Nöje

Krönika: “Lita aldrig på dejtingtips från någon som vill att du ska spela dum”

Metro Modes krönikör Ebba Berggren fascineras över dejtingböcker med snajdiga omslag – men högst tvivelaktigt innehåll. “Hade jag mött denna kvinna på en speeddejting-session hade jag slängt benen på ryggen och sprungit därifrån.”

Foto: Ebba Berggren & Matias Rengel / Unsplash

Det finns en hel uppsjö med retorikböcker. Hur du kan sälja in dig själv på ett proffsigt sätt och hur du med hjälp av olika kommunikativa medel framstår i bästa dager. 

På bokhandeln Barnes & Nobles spenderade jag en hel del tid med att bläddra i olika självhjälpsböcker med catchiga omslag. Jag kunde knappt urskilja om det var ett bokomslag skapat med en gnutta ironi eller om det var på fullaste allvar. Mitt absoluta favoritomslag var det kvinnliga svaret på Dr. Phil. En äldre dam med hysteriskt papiljottat hår iklädd en kavaj från 80-talet i scharlakansrött och en scarf i televerksorange. Hon poserade med en yngre herre i en nopprig uppknäppt damblus i polyester eller något annat syntetmaterial. Stackaren såg ut att svettas livet av sig med tanke på att han var högröd i ansiktet och svetten pärlade sig längs bringan. Om detta på något sätt skulle framstå som sexigt hade de totalt misslyckats redan där. Jag kände mer en ömkan gentemot den stackars mannen som stod livrädd och hårt fastnaglad i damens chockrosa klor. Till råga på allt handlade boken om hur du lär dig speed-dejta och hur du ger ditt bästa intryck på snabbast möjliga sätt.

Hade jag mött denna kvinna på en speeddejting-session hade jag slängt benen på ryggen och sprungit därifrån. Och inte hade jag velat har några dejtingråd av henne.

En bit in i boken (efter att seriöst ha övervägt att prova några av damens råd för skojs skull) insåg jag att det skulle tära lika mycket på min självrespekt som hennes kanariegula ögonskugga skulle se fruktansvärd ut på mina ögonlock. Ett brett lackbälte i midjan var visst att föredra för att framhäva den kvinnliga silhuetten.

“Favorittipset” nummer 1 var att förslagsvis gå till ett “taco stand” inne i en galleria och beställa en taco med många olika fyllningar och röror. Då ska det tydligen automatiskt (antar jag?) dyka upp en kille bredvid mig med samma taco och vips har jag en anledning att prata med honom genom att fråga vad det är för fyllning vi äter. 

I en fuschiafärgad kavaj med alldeles för breda axlar (matchat med det där förbannade lackbältet som genomsyrar hela boken) ska jag dundra fram till en stackare och fråga:

“Så, vad har vi här då? Kan det vara chipotle-kräm på toppen? Och det där vita, vad tror du om det? En klick syrad grädde?”

Nej det går ju inte för enligt boken ska jag inte stoltsera med kunskaper utan tvärtom, jag ska spela dum och han ska rätta mig med sin förmåga att analysera en taco-fyllning.

Kanske något i stil med detta:

“Hej hopp, vilken taco-fyllning vi har fått! Du kör en likadan ser jag. Vet du vad den där gröna röran kallas? Och vad är det för en kvist på toppen? Åh. Du ser så oerhört matkunnig ut. Kan inte du berätta lite?” 

Jag fullständigt älskar detta tips. När jag i stunden läste just detta stycke ville jag för en sekund bara lägga mig platt och slaviskt följa denna bok benhårt med rejäla skygglappar. Jag kände lukten av lycka, framgång och fullträff. Men sen tog jag mig lyckligtvis tillbaka till mitt sinnes fulla bruk.

Och så här fortsatte boken. Damen målade upp olika scenarion och konversationer som jag på bästa sätt skulle tackla för att vinna en mans hjärta. 

Men så undrar jag likt förbannat. Denna man som (mot förmodan) faller för mig iklädd hennes svar på en perfekt outfit och hennes tips på att föra en konversation, är det en man jag själv hade velat vara med?

Skulle. Inte. Tro. Det. 

Text: Ebba Berggren

Här kan du läsa fler av Ebbas krönikor!

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected]

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!