet för skådespelaren Danny Masterson som förra veckan dömdes efter att ha fällts för våldtäkt. Men innan domen föll fick han stöd från några av sina tidigare kollegor från tv-serien That 70’s Show, däribland de äkta makarna Ashton Kutcher och Mila Kunis.

“De visste att han skulle få minst 15 år”

Det var under torsdagen den 7 september som Masterson dömdes till fängelse efter att ha förklarats skyldig till att ha våldtagit två kvinnor för tjugo år sedan. Enligt CBS stod skådespelaren även åtalad för våldtäkt mot en tidigare flickvän, men på denna punkt kunde juryn inte nå ett enhälligt beslut.

I samband med domen skrev flera av Mastersons vänner, familjemedlemmar och tidigare kollegor brev till domaren Charlaine Olmedo i ett försök att minimera straffet. Den amerikanska journalisten Tony Ortega – mest känd för sin bevakning av Scientologikyrkan – var först med att offentliggöra ett flertal av dessa brev på sin blogg The Underground Bunker.

Ortega poängterar att de flesta av de som försvarade Mastersons karaktär sannolikt var medvetna om att han riskerade ett långt fängelsestraff:

“Det är kanske viktigt att hålla i åtanke att de här brevskrivarna förmodligen visste att domare Olmedo faktiskt bara kunde välja mellan 15 år med risk för livstid och 30 år med risk för livstid. De visste att de inte försökte övertyga henne om att låta Danny slippa fängelse.”

“En enastående förebild”

I sitt brev skrev Kutcher att han var medveten om att Masterson förklarats skyldig på två punkter men att han hoppades att hans testamente om hans karaktär skulle tas i beaktning vid straffmätningen:

“Jag tror inte att han är en pågående fara för samhället och att få sin dotter uppfostrad utan en närvarande far skulle [vara] en orättvisa i sig”, skrev han.

Kunis, å sin sida, skrev att hon “helhjärtat intygar Danny Mastersons exceptionella karaktär” och det “enorma positiva inflytande” han haft på henne:

“Hans hängivenhet att leva ett drogfritt liv och den genuina omsorg han ger andra gör honom till en enastående förebild och vän”, skrev hon.

Både Kunis och Kutcher nämner i sina brev att Masterson aktivt lobbat för att avskräcka dem från droger, inte minst när de lärde känna varandra under inspelningarna av The 70’s Show – något som är värt att notera då Masterson, enligt åklagarna, drogade sina offer innan han förgrep sig på dem.

Pudlar i video

När skådespelarparets brev offentliggjordes lät allmänhetens reaktioner inte vänta på sig. Många ansåg att Kunis och Kutcher hade visat sitt stöd för en sexuell förövare, något som de under helgen kommenterade i ett klipp på Instagram.

I videon säger paret att de är “medvetna om den smärta” som breven i fråga har orsakat. De berättar att de skrev breven efter en förfrågan från Mastersons familj, i syfte att representera “den person som [de] känt under 25 års tid”:

“Breven skrevs inte för att ifrågasätta rättssystemets legitimitet eller juryns besluts giltighet. De skrevs för att domaren skulle läsa dem, och inte för att undergräva offrens vittnesmål”, säger de.

Christina Ricci: “Tro offer”

Kunis och Kutchers video har fått blandade reaktioner. En som tycks ha reagerat på klippet är skådespelerskan Christina Ricci, som i samband med parets uttalande publicerade ett inlägg i sin story på Instagram:

“Ibland gör personer som vi har älskat och beundrat fruktansvärda saker”, skrev hon. “De kanske inte gör de här sakerna mot oss och vi känner bara till de som de var för oss, men det betyder inte att de inte gjorde de där fruktansvärda sakerna och att väcka misstro mot de misshandlade är ett brott.”

Ricci fortsatte med att påpeka att “folk som vi känner som ‘jättebra killar’ kan vara förövare och missbrukare. Det är svårt att acceptera men vi måste göra det. Om vi säger att vi stöttar offer – kvinnor, barn, pojkar – så måste vi kunna göra detta ställningstagande.”

I ett annat inlägg uppmanade Ricci sina följare att stötta offer:

“Tyvärr har jag känt massor av ‘jättebra killar’ som var underbara mot mig som har visat sig vara förövare privat. Jag har också personlig erfarenhet av detta. Tro offer. Det är inte lätt att berätta vad som hänt. Det är inte lätt att få till en fällande dom.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!