Nöje

Krönika: “Att vara kvinna på sommaren när någon bankar en i huvudet med en hammare fylld av riktlinjer”

Pressen att ständigt leva upp till samhällets normer tar, medvetet och omedvetet, upp kvinnors tid och tankar och särskilt nu under sommarens varma dagar. Något som Metro Modes krönikör Tora Hansson sätter fingret på och får oss att vilja förändra vårt tankesätt och handlingar. 

Jag tar tag i min kusins lilla hand och med ett stadigt grepp håller jag i henne samtidigt som hon balanserar på kanten av ett jättelikt stenkomplex. Det är plötsligt min uppgift att hon inte ska ramla och slå sig och jag fokuserar som aldrig förr på att hålla om henne hårt hårt hårt. Hennes fingrar är små, fettiga av smör och under naglarna har det samlats strimlor av sand och jord. Så som det blir på små barn efter att de har lekt. Det går undan och jag får ta stora steg för att hinna med henne där hon springer längs den hårda stenkanten. Vi båda har långt, mellanblont hår och det blåser i vinden i takt med varje steg. Jag tänker att hennes kropp fortfarande bara är… en kropp.

För henne är det en mun och ett vokabulär som visserligen inte kan uttala ord som innehåller bokstaven S, men som trots det kan forma meningar och som kan eka av skratt. Hennes ben är korta men snabba och på knäet har hon ett stort Bamse-plåster som hon stolt visar upp för alla hon möter. För hon har inte lärt sig vad det innebär att leva i en kropp. Att priset man får betala för att födas som kvinna i denna värld inte alltid är rättvist eller rimligt.

Den här sommardagen är bara en dag full av sol och lek och glass. För hon har inte hunnit lära sig att en kropp aldrig bara tillåts vara just en kropp och att en sommardag aldrig kommer få åka obemärkt förbi. Speciellt inte om man är tjej, som både hon och jag råkar vara. Jag drabbas med ens av en bedövande ångest och tänker att jag alltid vill skydda henne från denna makabra, hatiska värld. Jag vill aldrig att normer och förutfattade meningar kring hur en kropp ska vara och se ut, ska få skada henne och allt det som hon är. Det ekande skrattet får aldrig sluta bubbla, hennes ben får aldrig stanna och hon får aldrig riva loss attribut av sig själv med avsikt att passa in i den här staden och den här världen och den här årstiden.

När hon badar har hon en röd baddräkt, den har volanger vid axlarna och sitter nära hennes lätt rosenröda hud. Hon sprudlar när hon har på sig den där baddräkten och jag vill alltid att hon ska göra det, jag vill att hon aldrig någonsin ska behöva tveka på om hon är tillräckligt fin i den. Jag vill att skönhetsindustrin och ytliga normer ska gå henne obemärkt förbi, men förstår samtidigt att det såklart är omöjligt. Hon kommer drabbas, precis som jag och mina vänner och alla andra flickor i hela världen, har drabbats. Av inre stress som en konsekvens av yttre krav.

Det känns ibland som att vi står på en mittpunkt med starka röster som drar i oss från varsina håll. En sida som säger åt oss att vi är fina som vi är, trots skavanker och putande magar och kroppsbehåring, medan den andra parten förklarar för oss vilka delar vi ska ändra på för att tillåtas äntra stranden iklädd bikini. Att vara kvinna under sommarens varmaste dagar handlar om att väga vett med känsla. Det handlar om att bli tillsagd att älska sig själv samtidigt som någon bankar en i huvudet med en stor hammare fylld av riktlinjer.

Den här sommaren tänker jag göra mitt yttersta för att inte glömma bort vad allt det här egentligen handlar om. Jag kommer låta mina tankar skena utifrån ett barns perspektiv. Jag kommer leva för dem som inte än hunnit lära sig vad världen kräver, de som fortfarande är oskadda. Jag kommer låta mina ben springa snabbt och jag kommer skratta så det ekar över hela Stockholm och sedan kommer jag stolt visa upp allt det som är jag, tänka att hela min kropp och mina kläder är ett enda stort Bamse-plåster som aldrig någonsin ska få rivas av.

 

Text & krönika: Tora Hansson
Foto: @tora_hansson

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected]

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!